Zo maak je je tuin winterklaar in oktober

31 oktober 2023, 10:58

Tuinieren
Tuinieren. Foto: Adobe Stock / lightpoet

Oktober is de ideale maand om je tuin winterklaar te maken. Vrijwel alle planten zijn uitgebloeid en buiten zitten doe je nog weinig, maar de temperatuur is vaak nog wel hoog genoeg om lekker te werken in de tuin. Lees in dit artikel wat je kan doen om volgend jaar weer een zo mooi mogelijke tuin te hebben. 

Heb je planten die eigenlijk op een verkeerde plek staan in je tuin, bijvoorbeeld omdat ze te groot zijn geworden voor waar ze nu staan? Mooi. Dit is de maand bij uitstek om ze te verplaatsen. Ook voor het planten van nieuwe vaste planten in je tuin is het de ideale maand.

Klimrozen en stamrozen kan je het beste in oktober snoeien. Ook een vlinderstuik kan je nu terugsnoeien, maar de grote snoei hiervan doe je in het voorjaar. Voor het snoeien van fruitbomen is het nog aan de vroege kant. Nieuwe appel- en perenbomen kan je deze maand wel heel goed planten. 

Lees alles over wanneer het de beste tijd is om te snoeien.

Planten naar binnen of inpakken

Planten die niet (goed) tegen vorst kunnen moeten op tijd naar binnen of ingepakt worden, maar dit hoeft normaalgesproken nog niet in oktober. Check deze maand wel voor welke planten dit nodig is, maak alvast plaats en leg de spullen klaar.

Om vorstschade te voorkomen kan je bakken en gieters alvast opruimen. Maak verder je tuinslang leeg en sluit je buitenkraan af als je geen vorstvrije hebt. 

Buitenkraan. Foto: Adobe Stock / Matthew Ashmore
Buitenkraan. Foto: Adobe Stock / Matthew Ashmore

Bladeren op je gazon en in je vijver 

Het belangrijkste voor je gazon is deze maand op tijd bladeren wegharken. Als het niet teveel is kan je het blad ook meenemen met maaien. Dit is vooral handig als je zelf composteert. Versnipperde bladeren in combinatie met gras is een goede basis voor compost. Maai je gras niet te kort, niet korter dan 4 cm. Bij een te kort gemaaid gazon kan, zeker in het najaar, gemakkelijk mosgroei optreden.

Heb je een vijver dan is het zaak om deze schoon de winter in te laten gaan. Span er tijdelijk een net boven tegen bladval. Verwijder ook afgestorven bladeren van de planten in de vijver. Breng een ijsvrijhouder aan of installeer een luchtpomp, zodat je planten en vissen een vorstperiode overleven.

Banner Whatsapp WOL

Ideale maand om bollen te planten

Voor voorjaarsbloeiende bollen, zoals krokussen, tulpen en narcissen is oktober de maand om ze in de grond te stoppen. Doe dit het liefst in een wat drogere periode. Bij heel veel regen vlak voor of nadat je de bollen gepoot hebt is er kans dat een deel zal verrotten.

Check in het uitgebreide weerbericht Nederland of er komende dagen veel regen wordt verwacht.

De moestuin

In de moestuin is het nu vooral een kwestie van oogsten en dan opruimen. Enkele gewassen kan je echter nu juist planten: bijvoorbeeld veldsla. Ook kan je knoflook in deze maand in de grond stoppen. Heb je boerenkool staan dan kan je dit het beste laten staan totdat de eerste vorst eroverheen is geweest. Er wordt dan zetmeel omgezet in suikers, waardoor de boerenkool zoeter wordt. Hierdoor overleeft de plant de vorst. Bij strenge vorst kan boerenkool overigens wel kapotvriezen.

Het grootste deel van je moestuin zal echter deze maand leeg komen te staan. Verwijder bij het opruimen het onkruid en eventueel rottend fruit/groente op de grond. Haal ook alle bamboestokken en andere steunen weg en spit de grond om. Schep hierbij ongeveer 15-20 centimeter diep en probeer de grond echt om te keren voor het beste resultaat.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven