Flinke lentedip op komst

20 maart 2024, 07:30

Actueel
Maartse buien. Foto: Edwin Barendrecht.

Deze woensdag is de eerste dag van de astronomische lente en het weerbeeld gedraagt zich ook zo. Op veel plekken in het land is het vandaag namelijk aangenaam lenteweer! Lang kunnen we er helaas niet van genieten, want er is een flinke lentedip op komst. Alle details vertellen wij jou in dit artikel.

We hebben deze dagen te maken met relatief hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Vandaag wordt het 14 tot 18 graden en lokaal zelfs 19 graden. Zonovergoten wordt het niet, maar in het midden en zuiden zijn wel zonnige perioden. Alleen in het uiterste noorden valt een beetje regen. In combinatie met weinig wind is het dan al snel volop lenteachtig op deze eerste dag van de astronomische lente. De komende dagen krijgen we te maken met een overgang naar een wisselvalliger en koeler weertype.

Lentedip op komst

Vanaf donderdag zoekt de wind wat meer de (noord)westhoek op waardoor de temperatuur geleidelijk een stapje terug doet. Koud wordt het niet, want de rest van de werkweek ligt de temperatuur nog tussen 10 en 14 graden. Gemiddeld is het deze tijd van het jaar 10 tot 12 graden. Donderdag verloopt hierbij overwegend droog, maar vrijdag kunnen we regen verwachten. Alle details over het weer tijdens deze dagen lees je in ons uitgebreide weerbericht.

De timing is alles behalve gunstig, maar de echte dip volgt precies in het weekend. De temperatuur levert verder in en op beide weekenddagen wordt bijna nergens meer de 10 graden gehaald. In de kustgebieden wordt het niet veel warmer dan 7 of 8 graden.

Fikse buien en lage gevoelstemperatuur

De relatief lage temperaturen gaan gepaard met talrijke buien die over het land trekken. Deze buien kunnen pittig uitpakken met kans op hagel en een klap onweer. Een stevige wind uit het westen tot noordwesten maakt het voor het gevoel een stuk kouder. Tijdens een intensieve bui kan de gevoelstemperatuur zomaar tot dicht bij het vriespunt dalen. Dus trek vooral een dikke winterjas aan. Echt verregende dagen krijgen we niet. Tussen de buien door schijnt een tijdje de zon. Op onze regenradar kun je in de gaten houden wanneer het bij jou gaat regenen.

Lees ook: maart roert zijn staart

Hoelang duurt de lentedip?

Ook na het weekend lijkt er nog niet echt verbetering in te komen. Het blijft de eerste dagen van de week vrij fris met veelal maxima rond 10 graden. De wisselvalligheid voert hierbij de boventoon en ook volgende week moeten we dus rekening houden met flink wat buien. In de loop van de nieuwe week lijkt de temperatuur weer op te lopen en nemen ook de neerslagkansen geleidelijk wat af.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven