Waar kun je wintersporten in de zomer?

06 augustus 2023, 09:00

Ook in de zomermaanden is skiën nog mogelijk. Foto: Adobe Stock / Agry

Voor de meeste mensen is de zomer natuurlijk weggelegd om lekker op het strand te liggen in eigen land of juist om de zon op te zoeken aan de Spaanse costa’s. Maar wist jij dat je ook hartje zomer nog kan skiën in Europa? In dit artikel lees jij waar.

Natuurlijk zijn verreweg bijna alle skigebieden in Europa gesloten tijdens de zomermaanden. De Alpen zijn rond deze tijd van het jaar juist een schitterende vakantiebestemming voor menig wandelfanaat. Toch zijn er enkele hogergelegen gebieden waar jij nog terecht kan op de latten. Een populaire optie is skiën op gletsjers die te vinden zijn in de Alpen en Scandinavië. We hebben het dan onder andere over de Hintertuxer Gletsjer in Oostenrijk, Saas-Fee in Zwitserland en de Matterhorn Glacier Paradise in Zwitserland.

Hintertuxer Gletscher

In de winter is de Hintertuxer Geltscher een onderdeel van het skigebied Zillertal 3000 waar ook het dorpje Mayrhofen toe behoord. Elk jaar is dit een zeer gewilde bestemming onder de Nederlandse wintersporters, maar ook in hartje zomer kan je er dus nog terecht om te skiën! Vanaf het dorpje Tux of Mayrhofen kan je de berg op, om vervolgens op 2100 meter bij de Sommerbergalm de lift naar de top van de gletsjer. Afhankelijk van de sneeuwcondities is er in de zomer meestal zo’n 20 km aan pistes beschikbaar. De top bevindt zich op een hoogte van 3250 meter.

Matterhorn Glacier Paradise

De Matterhorn is één van de hoogste bergen in Zwitserland met een hoogte van maar liefst 4478 meter. Op deze berg bevindt zich het Matterhorn Glacier Paradise waar je ook in de zomer terecht kan om te skiën. Vanuit het dorpje Zermatt pak je de gondelbaan naar grote hoogte. Je kan dan zelfs skiën tot bijna 4000 meter. Daarbij heb je een schitterend uitzicht over de Zwitserse Alpen. Het skigebied telt zo’n 25 km aan pistes.

Zermatt met de Matterhorn op de achtergrond. Foto: Adobe Stock / Tomas Marek
Zermatt met de Matterhorn op de achtergrond. Foto: Adobe Stock / Tomas Marek

Saas-Fee

Ook Saas-Fee is een bekend wintersportgebied in de Zwitserse Alpen dat in de wintermaanden maarliefst 100 km aan pistes kent. Vanwege de hoge ligging en de aanwezigheid van meerdere gletsjers kun je in dit gebied ook in de zomer terecht. Met 21 km aan pistes is het aanbod dan iets beperkter, maar razendpopulair bij proffesionele skiërs. Daarnaast kent het gebied ook in de winter nog een geweldig snowpark!

Saas-Fee. Foto: Adobe Stock / Christian
Saas-Fee. Foto: Adobe Stock / Christian

Frankrijk

De Franse Alpen kent maar liefst drie skigebieden waar je ook in de zomer terecht kan. Dit betreft Les 2 Alpes, Tignes en Val d’Isère. In al deze gebieden bevindt jij je op de latten ruim boven de 3000 meter. In tegenstelling tot de gebieden in Zwitserland en Oostenrijk gaat het hier wel om wat kleinere gebieden met soms slechts enkele pistes die open zijn, afhankelijk van de sneeuwcondities.

Scandinavië

Als we richting het noorden van Europa gaan zijn er ook nog een paar plekken waar jij hartje zomer terecht kunt om te skiën. Eén van deze skigebieden is het Fonna Glacier Ski Resort in Noorwegen, gelegen op een hoogte tussen 1250 en 1530 meter. Daarnaast kun je ook nog terecht bij het Galdhøpiggen Sommerskisenter. Dit is een gletsjerskigebied gelegen op de Juvbreen gletsjer, vlak onder de hoogste berg van Noorwegen, de Galdhoppigen (2469 meter). Beide gebieden zijn in de zomermaanden toegankelijk, afhankelijk van de sneeuwcondities. Grote afstanden kun je hier niet afleggen. Het aanbod is beperkt tot slechts enkele korte blauwe pistes.

Styrn is misschien wel het meest populairste zomerskigebied in Noorwegen, dat haar deuren opent wanneer andere gebieden sluiten. Ondanks dat het gebied slechts twee liften heeft, biedt het toegang tot een geweldig open terrein om te skiën. Het skigebied ligt dicht bij de Geirangerfjord, die op de UNESO-Werelderfgoedlijst staat.

Houd rekening met de krachtige zon in de zomer

Skiën tijdens hartje zomer is natuurlijk niet te vergelijken met een ijskoude winterdag op de pistes. De sneeuwcondities kunnen door de krachtige zon zeker overdag vrij matig zijn. Het is dus ook slim om één van de eerste liften omhoog te nemen om je dag extra vroeg te starten. Smeer jezelf goed in en drink voldoende water! Zeker in de bergen is de zon erg sterk hartje zomer en kun jij binnen no-time verbranden als je niet oplet. Er wordt rond de langste dag vaak zonkracht 10 gehaald en dan kun je binnen 10 minuten verbranden. En doordat de sneeuw het zonlicht reflecteert valt de zonkracht boven de sneeuw nog hoger uit.

Bron: skinformatie.nl

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black