Tuinadvies: zo verwijder je onkruid tussen je tegels

25 augustus 2023, 11:57

Onkruid verwijderen van de straat. Foto: Adobe Stock / Sanhanat

Onkruid tussen de tegels van je terras, tuinpad, oprit, of andere bestrating is voor veel mensen een grote ergernis. In dit artikel lees je wat je het best kunt doen om onkruid tussen je tegels te verwijderen en belangrijker misschien te voorkomen.

Er zijn verschillende manieren om onkruid tussen je tegels te verwijderen, maar niet iedere manier is effectief. Bovendien zijn sommige methodes zelfs schadelijk voor het milieu.

Met de hand

De beste en meest effectieve manier voor het verwijderen van onkruid tussen je tegels is nog steeds om dit met de hand te doen. Als je onkruid tevoorschijn ziet komen, haal het dan gelijk met de hand weg. Het is wel belangrijk dat je de wortel en al uit de grond trekt, want anders komt het onkruid weer snel op.

Vooral bij jonge planten zal dit makkelijk gaan, wanneer je te lang wacht zal het onkruid sterker worden en de diepere wortels breken dan af. De wortels blijven dan in de grond en het onkruid komt snel weer op.

Onkruid verwijderen met een brander. Foto: Adobe Stock / Marina Lohrbach
Onkruid verwijderen met een brander. Foto: Adobe Stock / Marina Lohrbach

Kokend water of een brander

Het gebruik van kokend water voor het verwijderen van onkruid is een effectieve en milieuvriendelijke aanpak. Kokend water werkt goed omdat het niet alleen de plant zelf doodt, maar ook de wortels gelijk aanpakt. Daarna kan je het onkruid makkelijk verwijderen. Het gebruik van kokendheet water is zeer effectief voor jong en klein onkruid, maar het werkt ook bij wat groter onkruid. Je zal het dan wel een paar keer moeten herhalen.

Maak je gebruik van kokendheet water dan zal je wel de tijd moeten nemen, want het is een tijdrovende klus. Zeker als je een groot oppervlak wilt aanpakken.

Het is ook mogelijk om onkruid tussen tegels te verwijderen met een onkruidbrander. Door het onkruid korte tijd bloot te stellen aan een zeer hoge temperatuur zal het afsterven en daarna kan je het eenvoudig verwijderen. Het nadeel is dat de wortels niet worden bereikt en dat na verloop van tijd het onkruid weer opkomt.

Vermijd huis-, tuin- en keukenmiddelen

Vaak hoor je dat je voor het verwijderen van onkruid tussen je tegels ook huis-, tuin- en keukenmiddelen kan gebruiken zoals azijn, zout of chloor. Doe dit echter niet, want deze middelen zijn zeer schadelijk voor het milieu.

Ze vermengen met het oppervlaktewater en zo wordt het opgenomen in het grondwater. Daardoor wordt het verspreid over veel grotere oppervlakken dan alleen je tuin of oprit. De kans is ook zeer groot dat je huis-, tuin- en keukenmiddel ook je overige beplanting in de tuin beschadigt en de bodem verontreinigt. Gebruik het dan ook niet. Sterker nog: het gebruik ervan is zelfs verboden door de Rijksoverheid.

Zorg dat je vaak je straatje veegt om onkruid te voorkomen. Foto: Adobe Stock / Voyagerix
Zorg dat je vaak je straatje veegt om onkruid te voorkomen. Foto: Adobe Stock / Voyagerix

Hoe voorkom je onkruid tussen je tegels

Helemaal voorkomen van onkruid is lastig, want wind of vogels verspreiden diverse onkruidzaden. Toch zijn er ook zeker dingen die je kunt doen om het opkomen van onkruid te voorkomen.

Veeg je terras, tuinpad, oprit of andere bestrating regelmatig schoon. Hiermee verwijder je de onkruidzaden nog voordat ze kunnen ontkiemen tussen je tegels.

Bovendien verwijder je zand en grond als voedingsbodem voor onkruid en mos. Houd ook de rest van je tuin vrij van onkruid, zoals borders, bloembakken en gazon. Hiermee voorkom je dat het onkruid zich verspreidt naar je terras.

Maak bij het aanleggen van je terras of andere bestrating gebruik van een zogenaamd anti-worteldoek. Dit zorgt ervoor dat er geen gras of onkruid kan groeien. Maak daarnaast ook gebruik van voegzand en zorg voor een goede afwatering. Onkruid en mos doen het namelijk erg goed op vochtige en natte tegels.

Onkruid kan ook mooi zijn

Wat voor de één onkruid is, is wellicht voor de ander een mooie bloem. Vooral het akkerviooltje en de gele anemoon zijn onkruid, maar geven mooie bloemen en zullen wellicht niet door iedereen als onkruid worden gezien en worden weggehaald.

Wat wel door iedereen verwijderd wordt, is zevenblad en de Japanse duizendknoop. Zevenblad woekert nogal en is amper te bestrijden. Een andere naam daarvoor is tuinmansverdriet, nou dan weet je wel hoe dit onkruid wordt gezien. Hoe je de Japanse duizendknoop aanpakt lees je in dit artikel.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black