Wintersport: paasweekend met sneeuw en zomerse temperaturen!

29 maart 2024, 15:20

Wintersport
De warme föhn zorgt ook voor stormwinden (foto: Eric Kromhout)

Het paasweekend is begonnen in de Alpen, en voor veel skigebieden is dit het laatste weekend. Maar de verschillen zijn momenteel enorm binnen de Alpen. In Oostenrijk ligt nauwelijks sneeuw en is het bijna zomers warm, terwijl er in Frankrijk veel verse sneeuw valt.

Zaterdag blijft het op de meeste plaatsen in de Alpen droog. Alleen in het uiterste zuiden van Zwitserland en het noordwesten van Italië valt vandaag regen. Sneeuw valt hier vaak pas vanaf 1900 meter, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht. Elders is het droog met af en toe ruimte voor de zon, vooral in het noorden van Zwitserland en Oostenrijk breekt de zon soms goed door. Al kan Saharastof soms spelbreker voor de zon zijn. In deze gebieden is sprake van een warme föhn wind.

Slechte condities in Brixen im Thale tijdens het sluitingsweekend (bron: feratel)
Slechte condities in Brixen im Thale tijdens het sluitingsweekend (bron: feratel)

Regionaal zomerse temperaturen

Door deze warme föhnwind stijgen de temperaturen hier naar buitengewoon hoge waarden voor eind maart. In steden zoals Vaduz, Innsbruck of Salzburg loopt het kwik op naar 23 tot lokaal 26 graden, wat lokale zomerse temperaturen zijn. De föhn zorgt ook voor veel wind; op de hogere bergtoppen kunnen windstoten van 100 tot 120 km/u voorkomen. Hierdoor zullen diverse skiliften niet in bedrijf kunnen gaan. Kortom, het weerbeeld laat zaterdag niet aan winter of wintersport denken.

Waarschuwing voor slechte of weinig sneeuw op de skipiste in Westendorf
Waarschuwing voor slechte of weinig sneeuw op de skipiste in Westendorf

Zondag, eerste paasdag, lijkt het weerbeeld sterk op dat van zaterdag. Opnieuw is er ruimte voor de zon in het noorden van Zwitserland en Oostenrijk, waar het opnieuw flink warm kan worden. In de zuidelijke delen van de Alpen wordt de bewolking echter dikker gedurende de dag, en uiteindelijk volgt zowel in Frankrijk als Italië regen en sneeuwval. Hier zakt de sneeuwvalgrens naar 1600 meter, en kan er een dik pak verse sneeuw vallen, tussen de 20 en 40 centimeter.

Tweede paasdag tijdelijke omslag

Tijdens tweede paasdag hebben we te maken met een omslag. De stroming draait naar het westen, en overal in de Alpen is het bewolkt met regen en sneeuwval. Sneeuw valt voornamelijk vanaf 1300 tot 1600 meter, maar de hoeveelheden zijn vaak verwaarloosbaar. Kortom, alle seizoenen komen dit paasweekend aan bod.

De omslag van maandag is wel van korte duur; in de loop van dinsdag draait de wind weer naar het zuiden. Opnieuw wordt warme lucht aangevoerd. Hiermee sluit het wintersportseizoen voor veel gebieden af met dooi en hoge temperaturen.

Inschrijven Weeronline wintersport nieuwsbrief

Jeroen Elferink

Jeroen Elferink

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven