Snoeiadvies: zo snoei je de oleander

09 april 2023, 12:01

De oleander. Foto: Adobe Stock / Horváth Botond

De eerste helft van april is voor verschillende planten de periode voor een snoeibeurt. Dit geldt ook voor de oleander. Lees en bekijk hier tips voor de snoei en onderhoud van de oleander.

De oleander komt van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied en kan slecht tegen vorst. Daarom is het slim om deze plant in een pot te zetten en niet in de volle grond. De Nederlandse winter overleeft hij niet, want meer dan 1-2 graden vorst trekt de oleander niet. In de winter kun je de oleander naar binnen halen in bijvoorbeeld een vorstvrije schuur en bij een graad of 12 laten overwinteren.

Fors snoeien om kaalheid te voorkomen

In het voorjaar kan de plant vervolgens weer naar buiten, tenminste als het niet vriest. Dit check je natuurlijk makkelijk in ons weerbericht. Dit is de tijd om de oleander te snoeien. De oude bloemen van het voorgaande jaar kun je eruit knippen. Als je hem te groot vindt worden kort je hem begin april fors in, tot zo’n 20-30 cm boven de grond. Door dit te doen voorkom je dat hij erg groot wordt en daarbij aan de onderkant kaal wordt. Hou er wel rekening mee dat hij dit jaar nauwelijks bloeit, maar volgend jaar heb je weer een mooie compact bloeiende plant.

Jurgen van Tuinmanieren legt in onderstaande video uit hoe je dit aan moet pakken.

Bekijk ook onze snoeitips voor de hortensia, lavendel en de vlinderstruik.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black