Tuinadvies: zo verwijder je het onkruid uit je tuin

26 augustus 2023, 15:58

Het best is om het onkruid met de hand te verwijderen. Foto: Adobe Stock / johnalexandr

Heb je een tuin, dan weet je hoe snel onkruid tussen je mooie vaste planten en eenjarige bloemen kan groeien. In dit artikel lees je hoe je het best het onkruid kunt verwijderen.

Probeer eerst het onkruid met wortel en al uit de grond te trekken. Als de wortel diep zit, bijvoorbeeld bij een paardenbloem, steek dan een onkruidsteker of een schepje naast het onkruid diep in de grond en maak dan wiebelende bewegingen. Daarna kun je het onkruid makkelijker uit de grond trekken.

Pak de schoffel erbij

Niet ieders favoriete klus, maar wel effectief, is het verwijderen van onkruid door te schoffelen. Met een schoffel met steel hoef je niet te bukken en kun je ook bij plekken komen waar je met de hand minder goed bij kunt. Het nadeel is echter dat je de wortels bijna niet bereikt. Ook loop je het risico andere planten te raken of af te snijden.

Een ander verschil met onkruid wieden is dat je met een schoffel het onkruid afsnijdt in plaats van eruit te trekken. Hierdoor zal het onkruid snel weer terugkomen en kan het zichzelf vermeerderen omdat er kleine stukjes in de grond blijven zitten.

Onkruid verwijderen uit je border. Foto: AdobeStock / Maksim Kostenko
Onkruid verwijderen uit je border. Foto: AdobeStock / Maksim Kostenko

De beste tijd is het voorjaar

De allerbeste tijd om onkruid te verwijderen is het voorjaar, vooral wanneer het een aantal dagen niet heeft geregend. Schoffelen en wieden gaan namelijk het best als de grond droog en zanderig is. Of je daarna van een onkruidvrije tuin kunt genieten, is natuurlijk de vraag, maar een goed begin is het halve werk. Zodra je tijdens de zomermaanden onkruid ziet verschijnen, haal je dit meteen weg, waardoor je er uiteindelijk minder werk aan hebt.

Ook aan het eind van het tuinseizoen is het handig om een ronde door je tuin te doen en het onkruid weg te halen. Doordat de winters vaak zacht verlopen, blijven veel onkruidsoorten gewoon staan in de winter, en zo start je het voorjaar met een redelijk schone tuin.

Muziekje aan en gaan

Met de hand wieden is de meest effectieve manier om onkruid te bestrijden. Dit betekent wel dat je lange tijd op je knieën zit en vaak moet bukken. Op een gegeven moment zul je dat voelen en kan het zelfs pijnlijk zijn. Pak voor het gemak een (oud) kussentje waarop je kunt zitten of knielen.

Doe je oortjes in en zet een lekker muziekje op of luister naar een boek of podcast. Zo klaar je deze terugkerende klus net wat makkelijker.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black