Zo voorkom je onderkoeling tijdens de wintersport

05 januari 2024, 16:35

Wintersport
Wintersport. Foto: Adobe Stock/ ARochau

Op de pistes kan het soms ijzig koud zijn en ligt onderkoeling op de loer. Hoe blijf je de hele dag lekker warm? In dit artikel lees je handige achtergrondinformatie en tips om onderkoeling te voorkomen en kerngezond van de hellingen af te skiën of snowboarden.

Met een beetje geluk is het een prachtig winterwonderland op jouw wintersportlocatie: verse sneeuw, heldere hemel en een zonnetje erbij. Wat wil je nog meer! Wanneer de zon overdag schijnt en je aan het wintersporten bent, is het aangenaam buiten. De zon gaat langzaamaan onder en een harde wind steekt op. Zo eindigt een dag op de pistes ineens koud en guur. Als reactie op de kou ga je rillen om nog een beetje lichaamswarmte te produceren. Dan moet je nog aan de afdaling beginnen… Ondertussen zet je lichaamstemperatuur een daling in en stijgt het risico om onderkoeld te raken.

Dit is wanneer je onderkoeld bent

Wanneer het verlies van warmte groter is dan de productie daalt de kerntemperatuur van het lichaam. Dit is de temperatuur rond alle belangrijke organen in de buikholte. Bij temperaturen onder 35 graden is sprake van onderkoeling.

Meer over onderkoeling en het herkennen ervan lees je in dit artikel.

Tijdens wintersport is het nog eens extra oppassen geblazen. Door de koude wind in de bergen raken wintersporters relatief veel warmte kwijt. Daarnaast is de lucht ijler, waardoor zweten ook extra warmteverlies oplevert. Onderkoeling is te herkennen een droge blauwe of bleke huid, oppervlakkige ademhaling, extreem rillen en suffigheid.

IJzig koud, maar toch zonovergoten op de pistes. Foto: Adobe Stock / hachri
IJzig koud, maar toch zonovergoten op de pistes. Foto: Adobe Stock / hachri

Tips om onderkoeling te voorkomen

Eenmaal onderkoeld zorgt skikleding alleen nog maar voor isolatie en zelfs de warmste kleding draagt op dat moment niet meer bij aan een temperatuurstijging. Toch is het ontzettend belangrijk om goed gekleed voor het koude winterweer te pistes te betreden, want het helpt wél mee om onderkoeling te voorkomen. Door een forse wind valt de gevoelstemperatuur zomaar een paar graden lager uit en sta je te bibberen op de latten.

Draag isolerende en ademende kleding het liefst in laagjes. Niet-ademende kleding wordt nat van het zweet. Een muts en skibril beschermen het hoofd tegen de kou. Wees extra alert op kinderen. De oppervlakte van de huid is bij kinderen relatief groot in verhouding met hun lichaam. In vergelijking met volwassenen verliezen zij daarom meer warmte. Ga met kinderen dan ook regelmatig even naar binnen om weer op te warmen.

In een kleine tas kan je al een hoop handige dingen meenemen. Foto: Adobe Stock / kilhan
In een kleine tas kan je al een hoop handige dingen meenemen. Foto: Adobe Stock / kilhan

Ga goed voorbereid de pistes op

Naast de juiste kleding zijn er nog meer factoren die meespelen bij onderkoeling. Ga niet vermoeid of met een lege maag de pistes op. Neem een rugzak met extra eten en een thermoskan met een warme drank mee. Het liefst ook iets waar wat suiker in zit. Denk bijvoorbeeld aan warme chocolademelk. Een isolatiedeken kan ook klein opgevouwen meegenomen worden in de tas. Wintersporten met een slechte conditie vraagt veel energie, waardoor de temperatuur met moeite op peil gehouden kan worden en onderkoeling sneller optreedt. Sport regelmatig voordat je naar de bergen afreist.

Lees hier meer tips voor hardlopen en andere sporten in de wintermaanden.

Eenmaal veilig terug in het hotel, skihut of vakantie-appartement is het gevaar voor onderkoeling nog niet geweken. Alcohol ontregelt de ‘thermostaat’ van je lichaam en maakt je bloedvaten wijder. Dit geeft eerst nog een warm gevoel, maar vervolgens schiet het warmteverlies omhoog en daalt de lichaamstemperatuur. Een warme huid is in dit geval schijnveiligheid, want de kerntemperatuur kan al flink lager uitvallen. Na de après-ski komen geregeld gevallen van onderkoeling voor.

Via ons nieuwsblog blijf jij op de hoogte van het laatste wintersportnieuws!

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven