Tuinieren in april: dit kun je al voor IJsheiligen doen

19 april 2024, 17:13

Tuinieren
Tuinieren april. Foto: Adobe Stock.

Van warm en zonnig lenteweer tot vrieskou en zelfs sneeuw, in april kan het weer nog alle kanten op. Met IJsheiligen nog in het verschiet ligt vorstschade aan je planten op de loer. Toch kun je in deze maand al heel wat tuinklusjes doen en zelfs bepaalde planten al planten.

Met af en toe vorst in april vraag je je misschien af of jouw nét geplante planten het wel overleven? Gelukkig kunnen veel planten tegen een stootje, maar bepaalde soorten zul je een handje moeten helpen tegen de vrieskou. Zo zijn Mediterrane planten erg gevoelig voor vorst en kun je deze beter afdekken. Ook al gaat het vriezen, de volgende klusjes kun je deze maand sowieso doen.

Onkruid wieden

Een mooie tuin begint met een goede basis. April is dé maand om onkruid te verwijderen. In deze maand begint onkruid namelijk al te groeien en met een beetje warm weer kruipt het ongewenste groen al in hoekjes en gaatjes waar je het niet wil hebben.

Tuinieren in de lente in april. Foto: Adobe Stock.
Tuinieren in de lente in april. Foto: Adobe Stock.

Knippen en snoeien

Ook al vriest het weleens in april, toch kun je zelfs vorstgevoelige planten al snoeien. Zo is de vuistregel dat je 5 à 6 weken voor ijsheiligen aan het kortwieken van mediterrane planten kan beginnen. Ook heesters kunnen gesnoeid worden en geplant. Heb je nog vergeelde pluimgrassen staan? Ook deze kun je in april snoeien. De verse groene uitlopers zijn je dankbaar.

Tuinman Jurgen van Tuinmanieren legt in onderstaande video uit hoe je jouw gazon in april kan verzorgen en geeft snoeitips voor begin april.

Een goed en gezond gazon

Niet alleen de grote grassoorten verdienen deze maand aandacht, ook is het weer tijd om je gazon te onderhouden. Niet voor niks wordt april de grasmaand genoemd. Je grasveld verticuteren, gras inzaaien, bemesten, het zijn allemaal klusjes die op stapel liggen. Wie zaait oogst, want met goed tuinonderhoud is jouw gras groener dan dat van de buren.

Meer daarover lees je in ons artikel: Zo krijg je het mooiste gazon in je tuin

Ook is het tijd om de bloemenpracht wat op te fleuren. April is een prima maand om eenjarige bloemen te zaaien. De zaadjes hebben geen last van een aprilvorstje.

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven