Hoe je ook tijdens de koudste maanden kunt blijven sporten

03 januari 2024, 12:03

Activiteiten
Hardlopen in de koude maanden. Foto: pixabay

In de winter staan we vaak niet te springen om te sporten, maar toch is blijven bewegen een must. De winter is het seizoen waarin de meeste mensen ziek worden, maar het is bewezen dat bewegen een positief effect heeft op ons immuunsysteem. Ook reduceren we ons stressniveau door te sporten. Hoe je dit het best kan doen, hebben we voor je op een rijtje gezet.

Pas je sport aan

We zijn tegenwoordig gewend om vooral thuis te sporten. Voor heel wat mensen vormt dat ook tijdens de winter een minder grote drempel dan je helemaal omkleden om buiten te sporten. Als je liever in je warme woonkamer een work-out doet, dan is dat helemaal oké. Verplicht je jezelf telkens om buiten te gaan sporten, maar heb je daar eigenlijk geen zin in? Dan hou je het niet lang vol. Zoek uit wat werkt voor jou en luister naar je lichaam.

Zonlicht opnemen

Probeer zoveel mogelijk zonlicht op te nemen. We vertrekken vaak in het donker naar ons werk en komen ook thuis als het weer donker is. Probeer daarom ’s middags een korte wandeling te maken. Op die manier beweeg je én neem je zonlicht op.

Energie

Doordat de dagen donkerder en korter worden hebben de meeste mensen minder energie. Door te sporten krijg je net nieuwe energie. Probeer na je werk dus een moment in te lassen om te bewegen.

Hardlopen. Foto: pixabay
Hardlopen. Foto: pixabay

Aangepaste kledij

Soms vertrek je helemaal ingepakt om na vijf minuten van kop tot teen bezweet te zijn. De vuistregel is daarom: kleed je alsof het tien graden warmer is. Kies ook voor ademende stoffen. Katoen kan ervoor zorgen dat je zweet gevangen blijft, waardoor je het snel koud kunt krijgen. Eigenlijk moet je ervoor zorgen dat je zweet kan ‘verdampen’, maar dat sneeuw of regen niet naar binnen kan. Ook heel belangrijk is om je hoofd en handen te beschermen, zodat je lichaamswarmte niet via je handen en hoofd verdwijnt. En last but not least: zorg dat je zichtbaar bent en trek een fluorescerend hesje aan.

Opwarmen

Heb je een iets zwaardere training op de planning staan, dan is het aan te raden om een warming-up te doen. Je spieren hebben in de winter koud en moeten dus opgewarmd worden voordat je begint te sporten. Je kunt ook langzaam beginnen aan je training. Door je spieren op te warmen en soepel te houden verminder je de kans op blessures. Maak ook tijd voor een cooling-down na je sportsessie.

Bron: gezond.be

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven