Zo hou je je gras altijd groener dan bij de buren

04 april 2024, 10:59

Tuinieren
Zo hou je je grasveld groen. Foto: Jos Hebben

Vervelend hè, dat het gras bij de buren altijd groener lijkt dan bij jezelf. In dit artikel geven we je wat tips om je eigen grasmat goed te onderhouden. Door wat extra aandacht aan je gazon te besteden, ben je verzekerd van een gezond en groen gazon.

Het is belangrijk dat je het gras regelmatig maait. Daarbij ben je wel afhankelijk van de temperatuur. In het voorjaar is het verstandig om het gazon minimaal éénmaal, maar beter tweemaal per week te maaien. In de zomermaanden, bij duidelijk hogere temperaturen, is één keer in de week of per twee weken voldoende.

Door het gras te maaien bevorder je de algemene groei. Als je niet maait of juist heel weinig, blokkeren grote grassprieten het zonlicht voor de kleine sprietjes. Daardoor kunnen deze niet optimaal groeien. Let wel op dat je het gras niet te kort maait. Kort gras is namelijk vatbaar voor uitdroging en zeker in droge en warme zomers wordt het gras dan snel geel. Het best is om het gras te maaien tot een hoogte van 4-5 cm.

Lees ook: moet je nu wel of niet je gras maaien bij droog en zonnig weer

Verwachten we een lange droge en warme periode, dan kan je het gras wat langer laten, tot een lengte van 5 tot ongeveer 7 cm. Langer gras houdt het vocht beter vast en wordt minder snel geel.

Twee keer per jaar bemesten

Om een mooie, dikke en gezonde grasmat te houden, kun je het best twee keer per jaar bemesten. De beste tijd daarvoor is februari of maart en aan het eind van de zomer in augustus en september. Het bemesten in het voorjaar geeft het gazon een heerlijk frisgroene kleur en het bevordert de grasgroei. Bemesten in het najaar helpt het gras de winter door te komen.

Gebruik wel dierlijk mest of compost in plaats van kunstmest, want dan belast je het milieu zo min mogelijk. Gebruik ook niet te veel mest, want door overbemesting kunnen graswortels verbranden en verandert je groene grasmat alsnog in een gelig tapijt. De kans is dan groot dat het gras bij de buren weer groener lijkt.

Verticuteermachine. Foto: Adobe Stock / Schulzie
Verticuteermachine. Foto: Adobe Stock / Schulzie

Verticuteer je gras

Om je gazon gezond te houden, is het verstandig om te verticuteren. Verticuteren is beluchten en met verticuteren worden wortels van mos en onkruid doorgesneden, zodat het niet snel terug kan groeien. Door het verticuteren werk je de ongezonde grasmat open. Daardoor kunnen zuurstof, voedingstoffen en (regen)water de wortels weer bereiken en dat bevordert de groei van de graswortels.

Lees hier meer over wat je nu begin april moet doen om straks een mooi gazon te hebben.

Verticuteren dient éénmaal, maar het liefst tweemaal per jaar te gebeuren. De eerste keer in de maand maart of begin april bij droog weer. Let wel op dat het in nacht niet heeft gevroren. Een tweede keer verticuteren is het best tussen augustus en oktober zodat het gras gezond de winter in gaat.

Lees ook: Zo vermijd je mos in je grasmat

Gras sproeien. Foto: Adobe Stock / Alex Petelin
Gras sproeien. Foto: Adobe Stock / Alex Petelin

Geef water in droge perioden

In warme en droge zomers is het verstandig om je gazon water te geven. Zo voorkom je dat het gras verdort. Zet de sproei installatie niet elke dag aan, om waterverspilling te voorkomen. Eén keer per week is voldoende en sproei bij voorkeur in de vroege ochtend als de zon nog niet fel schijnt. Sproeien in de avond is ook onverstandig, want dat kan een nat een schimmelgevoelig grasveld opleveren. Sproei zeker niet overdag in de felle zon. De waterdruppels kunnen als vergrootglas dienen, waardoor het gras kan verbranden.

Wil je weten of er een periode van droogte aankomt, lees dan het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Handige gazon onderhoudskalender

Wil je weten wanneer je elke gazonklus uitvoert? Bekijk dan dit jaarlijkse gazon onderhoudschema voor verticuteren tot zaaien en maaien. In dit artikel vind je meer handige tips en ontdek je welke periodes het meest geschikt zijn voor elke klus. Zo houd jij je jouw gazon altijd in topconditie!

Conclusie

Behandel je gazon met liefde en aandacht en maai het regelmatig op de goede hoogte. Ook verticuteren en bemesten is aan te raden en in warme en droge zomers is zo nu en dan water geven ook prima. Met deze tips is je grasveld altijd groener dan dat bij de buren.

Vind je dit soort berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven