Wintersportseizoen sluit af met zomerse temperaturen

02 april 2024, 15:50

Wintersport
Saharastof afgelopen weekend in Zwitserland (foto: Maarten Stam)

Het wintersportseizoen nadert zijn einde, en dit jaar wordt het seizoen afgesloten met opvallend hoge temperaturen. Tijdens het paasweekend bereikte het kwik al regelmatig 20 tot 24 graden, en later deze week worden zelfs zomerse temperaturen van meer dan 25 graden verwacht!

In dit laatste wintersportweerbericht voor het seizoen 2023-2024 werpen we nog een laatste blik op de weersverwachting in de Alpenlanden. Gisteren (tweede paasdag) sloten verschillende skigebieden al hun deuren, maar er zijn ook nog hoger gelegen skigebieden die voorlopig nog open zullen blijven.

De weersverwachting voor Innsbruck
De weersverwachting voor Innsbruck

Bekijk hier de gehele weersverwachting voor Innsbruck

Eerst nog wisselvallig

Zowel woensdag als donderdag is het weer relatief wisselvallig in de Alpen. Op woensdag valt voornamelijk in de Franse en Zwitserse Alpen gedurende langere tijd regen of sneeuw vanaf 1700 tot 1900 meter hoogte. Later op de dag trekt de regen of sneeuw voor hoger gelegen gebieden richting Oostenrijk. De Italiaanse Alpen blijven grotendeels gespaard. Het slechtere weer zorgt voor beperkt zicht op de skipistes, maar er worden geen grote hoeveelheden sneeuw meer verwacht.

Donderdag begint de dag droog in het hele Alpengebied, maar later kan er opnieuw wat regen of sneeuw vallen in de noordelijke delen vanaf 1900 meter hoogte. Kortom, het beloven twee dagen te worden met niet al te ideaal wintersportweer.

Veel Saharastof in de lucht afgelopen weekend in Tirol (foto: Eric Kromhout)
Veel Saharastof in de lucht afgelopen weekend in Tirol (foto: Eric Kromhout)

Vanaf vrijdag flink warm

Vrijdag draait de wind in het hele Alpengebied naar het zuiden. Met veel zon stijgt de temperatuur aanzienlijk. In de meeste dalen kunnen middagtemperaturen van 18 tot 23 graden worden verwacht, terwijl het op 1500 meter hoogte van oost naar west 8 tot 13 graden boven nul is. Vorst komt enkel nog voor in de gletsjerskigebieden. Bovendien neemt de zonkracht aanzienlijk toe; op de hogere bergtoppen kan zonkracht 8 worden bereikt. Hierdoor kan de onbeschermde huid al binnen 10 minuten verbranden.

Zomerse temperaturen tijdens het weekend

Tijdens het weekend zal de temperatuur verder stijgen, terwijl de zon uitbundig blijft schijnen. Met een zuidenwind worden in de lagere dalen temperaturen van 25 tot lokaal zelfs 28 graden verwacht, wat opmerkelijk hoog is voor begin april! Ook hoog in de bergen is het warm: op 1500 meter hoogte zal de temperatuur zowel zaterdag als zondag stijgen tot ongeveer 18 graden. Tegelijkertijd is vorst pas boven de 3000 meter te vinden. Hierdoor zal het ook gaan dooien op de hoge gletsjerskigebieden.

In deze skigebieden kun je zelfs in de zomer nog skiën!

Daarmee eindigt het wintersportseizoen dus met typische zomerse temperaturen die in juni of juli niet zouden misstaan.

Jeroen Elferink

Jeroen Elferink

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven