Negen tips tegen hooikoorts

11 april 2024, 06:47

Gezondheid
Tips tegen hooikoorts. Foto: Adobe Stock / Robert Kneschke.

Heb jij ook zo’n last van hooikoorts? Bij droog en zonnig weer zijn de niesbuien en jeukogen niet van de lucht. Ook kun je er kortademig en erg moe van worden. Een flinke partij regen helpt, maar ook met de volgende tips kun je de klachten verlichten. 

tip 1

Het hooikoortsweerbericht

Lees dagelijks het hooikoortsweerbericht om te weten hoe groot de kans is op overlast. Je ontdekt ook welke planten er bloeien en of het gunstig of ongunstig weer is. Als je weet voor welke soorten je allergisch bent kun je hier rekening mee houden. Ga dan minder naar buiten of vermijdt gebieden waar je deze bloeiende planten aantreft. Vaak is de hoeveelheid pollen in de lucht in de middag en avond het hoogst. In de ochtend zal je minder overlast ervaren. 

Lees ook: Bij welk weer heb je het meest last van hooikoorts?

tip 2

Medicijnen

Maak in het seizoen waarin de planten bloeien waar jij allergisch voor bent gebruik van medicatie. Via de drogist en de huisarts kun je antihistaminica tabletten, oogdruppels en neussprays krijgen om de klachten te onderdrukken. Ook zijn er neussprays die helpen tegen ontstekingsreacties in de neus. Mensen met allergische astma kunnen ook extra medicijnen nemen tijdens het hooikoortsseizoen. Het is belangrijk om al voordat veel stuifmeel in de lucht terecht komt te beginnen met de medicatie. Hierdoor onderdruk je gelijk de eerste klachten.

tip 3

Douchen voor je naar bed gaat

Het is verstandig om te douchen voordat je naar bed gaat. Hierdoor was je pollen uit je haar en daarmee houd je je kussen schoon. Doe je dit niet dan wordt jouw kussen een verzamelplaats van stuifmeel en lig je met je gezicht in een ‘pollenbed’. 

Met korter douchen bespaar je energie. Foto: AdobeStock / torwaiphoto.
Met korter douchen bespaar je energie. Foto: AdobeStock / torwaiphoto.

Lees ook: Hooikoorts: met deze tips slaap je beter

tip 4

Was je kleding regelmatig

In het verlengde van tip 3 ligt het wassen van je kleding. Zeker als je veel buiten bent verzamel je een grote voorraad stuifmeel op jouw kleren. Het is belangrijk om ze vaak uit te wassen, zodat je minder allergieverwekkers bij je draagt. Droog je was niet in de buitenlucht op dagen dat veel pollen in de lucht aanwezig is. 

tip 5

Gebruik pollenwerende horren

Door gebruik te maken van pollenwerende horren kun je ervoor zorgen dat je binnenshuis minder last hebt van hooikoorts. Een andere optie is om ramen en deuren gesloten te houden, maar je huis ventileren is ook belangrijk voor je gezondheid.

Lees ook: Wanneer is de piek van het hooikoortsseizoen?

tip 6

Zet een zonnebril op

Brildragers hebben een voordeel, maar iedereen kan profiteren door buiten een zonnebril te dragen. De bril zorgt ervoor dat minder stuifmeel in je ogen terecht kan komen. De kans op jeukogen verklein je hiermee!

Zonnebril op. Foto: AdobeStock / Bonsales.
Zonnebril op. Foto: AdobeStock / Bonsales.

tip 7

Smeer vaseline

Het kan helpen om een beetje vaseline aan de binnenkant van je neus te smeren, zodat de stuifmeelkorreltjes in de vaseline blijven kleven en niet op je slijmvliezen terecht komen. Ook rondom de ogen kan vaseline helpen.

tip 8

Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten in de buitenlucht

Op dagen waarop je veel last hebt van hooikoorts kan het verstandig zijn om even niet in de buitenlucht te sporten. Je ademt het stuifmeel tijdens het sporten veel dieper in en kan daardoor meer klachten krijgen. 

tip 9

Kies de juiste planten in je tuin

’s Zomers verblijf je een groot deel van de tijd in je eigen tuin. Het is daarom belangrijk dat daarin geen planten staan waar jij last van hebt. Over het algemeen geldt: hoe kleurrijker de plant des te minder allergisch pollen ze verspreiden. 

Lees meer: Deze planten moet je vermijden in de tuin als je hooikoorts hebt

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven