Zo snoei je de olijfboom

24 maart 2024, 12:03

Tuinieren
Snoeien is groeien en dat geldt zeker voor de olijf. Foto: Adobe Stock / Renata Hamuda

De olijfboom is een prachtige mediterrane boom in je tuin. De olijf moet echter wel gesnoeid worden om hem mooi te houden. Je kunt de olijf bijna niet verkeerd snoeien en juist voor deze boom geldt: snoeien is groeien. In dit artikel lees je tips om de olijf mooi te houden in je tuin.

Het snoeien van een olijfboom is heel erg belangrijk om hem mooi en in vorm te houden. Olijfbomen zijn vaak gevormd als knotwilgen. Op de stam bevindt zich een bolletje met veel scheuten en dit bolletje wil je in toom houden. Als je de olijf door laat groeien dan worden de lange takken kaal aan de basis en dat is natuurlijk geen gezicht. Door te snoeien krijg je een mooie volle bol op de stam.

De olijfboom staat niet bekend om zijn snelle groei, maar houdt in gedachte dat snoeien doet groeien. Zelfs al zou je de olijf helemaal kaalknippen, na een paar weken of maanden heb je weer een mooie olijf vol met blad. Pak dan ook de snoeischaar en ga lekker je gang, je kunt weinig fout doen.

Snoeiafval van de olijf. Foto: Adobe Stock / nito
Snoeiafval van de olijf. Foto: Adobe Stock / nito

Hoe vaak en wanneer moet je snoeien

Een olijfboom snoei je één keer per jaar sowieso. Dat doe je na de winter en dan in de maanden maart of april. De olijf is dan over het algemeen kaal en dat is wel zo makkelijk bij het snoeien. Je ziet dan precies wat je moet doen.

Vanaf de maand april gaat de olijf weer groeien, waardoor je weer snel een mooie boom hebt. Tijdens de zomermaanden knip je lange scheuten eraf en houd je hem een klein beetje in model. Let op dat je de olijfboom niet meer snoeit vanaf september. Dan moet je de olijf verder met rust laten tot het voorjaar.

Hoe snoei je de olijfboom

Als je de olijfboom gaat snoeien dan begin je met de dode takken. Deze knip je in het geheel weg. Na de dode takken is het de beurt aan de horizontale, naar binnen gerichte scheuten. Door deze weg te halen hou je de olijf luchtig en kan het zonlicht ook wat dieper in de bol doordringen.

Na de dode takken en de horizontale scheuten richt je je nu op de verticale naar bovenstaande takken. Deze kort je in net zover als je zelf wilt. Je moet op het oog en naar smaak snoeien. Houdt altijd in gedachten dat je een mooie kroon wilt hebben en laat zoveel mogelijk van de horizontale takken zitten voor de karakteristieke vorm.

Wees niet bang dat je te veel snoeit. Hoe meer je snoeit, des te harder de olijf groeit. Let ook op dat je eventuele scheuten aan de stam weghaalt. De stam wil je namelijk niet laten ontsieren door er scheuten aan te laten groeien.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven