Wisselvallig en soms stormachtig in de Alpen

26 maart 2024, 15:20

Wintersport
Foto van Floris Lafeber vanuit Zermatt, Zwitserland.

De komende dagen zijn de condities voor wintersport niet ideaal in de bergen. Aan de noordkant van de Alpen is het vaak stormachtig, terwijl het aan de zuidkant van de Alpen erg wisselvallig is.

Voor wie komende week op wintersport vakantie is, zal het zoeken zijn naar momenten met gunstige condities. We zien de komende dagen voornamelijk een tweedeling in de Alpen. Aan de noordkant is vaker het droog, zonnig en zacht. Daarnaast staat een flinke föhn wind die aan aardige spelbreker kan zijn. In het zuiden is het een stuk wisselvalliger en minder zacht. De sneeuwvalgrens schommelt tussen de 800 en 1200 meter hoogte. Vooral in het zuiden van Zwitserland kan de komende week veel neerslag vallen. Later in de week gaat ook aan de zuidkant van de Alpen de temperatuur flink omhoog en is de sneeuwval alleen nog weggelegd voor het hooggebergte.

Goede sneeuwcondities, vooral lager, zijn al tijden schaars. Foto van Jeroen Elferink, Brixen im Thale, Oostenrijk.
Goede sneeuwcondities, vooral lager, zijn al tijden schaars. Foto van Jeroen Elferink, Brixen im Thale, Oostenrijk.

Woensdag en donderdag een uitzondering

Op woensdag trekt een storing van west naar oost over de Alpen die de tweedeling tijdelijk doorbreekt. De föhn aan de noordkant van de Alpen verdwijnt en overal gaat er neerslag vallen. De storing neemt koudere lucht met zich mee waardoor ook aan de noordkant de sneeuwvalgrens daalt naar een hoogte tussen de 800 en 1100 meter. Op donderdag trekt een tweede storing van west naar oost over met opnieuw sneeuw op veel plaatsen. De meeste sneeuw valt aan de zuidkant van de Alpen, gemiddeld tussen de 20 en 50 centimeter, met lokaal in het zuiden van Zwitserland nog meer. Aan de noordkant valt met gemiddeld 5 tot 10 centimeter een stuk minder.

Föhnstorm aan de noordkant

Vrijdag en zaterdag is de tweedeling in de bergen tussen noord en zuid weer terug. De föhn bereikt aan de noordkant zijn hoogtepunt en vooral op hoogte zijn zware windstoten mogelijk. In bijvoorbeeld Kaprun komt op de top een windkracht 8 te staan, met windstoten die soms oplopen naar 120 km/u. De kans is dan ook groot dat de liften dicht gaan. Ook elders aan de noordkant van de Alpen is de verwachting dat liften gaan sluiten door stormwinden. Vanuit het noorden van Afrika wordt van oorsprong zeer zachte lucht aangevoerd. De temperaturen kunnen in de dalen oplopen tot boven de 20 graden! Op 1500 meter ligt de temperatuur rond 11 graden, de conditie van de sneeuw zal door het zachte weer te wensen overlaten. Het blijft droog en de zon laat zich regelmatig zien, al zal deze ook worden gehinderd door Sahara stof die op hoogte mee komt vanuit Noord-Afrika.

Veel neerslag in Zwitserland

Aan de zuidkant van de Alpen is er meer bewolking en valt er vaker neerslag. Door de zachte lucht gaat ook daar de sneeuwvalgrens fors omhoog. Deze ligt rond de 2000 tot 2200 meter hoogte, en sneeuw zal alleen nog maar zijn weggelegd voor het hooggebergte. Na het weekend neemt overal in Alpen de wisselvalligheid toe. Het zal een komen en gaan worden van storingen en het blijft zacht weer. Vooral in Zwitserland gaat veel neerslag vallen. Tot volgende week dinsdag kan er in het zuiden van Zwitserland in totaal meer dan 250 mm aan neerslag vallen.

Sebastiaan Aarts

Sebastiaan Aarts

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven