Wanneer en hoe snoei je de hedera?

09 september 2023, 07:26

Het snoeien van de hedera met een gewone snoeischaar. Foto: Adobe Stock / AlexanderDenisenko

Een hedera haag is ideaal als tuinafscheiding, want deze klimplant blijft het hele jaar door groen. Je ziet hem dan ook in talloze tuinen in ons land. In dit artikel lees je wanneer je de hedera kan snoeien en hoe je dit het beste doet.

Een gezonde hedera groeit snel. In goede grond en met gunstig weer groeit een hedera wel 60 centimeter per jaar. Als je een aantal kleine hedera-planten in combinatie met een gaashekwerk plaats kan in een paar jaar een dichtgegroeide groene tuinafscheiding ontstaan.

Wanneer zijn de beste momenten om de hedera te snoeien?

Een hedera is haast niet kapot te krijgen. Het enige moment waarop je de hedera echt niet moet snoeien is als het vriest.

Het meeste praktische is om je hedera één keer per jaar te snoeien. Wanneer je dit in de tweede helft van de zomer doet dan ziet je hedera haag er tot de volgende zomer weer prima uit. Probeer hierbij zonovergoten weer te vermijden. De bladeren van je hedera kunnen hier door snoeien in de zon tijdelijk wat minder mooi worden. Daarnaast is het niet fijn om in de hete zomerzon te werken. Snoei dus op een meer bewolkte dag of in de avond.

Website van het jaar promo 2023

Of het komende tijd goed snoeiweer is lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Wil je graag het hele jaar door een mooie, zeer strakke hedera haag dan moet je twee keer per jaar snoeien. Een keer in april of mei en een keer in september of oktober. Schiet de hedera in de tussentijd toch op een paar plekken weer flink uit dan kan je hem altijd bijknippen.

Lees ook: dit is de beste tijd om te snoeien

Snoeien met een scherpe snoeischaar en handschoenen. Foto: Adobe Stock / Volodymyr
Snoeien met een scherpe snoeischaar en handschoenen. Foto: Adobe Stock / Volodymyr

Hoe snoei je de hedera?

Heb je slechts een kleine hedera haag snoei dan met een gewone, scherpe, snoeischaar. Ga je veel hedera snoeien dan is een elektrische heggenschaar aan te raden. Een klein nadeel is dat je hiermee ook bladeren doormidden snijdt. Dit levert wat bruin wordende bladeren op, waardoor je haag tijdelijk wat minder mooi is.

Draag tijdens het snoeien bedekkende kleding en een bril. Bij het snoeien van de hedera komt een stofje vrij die allergische reacties kan opwekken, zoals jeuk, prikkende ogen en niezen. Ook als je geen hooikoorts hebt kan je hier last van krijgen.

Heb je de hedera ver teruggesnoeid dan kan je de plant daarna mest geven. Je bevordert hiermee de groei, zodat je hedera haag er weer snel frisgroen uitziet.

Lees ook: wanneer snoei je de beukenhaag?

Bekijk ook onze snoeitips voor de hortensialavendel, de oleander en de vlinderstruik.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black