Dit kan je doen in je tuin in november

24 november 2023, 11:39

Bladeren ruimen in de tuin in november. Foto: Adobe Stock / Konstantin Zibert.

Heel veel werk is er niet te doen in de tuin in november, maar er is een aantal klussen die juist deze maand goed kunnen of zelfs heel verstandig zijn om te doen. Ook hebben we tips voor je om voor de winter wat kleur aan je tuin te geven en op de eerste zonnige dagen in het voorjaar direct te kunnen genieten van een mooie tuin.

In november is het ’s avonds vroeg donker. Tuinklussen doe je daardoor veelal in het weekend of op een vrije dag. Gelukkig heb je, mits je niet een hele grote tuin hebt, aan een paar middagen deze maand voldoende.

Een laatste keer grasmaaien

Gras groeit deze maand niet of heel langzaam, maar zeker als november zacht verloopt kan een maaibeurt nog nodig zijn. Maai op een hoge stand (5-6 cm) en maak je maaier na deze maaibeurt goed schoon. Steek eventuele grasranden af, zodat het gazon strak de winter in gaat. Houd het gras verder bladvrij om mosvorming te voorkomen. 

Bekijk hieronder de tuintips voor begin november van Jurgen van Tuinmanieren

Snoeien en planten van bomen

Bomen kan je snoeien in november. Het kan ook tijdens de wintermaanden, als het maar niet vriest. Zodra fruitbomen en -struiken kaal zijn kan je ze terugsnoeien. Gesnoeid leveren ze in het volgende seizoen doorgaans meer fruit op. Daarnaast is november een ideale maand voor het aanplanten van nieuwe fruitbomen en -struiken. 

Lees ook: Dit is de beste tijd om te snoeien. 

Banner Whatsapp WOL

Bloembollen planten

Wil je voorjaarsbollen zoals tulpen, krokussen en narcissen in de grond stoppen en je hebt dit niet vorige maand al gedaan? Dan kan dit ook in november vaak nog prima. Doe dit het liefst in een wat drogere periode. Bij heel veel regen vlak voor of nadat je de bollen gepoot hebt is er kans dat een deel zal verrotten. 

Lees meer: In deze tijd kun je het beste bloembollen poten

Voorbereiden voor vorst 

Een nachtje met een paar graden vorst is heel normaal in november, maar tot strenge vorst komt het doorgaans nog niet. Ook ijsdagen (maximumtemperatuur onder het vriespunt) zijn in deze maand nog een zeldzaamheid.  

Lees ook: dit weer is normaal in november.

Heb je vorstgevoelige planten in potten? Zorg er dan voor dat je plek vrij hebt gemaakt in je tuinhuisje, schuur of garage, zodat je ze naar binnen kan halen als het nodig is.

Veel mensen hebben vaste planten in de tuin die prima tegen wat vorst kunnen, maar wel flinke schade kunnen oplopen bij een langdurige vorstperiode of bij flinke vorst in combinatie met een venijnige wind. Deze planten moet je dan beschermen, maar dit zal in november zeer waarschijnlijk nog niet aan de orde zijn. Zorg er wel alvast voor dat je voldoende spullen, zoals noppenfolie, jute zakken en stro, klaar hebt liggen.

Toch nog wat kleur in je tuin?

Met besdragende struiken geef je in deze tijd van het jaar nog wat kleur aan je tuin. Ook leveren ze voedsel op voor vogels. Verder kan je de plantenbakken en potten vullen met bijvoorbeeld winterviooltjes of winterheide.

Egel in de tuin. Foto: Adobe Stock / Piotr Krzeslak.
Egel in de tuin. Foto: Adobe Stock / Piotr Krzeslak.

Egels en vogels 

Heb je een hoek over in je tuin deze winter? Gooi daar dan wat snoeihout en bladeren op een hoop. Egels kunnen dit goed gebruiken om te overwinteren.

Voor vogels kan je, vooral tijdens koud weer, vetbollen, pinda’s en zaden ophangen. Ook fruit vinden ze lekker. Je kan bijvoorbeeld een halve appel neerleggen in een voederhuisje, maar ook gewoon op de grond. 

Tot slot nog een tip voor een buitenklus die je niet direct tot de tuin kan rekenen, maar wel erg nuttig is in om te doen in november: maak je dakgoten schoon! Een verstopte dakgoot kan wateroverlast, schimmel en houtrot veroorzaken. Verwijder blad en mos uit je dakgoot en controleer gelijk even de bevestigingsbeugels. 

Of het de komende dagen een keer aangenaam weer wordt om te tuinieren lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black