Hooikoorts: met deze tips slaap je beter

15 mei 2024, 19:28

Gezondheid
Het berkenpollenseizoen begint weer. Foto: Beter Bed

Het gras bloeit volop! Hooikoortspatiënten slapen door klachten slechter, waardoor de kans op slapeloosheid twee keer zo hoog is. Slaapadviseur Sanne van Beter Bed geeft tips hoe je beter slaapt als je last hebt van hooikoorts.

Hooikoorts is een allergie waarbij je overgevoelig bent voor stuifmeel van grassen, bomen en planten. De symptomen van hooikoorts komen het meest voor in het voorjaar. Wanneer je er het meest last van hebt van hooikoorts is afhankelijk van het soort pollen waar je allergisch voor bent. De bloeiperioden van pollen verschillen, maar als jij overgevoelig bent voor bomen kan het zijn dat je in maart al aan de beurt bent.

Lees ook: Wanneer piekt het hooikoortsseizoen?

Wat zijn de symptomen bij hooikoorts?

Hierbij de meest voorkomende hooikoorts symptomen op een rijtje:

  • Verstopte neus
  • Snotteren
  • Niezen
  • Jeukende, brandende en tranende ogen
  • Kriebelhoest
  • Droge keel
tip 1

Slaap met dichte ramen

Zo voorkom je dat de pollen in je slaapkamer komen. Je raam kan niet altijd dicht blijven. Open daarom je raam na een regenbui. In het geval dat het niet regent, is het aan te raden om je raam direct in de ochtend te openen en dan zo snel mogelijk weer dicht te doen. Zorg er overigens wel voor dat de deur van je slaapkamer dicht is, zodra je de ramen open zet. Zo kunnen de pollen zich niet verder verspreiden door het huis.

tip 2

Haal een luchtontvochtiger in huis

De luchtontvochtiger vermindert de vochtigheid in huis, wat voor minder stuifmeel en pollen zorgt.

tip 3

Airconditioning

Heb jij het heel snel warm in de zomer of lente? Dan is airconditioning de oplossing voor jou. Hierdoor voorkom je stuifmeel en pollen door het open raam, maar creëer je toch frisse lucht in de slaapkamer. Het is overigens wel een uitgave.

tip 4

Vaseline rond je neus

Smeer vaseline rond je neus zodat het stuifmeel aan de vaseline blijft plakken. Zo voorkom je dat de stofjes in je neusholte komen.

tip 5

Lees ook: Bij welk weer heb je het meeste last van hooikoorts?

Douchen en haren borstelen voordat je naar bed gaat

Zo blijven de pollen simpelweg in het doucheputje of in je borstel en niet in je bed.

tip 6

Vroeg opstaan

In de ochtend zijn er minder pollen buiten. Sta daarom vroeg op en maak een ochtendwandeling of ga een rondje hardlopen. Zodra het 10 uur ’s ochtends is geweest, is de atmosfeer opgewarmd. Vanaf dit tijdstip is het beter om binnen te blijven.

tip 7

Droog je beddengoed binnen

Hang je beddengoed binnen om te drogen. Dit geldt ook voor handdoeken, pyjama’s en kleding. Op deze manier komen er minder pollen en stuifmeel op. Ook anti allergisch beddengoed houdt je bed vrij van huisstofmijt, pollen en stofdeeltjes.

tip 8

Liever geen stof in de slaapkamer

Stuifmeel is dol op stof. Ga voor hout, zeil of laminaat voor de slaapkamervloer om stof te voorkomen. Alternatieven voor gordijnen zijn lamellen, jaloezieën of rolluiken.

Lees ook ons actuele hooikoortsweerbericht

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven