Storm Dennis in noordwesten over hoogtepunt heen

16 februari 2020, 10:37

Storm
Storm-Dennis-piekt-1280x600
Storm-Dennis-piekt-1280x600
Storm-Dennis-piekt-1280x600

Op dit moment is storm Dennis boven het noordwesten van het land over zijn hoogtepunt heen. In het westelijke Waddengebied stormt het nu nog met zeer zware windstoten van circa 100 km/uur. De wind neemt daar geleidelijk af. De zwaarste windstoot tot dusver is gemeten op Vlieland met 120 km/uur. In het binnenland blijft het nog de hele middag onstuimig en is van minder wind niks te merken.

In het binnenland waait vanmiddag een vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind. Soms is de wind hard (windkracht 7). In de kustgebieden waait het vanmiddag duidelijk minder dan vanochtend en is de wind hooguit hard van kracht (windkracht 7). In het hele land is kans op zware windstoten van 75-90 km/uur.

Storm-Dennis-piekt2
Storm-Dennis-piekt2

Buienlijn sluit storm Dennis en extreem zachte dag af

Na de storm trekt een buienlijn vanmiddag en vanavond traag van noordwest naar zuidoost over het land. Bij deze buien kan de wind nog één keer flink uithalen. In het zuidoosten zijn op en vlak voor de buienlijn zware windstoten van ruim 90 km/uur mogelijk. Voor het binnenland is dit de piek van storm Dennis. Daarna verdwijnen de zware windstoten en stroomt minder zachte lucht het land in.

Voor de buien uit is het extreem zacht met in het binnenland op grote schaal maxima van 15-17 graden. Daarmee is voor het eerst dit jaar sprake lente-temperaturen in ons land en ook is het officieel de warmste 16 februari ooit gemeten.

Volg onze updates over de storm en lente-temperaturen

Foto’s: ANP

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven