Het snoeien van de magnolia

23 maart 2024, 16:10

Tuinieren
Magnolia in bloei. Foto: Martha Kivits

De magnolia vind je in veel tuinen en dat is niet gek, want de boom heeft een prachtige bloei. In dit artikel lees je wanneer je het beste de magnolia kan snoeien en hoe je dat moet doen.

De Nederlandse naam voor magnolia is ‘beverboom’ of ‘tulpenboom’, maar eigenlijk is de magnolia een hele grote struik, omdat een magnolia vaak geen duidelijk hoofdstam heeft. Je kan een hele grote magnoliastruik echter ook een meerstammige boom noemen.

Magnolia’s komen in het wild vooral voor in China, Vietnam, Laos, Cambodja en Maleisië. De bloemen zijn qua vorm en bouw vergelijkbaar met de oudst bekende fossiele bloemen. Dit betekent dat de huidige magnolia waarschijnlijk zeer nauw verwant is aan de eerste bloemenplanten die de aarde kende.

Je hoeft de magnolia niet te snoeien

Heb je een mooie gezonde magnolia in de tuin staan die voldoende plek heeft? Dan hoef je hem in principe niet te snoeien. Om hem zo mooi mogelijk te houden kan je wel dood hout verwijderen en af en toe een tak wegsnoeien die een andere tak kruist. Kruisende takken kunnen tegen elkaar aan gaan schuren, waarbij de bast beschadigd raakt.

Dreigt de magnolia te groot voor de tuin te worden of hangt er een aantal takken in de weg, dan kan je hem snoeien.

Lees wanneer je andere planten en bomen het beste kan snoeien.

Beste tijd om de magnolia te snoeien

Snoei de magnolia niet in de winter of het vroege voorjaar, want dan snoei je de bloemknoppen of de bloemen weg. Je magnolia kan daar wel tegen, maar het is gewoon zonde. Je kan wel een paar uit het zicht hangende takken afsnoeien voor binnen in een vaas.

Beukenhaag en magnolia in de vroege lente, Erichem (Gelderland). Foto Adobe Stock / Jan van der Wolf
Beukenhaag en magnolia in de vroege lente, Erichem (Gelderland). Foto Adobe Stock / Jan van der Wolf

Het beste snoeimoment is vlak na de bloei. Dit hangt een beetje af van het soort magnolia, maar zal normaalgesproken eind april of in mei zijn. Na een zachte winter kan de bloei er eind maart of begin april al opzitten.

Lees ook: Tuinieren in maart, wat kun je al doen in de tuin?

Hoe snoei je de magnolia?

Dunne takken snoei je met een snoeischaar, dikkere kan je beter afzagen met een handzaagje. Snoei niet te rigoureus en snoei enkele centimeters voor een flinke zijtak, zodat deze tak de rol van de hoofdtak in één of twee jaar kan overnemen.

Wil je precies zien hoe dit moet bekijk dan onderstaande video van Tuinmanieren:

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven