Snoeiadvies: wanneer moet je de beukenhaag snoeien?

22 september 2023, 12:01

Beukenhaag in de zomer. Foto: Adobe Stock / Wiert

De beukenhaag is erg populair in Nederland als tuinafscheiding. In dit artikel lees je hoe en hoe vaak je de beukenhaag moet snoeien.

En beukenhaag is meestal groen en soms wat meer rood van kleur. Het blad verkleurt in de loop van de herfst en winter naar bruin. De beukenhaag houdt het merendeel van de bladeren vast, waardoor je in de winter nog behoorlijk veel privacy houdt in je tuin. Als in de lente, meestal in april, de frisgroene bladeren beginnen uit te lopen laat de beukenhaag de laatste oude bruine bladeren vallen.

Beukenhaag en magnolia in de vroege lente, Erichem (Gelderland). Foto Adobe Stock / Jan van der Wolf
Beukenhaag en magnolia in de vroege lente, Erichem (Gelderland). Foto Adobe Stock / Jan van der Wolf

Beukenhagen groeien vrijwel overal

Overal in Nederland kom je beukenhagen tegen. Hij groeit op elke grondsoort, maar in humusrijke (bos)grond groeit hij het best. Een beukenhaag houdt niet van langdurige natte voeten. Wil je een mooie haag vlak langs een sloot dan kan je beter voor de haagbeuk gaan. De haagbeuk lijkt op de beukenhaag, maar is eigenlijk geen beuk. De haagbeuk is familie van de berk. Een nadeel is dat de haagbeuk na de eerste nachtvorst al zijn blad verliest en dus in de winter een tijd kaal is. Wel heeft de haagbeuk in de lente wat sneller nieuw groen blad dan de beukenhaag.

Twee keer per jaar snoeien

Beukhagen snoei je twee keer per jaar. Snoei niet in de volle zon, maar snoei op een bewolkte dag of in de avond. Dit is beter voor de heg, omdat het blad dat na de snoeibeurt ineens in de zon komt anders kan verbranden. En in veel gevallen is het ook voor jezelf aangenamer.

Het weer voor de komende dagen lees je uiteraard in ons uitgebreide weerbericht.

De eerste snoeibeurt doe je eind mei of begin juni. Door voor de langste dag te snoeien kan je haag weer goed uitlopen en dichtgroeien. De tweede snoeibeurt is in september. De groei van beukhagen stopt in de loop van deze maand, waardoor je haag na een snoeibeurt in september netjes en strak de winter ingaat.

Een beukenhaag in de herfst. Foto: Adobe Stock / Michal
Een beukenhaag in de herfst. Foto: Adobe Stock / Michal

Lees ook: dit is de beste tijd om te snoeien

Check voor je gaat snoeien wel even of er geen broedende vogels in jouw haag zitten. In dat geval kun je beter wachten met snoeien tot halverwege juli. Dan is het broedseizoen voorbij. De tweede snoeibeurt kan dan begin oktober plaatsvinden. Meestal zitten er in jonge hagen nog geen vogels, maar eerder in hagen die al goed volgroeit zijn. Bij zulke hagen is de snoei voor de langste dag (die de groei en vertakking bevordert) niet meer zo belangrijk.

Het snoeien van jonge planten

Bij een jonge beukenhaag is het belangrijk dat je gelijk al regelmatig topt. Dit zorgt ervoor dat de haag aan de onderkant mooi vertakt en dus goed dichtgroeit.

Hoe snoei je beukenhagen het beste?

Een beukenhaag is sterk. Je hoeft dus niet al te voorzichtig te zijn. Heb je een lange haag? Ga dan zeker voor automatisch gereedschap; een elektrische heggenschaar of een heggenschaar op benzine.

Draadloze heggenschaar. Foto: Adobe Stock / aRTI01
Draadloze heggenschaar. Foto: Adobe Stock / aRTI01

In het algemeen ziet een haag er het mooiste uit als hij overal even hoog is. Als hulp kan je hiervoor bijvoorbeeld een strak touw spannen. Maak de haag iets smaller aan de bovenkant dan aan de onderkant, zodat ook de onderkant zonlicht blijft ontvangen.

Bekijk ook onze snoeitips voor de hortensia, lavendel, de oleander en de vlinderstruik.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black