Deze bloemen zijn goed voor vlinders en bijen

26 juli 2023, 16:01

Vlinder in de tuin. Foto: Regina Vastenhout

Bij lekker weer is het extra genieten als je een mooie tuin hebt. Bloemen zijn niet alleen mooi, maar trekken ook vlinders en bijen aan. Met bloemen help je deze beestjes. Ook zijn vlinders en bijen leuk om naar te kijken en erg nuttig voor de natuur en je tuin. Maar welke bloemen zijn eigenlijk het beste voor vlinders en bijen?

De lijst met bloemen die in je tuin kunnen om vlinders en bijen aan te trekken is lang. In het algemeen geldt: bloemen met veel nectar trekken veel insecten aan. Veel mooie, geurende bloemen zijn zowel voor bijen als voor vlinders goed.

Als je in je tuin een aantal meerjarige bloemen aanbrengt kan je het beste een combinatie van bloemen nemen met een afwisselende bloeitijd. Zo kan je van april tot in oktober je tuin aantrekkelijk maken voor vlinders en bijen. 

Vlinderstuik met vlinder. Foto: Carla Versteege
Vlinderstuik met vlinder. Foto: Carla Versteege

Onze top-7 tuinbloemen voor vlinders:

 1. Herfstaster

 2. Lavendel

 3. Marjolein

 4. Rode zonnehoed

 5. IJzerhard (verbena bonariensis)

 6. Koninginnenkruid

 7. Vlinderstruik

Onze top-7 voor bijen:

 1. Vingerhoedskruid

 2. Salie

 3. Ereprijs

 4. Geranium

 5. Sierui (allium)

 6. Steenraket / muurbloem

 7. Bijenvoer (phacelia tanacetifolia)

Je kan uiteraard ook eenjarige bloemen in je tuin zetten. Eenjarige bloemen bloeien meestal beduidend langer dan meerjarige, maar kunnen niet tegen vorst. Deze zal je dus elke lente opnieuw moeten kopen of kweken.

Het nut van vlinders en bijen

Bijen maken honing. Maar nog veel belangrijker: ze zijn op grote schaal nodig bij de bestuiving van allerlei gewassen. Ongeveer driekwart van de landbouw is afhankelijk van bestuiving door bijen of hommels. Zo spelen ze een essentiële rol in de productie van aardbeien, appels, peren, paprika’s, courgettes, etc. 

3 bijen op een sierui (allium). Foto: Toon Boons
3 bijen op een sierui (allium). Foto: Toon Boons

Ook vlinders zorgen voor bestuiving. Ze spelen nauwelijks een rol in de productie van eetbare gewassen, maar zorgen wel voor nieuwe bloemen. Daarnaast leggen vlinders eitjes, waaruit weer rupsen komen. Rupsen, en in mindere mate ook de vlinders zelf, zijn eten voor vogels en kleine zoogdieren en daarmee heel belangrijk voor de hele voedselketen.

Maak je tuin klimaatbestendig

Met enkele kleine aanpassingen verander jij je tuin in een klein paradijsje én verbeter je het klimaat. Leer meer in deze video:

Lees ook: deze planten moet je vermijden in je tuin als je hooikoorts hebt.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black