Dit is de beste tijd om te snoeien

17 februari 2024, 12:01

Snoeien appelboom. Foto: Adobe Stock / Natalialeb

Wanneer je bepaalde planten in je tuin moet snoeien hangt uiteraard af van de plant, maar in veel gevallen ook van het weer. In dit artikel vertellen we voor een flink aantal tuinplanten en -bomen wanneer je ze het beste kan snoeien.

Het snoeien van planten en bomen heeft verschillende redenen. Je doet het vooral om ze mooi in model te houden en ze niet te groot te laten worden. Daarnaast bloeien ze mooier als je ze jaarlijks snoeit en fruitbomen en -planten leveren na een snoeibeurt meer fruit op.

Lees ook: klussen die je 's winters in je tuin kan doen en die je vooral niet moet doen.

Beukhagen en andere heggen

Voor veel mensen die een tuin hebben zijn de heggen de grootste snoeiklus. In het algemeen geldt: niet snoeien tijdens vorst en bij vorst in de weersverwachting. Vaak is de hoofdsnoei in het voorjaar en snoei je in de zomer of aan het begin van de herfst, waar dat nodig is, de vorm bij.

De haagbeuk snoeien doe je meestal in juni en in september. Foto: Adobe Stock / by-studio 
De haagbeuk snoeien doe je meestal in juni en in september. Foto: Adobe Stock / by-studio 

Beukenhagen en haagbeuken zie je veel in Nederland. Deze snoei je twee keer per jaar goed. Maak de haag daarbij iets smaller aan de bovenkant dan aan de onderkant, zodat ook de onderkant zonlicht blijft ontvangen. De eerste keer is eind mei of begin juni. Door voor de langste dag te snoeien kan je haag weer goed uitlopen en dichtgroeien. Snoei niet in de volle zon, maar doe het op een bewolkte dag of snoei in de avond. Dit is beter voor de heg, omdat het blad dat na de snoeibeurt ineens in de zon komt anders kan verbranden. Maar in veel gevallen is het ook voor jezelf aangenamer. De tweede keer is in september. De groei van beukhagen stopt in de loop van deze maand, waardoor je haag na een snoeibeurt in september netjes en strak de winter ingaat.  

Lees meer over tuinieren in september.

Bloesem van een perenboom. Foto: Adobe Stock / Philipimage
Bloesem van een perenboom. Foto: Adobe Stock / Philipimage

Bomen

Appel- en perenbomen snoei je het beste in de winter (december, januari of februari). Het moet tijdens het snoeien wel droog zijn, het mag niet vriezen en er mag ook geen vorstperiode binnen enkele dagen starten. Overige bomen kan je van half oktober tot in maart snoeien. Ook hier geldt: niet met vorst.

Bijsnoeien, voor een mooie vorm van de boom, kan je doen in de zomer (juni, juli en augustus). Bij fruitbomen helpt bijsnoeien ook om meer energie naar de vruchten te laten gaan en niet naar de (ver uitschietende) takken met alleen bladeren.

Druif

Een druivenplant snoei je terug aan het einde van de herfst of aan het begin winter van de winter, als het blad er af is. Belangrijk is dat er geen vorstperiode op het punt van beginnen staat. 

In de zomer, bij een warme lente al vanaf eind mei, snoei je bij. Voor een optimale opbrengst moet je de hele zomer bladeren verwijderen, zodat meer energie van de plant naar de druiven gaat. Knip takken af na één of twee trossen. Verwijder bij het uitdunnen van bladeren sowieso alle bladeren die zonlicht op de druiven blokkeren.

Rozen snoeien. Foto: Adobe Stock / nmelnychuk
Rozen snoeien. Foto: Adobe Stock / nmelnychuk

Vlinderstuiken en rozen

Deze snoei je in het vroege voorjaar (eind maart). Een licht nachtvorstje erna is geen probleem, maar het mag niet meer streng vriezen of een hele dag blijven vriezen. Bijsnoeien doe je vanaf augustus. Dit is vooral het wegknippen van uitgebloeide bloemen, zodat nieuwe bloemknoppen sneller tot bloei komen. Daarnaast verwijder je hier en daar een wat te ver uitstekende tak.

Bekijk ook onze uitgebreide snoeitips voor de hortensialavendel, oleander en de vlinderstruik.

Lavendel  

Het snoeimoment in het voorjaar is als de lavendel net begint te bloeien. Doorgaans is dit in april en je mag nog niet snoeien als er nog kans is op vorst. Check dus altijd de actuele weersverwachting. Bijsnoeien (wegknippen uitgebloeide bloemen en het mooi maken van de vorm van de plant) doe je in augustus of september. 

Hortensia Annabelle. Foto: Adobe Stock / Marc
Hortensia Annabelle. Foto: Adobe Stock / Marc

Hortensia’s 

Knip in maart van hortensia’s de uitgebloeide bloemen van het vorige jaar er af. Doe dit op een dag dat er niet gelijk vorst op komst is. Verder snoeien hoef niet, maar kan wel.

Hortensia’s die bloeien op éénjarig hout, zoals de Annabelle en de pluimhortensia, kan je terugsnoeien tot circa 30 centimeter, maar dit hoeft zeker niet elk jaar. Als je dit doet dan is begin april het beste moment. Ook hiervoor geldt dat er geen vorst in de weersverwachting moet zitten.

Bij hortensia’s die bloeien op tweejarig hout, zoals de boerenhortensia, kan je grijskleurige takken tot de grond wegsnoeien. Knip van de andere takken slechts een deel terug. Alles terugsnoeien kan wel, maar dan heb je een jaar geen bloemen. 

Lees ook: deze planten zijn geschikt voor het Nederlandse klimaat.

Banner Whatsapp WOL

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black