Tuinieren in maart: wat kun je al doen in de tuin?

22 maart 2024, 11:11

Tuinieren
Tuin, vroege lente. Foto: Astrid Wiessner Hoog

Het voorjaar lonkt. De dagen worden langer, de temperatuur gaat langzaam omhoog en de zon staat wat hoger aan de hemel. De tuin reageert er gelijk op en komt na de winterperiode weer helemaal tot leven. In dit artikel geven we je tips wat je al in de tuin kan doen in de maand maart. Veel tuinplezier!

Als je een gazon hebt, dan kan je het gras alweer maaien. Gras begint te groeien bij temperaturen vanaf een graad of 6. In zachte winters kan je het gras dan ook al eerder in het jaar maaien. Maai het gras niet te kort en maai ook niet bij nat weer of als het gazon nog kletsnat is door eerder gevallen regen. Haal ook het mos en eventueel onkruid weg en verticuteer de grond goed. Daardoor maak je de grond weer open en dat bevordert de grasgroei. Later in het jaar heb je daar profijt van. Ook daarvoor is het handig om te wachten tot de bovenste laag van de bodem wat is opgedroogd.

Vaste planten inplanten

Winterharde vaste planten kan je in maart inplanten. Deze planten kunnen dan voor de zomer al goed ontwikkelen en je hebt er ook dit jaar al plezier van. Ook haagplanten kunnen in maart prima worden neergezet. De meeste haagplanten zijn deze maand nog niet sterk in ontwikkeling en kunnen tegen een stootje als het in de nacht nog tot vorst komt.

Plant of verplaats bladverliezende bomen en struiken zolang ze nog kaal zijn. Na het planten zullen ze hard en snel doorgroeien, want ze staan in maart op uitlopen.

Bollen van de zomerbloeiers kunnen de grond in

De vele voorjaarsbollen, zoals de krokus, hyacint en de narcis staan nu volop in bloei en later volgen ook nog de tulpen. Als je ook in de zomer prachtige bloemen in de tuin wilt hebben, dan kan je in maart ook de bollen van de zomerbloeiers poten. Lelies, ranonkels, maar ook dahlia’s en de gladiool kunnen de grond in en dan geniet je in de zomer van een prachtige bloemenzee.

Bloeiende krokussen. Foto: Anne-Marie van Iersel.
Bloeiende krokussen. Foto: Anne-Marie van Iersel.

Heesters snoeien

Heesters die op één jarig hout bloeien kunnen eind maart gesnoeid worden. Je herkent ze aan de planten waar nu nog uitgebloeide bloemen aan zitten. Ze maken nieuwe bloemknoppen in het voorjaar op de jonge takken. Je kan deze heesters, bijvoorbeeld de vlinderstruik, de lavendel, de oleander, de olijfboom, maar ook de rozen fors terugsnoeien.

Ook de struikrozen kunnen in de tweede helft van maart worden gesnoeid. Zwakke scheuten kan je helemaal wegsnoeien en de wat zwaardere takken kunnen tot 10-15 centimeter boven de grond worden teruggesnoeid. Let wel op dat het niet vriest als je de rozen snoeit. Of het gaat vriezen lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Jurgen van Tuinmanieren legt hieronder uit wat je begin maart in de tuin kunt doen.

En waar je verderop in maart mee verder kunt gaan:

De wat grotere heesters zoals de Japanse sneeuwbal hoef je niet te snoeien. Na de bloei kun je hem wel terug knippen om hem een beetje in vorm te houden.

Hortensia

Bij de hortensia haal je zo snel mogelijk de oude bloemen weg, bijvoorbeeld bij de boerenhortensia die met de grote bollen. Hortensia’s heb je in twee soorten, dus kijk eerst welke soort je hebt. De boerenhortensia bloeit op de takken die het jaar ervoor zijn aangelegd. Je kan de oude takken snoeien en je laat de takken die al knoppen hebben zitten.

Hortensia in knop. Foto: Henk Luntz
Hortensia in knop. Foto: Henk Luntz

De pluimhortensia kan je wel snoeien als deze te groot wordt, maar als je wilt dat de plant groter wordt dan kan je ook alleen de oude bloemen wegknippen.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven