Snoeiadvies: het snoeien van de buxus

14 juni 2024, 16:02

Tuinieren
Het snoeien van een buxus. Foto: Adobe Stock / Andrey

De buxus is een ideale plant als heg, maar hij staat ook mooi los in de tuin of in een pot. Wanneer en bij welk weer je de buxus het beste kan snoeien lees je in dit artikel.

Buxusplanten zijn het hele jaar door groen en zie je daarom in veel tuinen. Je kan er een strakke buxushaag mee creëren en ze zijn ook fraai als losse plant. Vaak zijn ze dan bolvormig, maar je kan er ook een kegel of spiraalvorm van maken. Echte creatievelingen snoeien de buxus in allerlei vormen, zoals bijvoorbeeld een beer, een kat een kip of zelfs Che Guevara.

Buxus gesnoeid in dierenvormen. Foto: Adobe Stock / Thomas
Buxus gesnoeid in dierenvormen. Foto: Adobe Stock / Thomas

Lees ook ons snoeiadvies voor andere struiken en bomen.

Wanneer snoei je de buxus?

Je buxus snoei je in de delen van het jaar waarin de buxus goed groeit, zodat hij er snel weer mooi uitziet. Dit is grofweg eind april tot half september.

Idealiter snoei je op een bewolkte dag of ’s avonds. Snoei niet op een zonnige zomerdag. Blaadjes die voor je snoeiactie niet aan zonlicht bloot werden gesteld, maar erna ineens wel kunnen verbranden en worden bruin. Je buxus overleeft dit gemakkelijk, maar het ziet er niet mooi uit.

Plan het snoeien van je buxus door ons uitgebreide weerbericht te lezen.

Een buxushaag snoei je twee keer per jaar: eind april of begin mei en aan het einde van de zomer. Door twee keer te snoeien krijg je een stevige, volle haag. Het snoeien stimuleert namelijk het aanmaken van extra takjes. Het snoeien van een buxushaag kan gewoon met de elektrische snoeischaar.

De buxushaag snoeien. Foto: Adobe Stock / Vladyslava
De buxushaag snoeien. Foto: Adobe Stock / Vladyslava

Heb je een losse buxus die je in een bepaalde vorm probeert te snoeien dan mag je deze in de zomerperiode twee keer extra snoeien, dus in totaal vier keer. Zorg ervoor dat er minimaal een maand tussen de snoeimomenten zit. Voor het nauwkeurig in vorm snoeien van een buxus gebruik je een speciale buxusschaar.

Om na een snoeibeurt de groei van je buxus te stimuleren geef je de plant kalk en speciale buxusvoeding. Check ook dit korte filmpje over het snoeien van de buxus van Tuinmanieren:

Ingrijpen bij buxusmotten en buxusrupsen

Een gezonde buxus kan veel hebben, maar bij buxusmotten en -rupsen in je buxus moet je snel ingrijpen. Deze rupsen eten je buxus helemaal kaal. Check je buxus dus regelmatig, vooral in de lente.

Er is een biologische manier om ze te bestrijden. Koop zogenoemde ‘aaltjes’ tegen de Buxusrups. Dit zijn hele kleine parasieten die de rupsen uitschakelen. Je sprayt deze aaltjes, opgelost in water, over de buxus met rupsen. Dit kan alleen bij temperaturen van 10 graden en meer en doe je ’s avonds. Overdag, zeker als het zonnig is, zullen veel aaltjes al uitdrogen voordat ze kans hebben gehad een rups binnen te dringen.

Buxusrups. Foto: Tamara van der Sleen
Buxusrups. Foto: Tamara van der Sleen

Een andere optie is de feromoonval. Hiermee vang je de mannelijke buxusmotten die vervolgens de vrouwtjes niet meer kunnen bevruchten. Daarnaast kan je natuurlijk zoveel mogelijk rupsen met de hand verwijderen. Het is echter heel lastig om met de hand en de buxusval een motten- en rupsenplaag te beëindigen. De aaltjes zijn meestal veel effectiever.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven