Dit zijn de vijf beste zonbestemmingen voor de winter

28 januari 2024, 11:28

Bestemmingen
Imsouane, Marokko. Foto: Adobe Stock / Luiz

De beste plekken in Europa om een weekje of langer de zon op te zoeken tijdens de winter zijn die met een temperatuur die niet onder de 15°C zakt, met minstens vijf zonuren per dag en een luchthaven op maximaal zes uur vliegen. Met als bonus dat het in de winter een stuk rustiger is dan in andere seizoenen, zodat je zelfs toeristische trekpleisters op je gemak kunt bezoeken.

De Atlantische kust van Marokko

Reistijd van 3,5 uur

Van het zuidwesten van Marokko kennen de meesten slechts Agadir, een drukke en moderne kuststad met een mooi strand dat is overgeleverd aan all-inclusive reizen. Maar kijk je een stukje verder langs diezelfde kust, het binnenland in, dan kun je nog volop authentieke plekken ontdekken. Naar het noorden liggen populaire en minder bekende vissersdorpjes waar surfers hun kamp hebben opgeslagen. De reden: de prachtige, constante golven van de Atlantische Oceaan. In Imsouane bijvoorbeeld, daar proef je het echte vissersleven én kun je surfen op de langste golven van Afrika.

Verder naar het zuiden ligt Taghazout, het surfmekka van Marokko, waar zo veel verschillende en mooie surfspots te vinden zijn dat ze er in Europa jaloers op zijn. En omdat de uitlopers van het Atlasgebergte hier de zee raken, is er ook landinwaarts het nodige te zien. De groene oase Paradise Valley met heerlijke natuurlijke zwembaden en duizenden dadelpalmen, is een aangename afwisseling van de zilte kust.

WOL Weergemiddelde Casablanca

Wil je ook nog wat cultuur en historie? Dan is de stad Taroudant, ook wel ‘petite Marrakech’ genoemd, een must. De eeuwenoude stadsmuren, de medina, de soek, de straatjes en pleinen zijn hier nog niet door toeristen onder de voet gelopen.

Kaapverdië

Een Afrikaans land, met een Europese feel en een Braziliaanse en Caribische flair; eigenlijk valt geen enkel ander land te vergelijken met Kaapverdië.

Kaapverdië. Foto: Adobe Stock / Samuel B.
Kaapverdië. Foto: Adobe Stock / Samuel B.

De inwoners van deze exotische archipel voor de westkust van Afrika zijn vriendelijk en trots, en weten bezoekers te raken met hun muzikale talenten en ongetemde charme. Laat je niet misleiden door geruchten en onjuistheden, vaak gevoed door de hotels op Sal en Boa Vista – ook de andere eilanden zijn veilig te bezoeken. Juist dáár kom je in aan- raking met het echte Kaapverdië: dorps en onaangetast.

Met een gemiddelde temperatuur van 25 graden en zes tot zeven zonuren per dag is de eilandengroep voor Europeanen een van de ideaalste plekken om te overwinteren.

WOL Weergemiddelde Kaapverdië

Cabo de Gata-Níjar in Spanje

Reistijd van 2,5 uur

Het natuurpark Cabo de Gata-Níjar is een gebied van uitersten. Het vormt de grootste beschermde kuststrook van Andalusië, heeft met de bergketen Sierra de Gata de grootste vulkanische rotsformatie van Spanje in huis, en is de enige Europese regio met een woestijnklimaat. De ruige kliffen aan de kust duiken maar liefst honderd meter de Middellandse Zee in. Alleen al de autoroute langs de kust is hier al de moeite waard, bijvoorbeeld de acht kilometer lange weg van het plaatsje Cabo de Gata naar de vuurtoren Faro de Cabo de Gata.

Cabo de Gata natural park. Foto: Adobe Stock / Lux Blue
Cabo de Gata natural park. Foto: Adobe Stock / Lux Blue

Het is de enige Europese regio met een woestijnklimaat, maar ondanks dit klimaat schommelt de temperatuur in de winter rond een aangename 15 graden.

WOL Weergemiddelde Andalusië kust

Sicilië

Reistijd van 3 uur

Er zijn niet veel plekken in de wereld waar je na een middagje skiën meteen het strand op kunt gaan of een wandeling kunt maken langs Griekse, Romeinse en Arabische monumenten. De grote verscheidenheid van Sicilië komt tot uiting in haar theater, film en kunst, maar ook in haar bossen, grotten en honderden oude steden. En niet te vergeten in de vele eilanden om Sicilië heen, waar stranden, modderbaden en vulkanische activiteit die reizigers weten te bekoren.

Pantelleria, Sicilië. Foto: Adobe Stock / Dionisio lemma
Pantelleria, Sicilië. Foto: Adobe Stock / Dionisio lemma

Sicilië wordt omringd door twaalf eilanden: de zeven Eolische Eilanden in het noorden, de drie Egadische voor de westkust, het zuidelijk gelegen Pantelleria en het noordelijke Ustica. Pantelleria is het grootste eiland en van bijzonder grote schoonheid. Een must is een duik in het unieke ‘bad van Venus’, een zwavelhoudend meer in een grote vulkanische krater aan de noordkant van het eiland. De spectaculaire vulkanische zeebodem voor de kust is ideaal voor koralen en dus vissen.

WOL Weergemiddelde Sicilië

Noord-Cyprus

Reistijd van 4 uur

Het noordelijke deel van Cyprus, officieel de Turkse Republiek Noord-Cyprus, geldt internationaal als bezet gebied en wordt door veel reizigers overgeslagen. Toch is het absoluut veilig en gemakkelijk te bereizen.

Noord-Cyprus. Foto: Adobe Stock / Nicolai Sorokin
Noord-Cyprus. Foto: Adobe Stock / Nicolai Sorokin

Achter alle stoere propaganda vind je een land met een heerlijk ruig platteland, een heel klein hartje én een bijzonder aangename temperatuur in de winter. Als je een auto huurt zie je prachtige valleien, eeuwenoude olijfboomgaarden, en de versteende getuigen van een millennia oude beschaving. Tel de magnifieke bergrug in het noorden en de goudkleurige stranden daarbij op en je wilt nooit meer weg.

WOL Weergemiddelde Noord-Cyprus

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven