Zo vermijd je mos in je grasmat

06 maart 2024, 16:20

Tuinieren
Mos in de grasmat. Foto: Adobe Stock / Paweł Michałowski

Nog vaker dan onkruid komt mos voor in je gazon. Door het mos krijgt het gras geen kans om te groeien. Het droogt uit en bovendien wortelt gras niet in mos. In dit artikel vertellen we je hoe je mos kan vermijden in je grasmat, zodat je een mooi gazon hebt.

Mosgroei is één van de meest voorkomende problemen in gazons. Mos groeit op plaatsen die vochtig en donker zijn, bijvoorbeeld als je grasveld in de schaduw ligt zoals onder grote schaduwgevende bomen. Doordat mos voor een dikke bovenlaag zorgt, blijft al het water in het mos zitten. Gras groeit slecht op dit soort plekken, omdat het water de graswortels niet bereikt.

Ook als je het gazon in het najaar (erg) kort maait, kan mos je grasmat overnemen. Ook struiken en bomen kunnen slecht zijn voor je grasmat. Ze benutten namelijk de voedingsstoffen van het grasveld zelf, zodat er voor het gras niets overblijft. Ook een te zure grond zorgt voor mos groei, omdat het gazon niet voldoende voeding kan opnemen. Wanneer de bodem te zuur is, hebben de graswortels moeite om voedingsstoffen op te nemen. Zeker op zandgronden is dit een probleem omdat ze van nature sneller verzuren.

En dan is het ook nog eens zo dat mos eerder begint te groeien dan gras, want het heeft genoeg aan lagere temperaturen en minder zonlicht. Je ziet het dus al, gras is vaak in het nadeel ten opzichte van mos en kan jouw hulp dus goed gebruiken.

Verticuteermachine. Foto: Adobe Stock / Schulzie
Verticuteermachine. Foto: Adobe Stock / Schulzie

Hoe verwijder je mos

Mos groeit vele malen sneller dan gras en neemt dan ook makkelijk de zwakke plekken van je gazon over. Voor het permanent verwijderen van mos is verticuteren, bemesten en kalken het beste. Door te bekalken verhoog je de zuurgraad van het gazon. Belangrijke voedingsstoffen kunnen daardoor beter door de wortels van het gras worden opgenomen en bovendien veroorzaakt kalk uitdroging van het mos. Twee vliegen in één klap dus.

Lees ook: Zo hou je je gras altijd groener dan bij de buren

Bemesten met organische meststoffen heeft ook een dubbele functie. Het gazon krijgt voedingsstoffen, zoals kalium, en dat zorgt ervoor dat het bestand is tegen vorst en droogte. Ook is het goed als de grasmat veel wordt belopen. Tegelijkertijd zorgt bemesting ervoor dat het mos tot aan de wortels verdwijnt op een natuurlijke manier.

Een andere manier om mos te verwijderen is verticuteren. Verticuteren is niet anders dan beluchten. Sowieso is het goed, ook zonder mos in je grasmat, om je gazon tenminste éénmaal, maar liefst tweemaal per jaar te verticuteren. Verticuteren maakt de grond losser en daardoor krijgt het gras meer zuurstof. Nadat je het mos hebt verwijderd kan je kale plekken bij zaaien, zodat je later weer een mooie grasmat hebt.

Bekalken grasveld om mos tegen te gaan. Foto: AdobeStock /brudertack69
Bekalken grasveld om mos tegen te gaan. Foto: AdobeStock /brudertack69

Wanneer kan je bemesten, bekalken en verticuteren?

Bemesten kan het best in de maanden maart tot en met mei gebeuren. Ook in oktober kan je nog bemesten om eventuele mos groei in de winter te voorkomen. Bekalken kan je het best éénmaal per jaar doen en dan in het najaar, de winter of het hele vroege voorjaar. De periode oktober tot maart is dan geschikt. Verticuteren kan het best in maart en in ieder geval bij droog weer.

Zorg er ook voor dat bomen en struiken niet over je grasmat hangen. Snoei takken regelmatig weg, zodat er meer zonlicht op je grasmat komt. Regelmatig maaien is ook belangrijk, maar zeker niet te kort. Houd ongeveer een minimale hoogte van 4-5 centimeter aan.

Conclusie

Heb je last van mos in je gazon en wil je dit verwijderen, dan heb je veel aan genoemde tips. Voor een mooie grasmat in de zomermaanden kan je het best in februari beginnen met kalk op het gazon. Vervolgens verticuteer je de mat in maart en zaai je eventueel bij in april. Geef mos geen kans en geniet van een mooie grasmat.

Of het komende dagen lekker weer is om in je tuin bezig te zijn lees je uiteraard in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven