Deze planten moet je vermijden in de tuin als je hooikoorts hebt

02 juni 2024, 15:55

Tuinieren
Foto: Adobe Stock / blikwinkel2511

Tijdens mooie dagen in de lente en zomer zit je, ook als je hooikoorts hebt, waarschijnlijk graag in de tuin. Maar hoe vermijd je dan de pollen? Nee, volledig betegelen van je tuin is zeker niet nodig! In dit artikel lees je welke planten je beter niet en welke je juist wel kan gebruiken in je eigen tuin.

Ongeveer 20% van de Nederlands heeft in meer of mindere mate last van hooikoorts. Dit zijn ruim drie miljoen mensen met op verschillende momenten in het jaar tranende ogen, niesbuien of zelfs benauwdheid.

Pollen wordt in grote delen van het jaar tijdens zonnig weer overal in het land geproduceerd. Het pollen wordt vervolgens ook verspreid door de wind. Het is dus niet zo dat je met een gunstig ingerichte tuin totaal geen last meer zult hebben, maar het kan wel flink helpen.

Gazon geen probleem, vermijd siergrassen met pluimen

Bloeiend gras is bij 70 procent van de mensen met hooikoorts de grootste veroorzaker van klachten. Een kort gemaaid gazon heeft echter geen bloeiend gras en produceert geen pollen. Maai het gras elke week. Ben je het toch een keer vergeten en zijn er aren (pluimen met pollen) zichtbaar, laat dan iemand anders het gras maaien.

Lampepoetsersgras (Pennisetum). Foto: Adobe Stock / katy
Lampepoetsersgras (Pennisetum). Foto: Adobe Stock / katy

Hoog siergras met mooie aren produceert veel sterk allergeen pollen. Het verschilt wel iets per soort, maar je kunt dit type siergrassen het beste allemaal vermijden.

Lees ook: Wanneer piekt het hooikoortsseizoen?

Kleurige bloemen en waterplanten

Planten met felgekleurde bloemen hebben in de regel zware pollen die niet snel in de lucht komen. Deze bloemen rekenen namelijk op insecten om hun stuifmeel te verspreiden en zich voort te planten. Bovendien is dit pollen doorgaans niet allergeen.

Een vijver in je tuin is ook een goed idee. Waterplanten veroorzaken amper hooikoortsklachten.

Pas op met mediterrane planten

Ook in het Middellandse zeegebied komen planten voor die sterk allergeen pollen verspreiden. Vooral de cipres en de olijf staan daarom bekend. Schaf je een cipres aan vermijdt dan de soorten uit het Middellandse zeegebied. Deze verspreiden sterk allergeen pollen, terwijl de cipressen uit noordelijkere gebieden slechts licht allergeen pollen verspreiden.

Maak een moestuin

Veel soorten groenten komen niet tot bloei voordat je ze oogst. Fruitbomen en -planten bloeien relatief kort en geven dan hoogstens wat niet allergeen pollen af. Een moestuin is voor hooikoortspatiënten dus prima mogelijk.

Smalle weegbree in bloei. Foto: Adobe Stock / skymoon13
Smalle weegbree in bloei. Foto: Adobe Stock / skymoon13

Verwijder onkruid

Tot slot is het verstandig om onkruid zo veel mogelijk te verwijderen. Dit geldt natuurlijk voor iedereen die een mooie tuin wil, maar voor mensen met hooikoorts in het bijzonder. Het bekendste kruid dat allergeen pollen produceert en je als onkruid in je tuin kan hebben is weegbree. Ook kunnen veel grassoorten ongevraagd in je tuin beginnen te groeien.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven