Zo krijg je het mooiste gazon in je tuin

12 april 2024, 17:01

Tuinieren
Genieten van een mooi gazon. Foto: Adobe Stock / Gorodenkoff

Vanaf de tweede helft van maart hebben we normaal gesproken de meeste vorst gehad. Natuurlijk kan het af en toe in een heldere nacht en vroege ochtend nog licht vriezen, maar dat mag geen reden zijn om je gazon nog links te laten liggen. Het is juist de ideale periode om met het gazon aan de slag te gaan, zodat je grasveld verderop in de lente er prachtig bij ligt.

Pas wel op. Je kan namelijk ook te vroeg beginnen. Je gras moet wel wakker geworden zijn en de groei moet erin zitten. Als je gras nog stilligt en je gaat starten met maaien en verticuteren dan creëer je juist meer ruimte voor onkruid en dat is niet de bedoeling. Dus even het juiste moment pakken. Je kan beter een week wachten dan te vroeg starten met verticuteren.

In ons weerbericht lees je of het goed weer is om met je gazon aan de slag te gaan.

Maaien en verticuteren

Om een mooi gazonnetje te maken is het belangrijk om je gras te ontdoen van dood gras, mossen en onkruid. Hieronder vind je het stappenplan om het beste gazon te krijgen. De eerste stap is om het gras te maaien. Daarna kun je aan de slag met een verticuteerhark. Een pittige klus, maar die zorgt er wel voor dat je dood gras, onkruid en mos uit je gazon trekt.

Gebruik voor je grasveld de kant met de dubbele (lange en korte) tanden. In delen waar veel mos staat gebruik je de kant met de lange tanden. Probeer je gazon in de lengte en in de breedte te verticuteren. Als je klaar bent dan wordt het tijd om het gazon schoon te harken en al het losse spul van je grasveld te verwijderen. Doe dit echt goed en laat geen dotten liggen, want daar heb je straks alleen maar last van.

Verticuteren met een hark op wieltjes kan het werk lichter maken. Foto: Adobe Stock / iratxe
Verticuteren met een hark op wieltjes kan het werk lichter maken. Foto: Adobe Stock / iratxe

Na een goede hark- en opruimbeurt blijft een uitgedund gazon over met mogelijk flinke kale plekken als je last had van bijvoorbeeld veel mos. Er is echter geen reden tot paniek, want gras kan zich snel herstellen als je de volgende stappen goed uitvoert.

Jurgen van Tuinmanieren legt in onderstaande video haarfijn uit hoe je met je gazon aan de slag gaat voor het beste resultaat. En hij geeft ook direct snoeitips voor begin april.

Zaaien en voeden

Het is tijd om te gaan zaaien. Strooi het graszaad met wijde bewegingen over je gazon uit, geef kale plekken iets meer aandacht, maar stort deze plekken niet vol met graszaad.

Na het zaaien is het een goed idee om natuurlijke gazonvoeding te strooien. Deze voeding is speciaal voor de grasplant en zorgt ervoor dat het gras mooi gaat groeien.

Gras zaaien. Foto: Adobe Stock / Schulzie
Gras zaaien. Foto: Adobe Stock / Schulzie

Ook nog kalk?

En hoe zit het nu met kalk? Wanneer je grond zuur is dan is het verstandig om ook nog kalk te strooien, maar hoe weet je dat je grond zuur is? Wanneer je veel mos in je gazon hebt zitten, betekent dit twee dingen, dan heeft je gazon vaak veel schaduw, maar ook zure grond. Ieder jaar kalk strooien is dan een goede manier om je bodem minder zuur te krijgen. Het mooiste is als je zo’n vier weken voordat je met je gazon aan de slag gaat, kalk strooit. Ben je dat vergeten eerder dit jaar dan mag je gerust ook nog kalk strooien als je de voeding voor je gazon aanbrengt. Het effect zal alleen iets minder sterk zijn.

Klaar met alle stappen? Dan nu lekker bijkomen en een paar weken wachten. Na 3 tot 4 weken zie je al een prachtig resultaat en is je gazon weer mooi groen en een geheel.

Lees hier wat je nog meer kan doen in je tuin in april

Raymond Klaassen

Raymond Klaassen

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven