Zo maak je de tuin klaar voor je zomervakantie

05 augustus 2022, 10:15

Zinnia's plukken voor een boeketje. Foto: Adobe Stock / maryviolet

Het is de tijd van het jaar om even lekker op vakantie te gaan. Maar hoe tref je de tuin aan bij terugkomst? Met deze tips maak je jouw tuin zo goed mogelijk klaar en de klus voor je buren een stuk lichter.

Hoe groot de gevolgen voor je tuin kunnen zijn, bij weinig of geen verzorging van je planten tijdens de vakantie, hangt van meerdere factoren af. In de eerste plaats is natuurlijk bepalend hoe lang je weg bent. Een weekje is wel te overzien, maar bij twee weken of meer is voorbereiding cruciaal. Daarbij is het handig als je iemand kan inschakelen om in ieder geval de planten water te geven, indien nodig. Een buur bijvoorbeeld. Tot slot is er natuurlijk het weer. Bij droog en zonnig zomerweer is een wekelijkse ruime sproeibeurt cruciaal voor je tuin. Voor zomerbloeiers, zeker in potten, is water uiteraard veel vaker nodig.

Sommige mensen hebben een bewateringssysteem in hun tuin. Hiermee kunnen grote delen van de tuin automatisch, of op afstand, kunnen worden voorzien van water. Dit maakt de klus voor de ‘oppasbuur’ natuurlijk veel kleiner.

Zet potten bij elkaar op een beschutte plek

Planten in potten hebben snel water nodig, zeker zomerbloeiers. Dit kan je verminderen als je ze allemaal bij elkaar zet op een plek waar het grootste deel van de dag schaduw is. Vooral de planten in het midden profiteren extra van de beschutting van de planten om hen heen. Ook is het, voor de oppas, makkelijker water geven als al deze planten bij elkaar staan.

De zeer dorstige planten in potten kan je nog extra helpen door de pot op een schaaltje of schotel te zetten, waarin je een laagje water kan aanbrengen. Doe dit niet als er nat weer wordt verwacht.

De rest van je tuin moet je zeker niet dagelijks water geven. Lees meer in: hoe vaak moet je bij droogte je tuin sproeien?

Tuin sproeien. Foto: Adobe Stock / tunedin
Tuin sproeien. Foto: Adobe Stock / tunedin

Staat er zeer nat weer op het programma dan is het een goed idee om de grond in je tuin los te maken. Dit kan met een hark of nog beter met een drietand. Door het verluchten van de bodem kan regenwater sneller worden opgenomen en ontstaan minder snel plassen.

Bloemen plukken

In deze tijd van het jaar is het altijd goed om uitgebloeide bloemen van de zomerbloeiende planten regelmatig te verwijderen. Vlak voordat je op vakantie gaat kan je ook de bloemen die nog niet zijn uitgebloeid, maar al wel helemaal open zijn plukken. De energie van de plant zal naar nieuwe knoppen gaan, zodat je bij terugkomst van je vakantie weer kan genieten van nieuwe bloemen.

Bonustip: de geplukte bloemen kan je alvast als bedankje geven aan diegene die voor je tuin zorgt als je op vakantie bent.

Maai het gazon

Heb je een gazon dan kan je die het beste vlak voordat je gaat nog even maaien. Wordt het droog en zonnig zomerweer? Laat het gras dan wat langer met een lengte van 5 tot 7 cm. Hierdoor droogt het minder snel uit.

Lees ook: zo hou je je gras altijd groener dan bij de buren

De moestuin

Voor je moestuin geldt: oogst wat je kan oogsten en gebruik het, geef het weg of vries het in. Heb je bijvoorbeeld sperziebonen en ga je twee weken of langer op vakantie? Oogst dan gerust ook de kleinere boontjes. De plant wordt zo gestimuleerd nieuwe bonen te maken die bij terugkomst alweer snel geoogst kunnen worden. Snoei kruiden flink terug. Deze groeien in de zomer in no-time weer aan, waardoor je bij terugkomst ze alweer kan gebruiken.

Bieten in de moestuin. Foto: Adobe Stock / JoannaTkaczuk
Bieten in de moestuin. Foto: Adobe Stock / JoannaTkaczuk

Heb je een tuinoppas die verse producten uit je moestuin kan waarderen? Laat hem dan zeker genieten van alles wat er tijdens je vakantie te oogsten valt.

Onkruid wieden

Zorg vlak voor je vertrek voor onkruidvrije borders en breng eventueel een dun laagje verse mulch, bijvoorbeeld van gemaaid gras, aan. Onkruid groeit hard in de zomer en kan in enkele weken je mooie tuin helemaal overnemen.

Snoeien

Veel snoeiwerk doe je niet hartje zomer, maar zo vlak voor de vakantie kan je prima wat uitstekende takken van bijvoorbeeld rozen of vlinderstruiken wegknippen. De hedera kan vaak in de loop van augustus wel een snoeibeurt gebruiken.

Lees ook: dit is de beste tijd om te snoeien

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black