De meest unieke plekjes voor weerfotografie in de herfst

27 oktober 2023, 12:01

Herfst in het bos op een zonnige dag. Foto: Henk Voermans.

Het is herfst: de tijd van guur en donker weer! Toch biedt de herfst ook genoeg droge en zonnige momenten. En wat is er dan mooier om al die fraaie herfstkleuren met je fototoestel of telefoon vast te leggen tijdens een herfstwandeling. In dit artikel geven we je de meest unieke plekjes voor weerfotografie.

Eén van de mooiste dingen in de herfst is de natuur. Maak een verfrissende wandeling door het kleurende bos of door een natuurgebied en je ziet dan hoe de natuur zich voorbereidt op de naderende winter.

Lees ook: Dit is wanneer bomen hun blad verliezen

De bladeren en takken die op de grond vallen zijn een goede voedingsbron voor allerlei soorten schimmel. Deze schimmels zien wij dan weer als de mooiste paddenstoelen voor onze camera verschijnen.

Lees ook: Waarom kleuren en vallen de bladeren in de herfst?

Vliegenzwam. Foto: Ton Wesselius.
Vliegenzwam. Foto: Ton Wesselius.

Op de knieën voor de vliegenzwam

Een foto van de vliegenzwam is elke herfst weer een lust voor het oog. Vooral de details voor de rode paddenstoel met witte stippen zijn fotogeniek, maar je moet er wel voor door de knieën. Let wel op dat het in het bos behoorlijk donker kan zijn, dus speel wat met je instellingen van je fototoestel. Zo kan je de witbalans aanpassen en verander je bijvoorbeeld het zonnetje op de camera naar bewolkt om warmere foto’s te krijgen.

Lees ook: Tips om de beste weerfoto's te maken

Niet alleen in de bossen en natuurgebieden kleuren de bomen, maar ook in de diverse steden vallen de bladeren natuurlijk van de bomen. Je weet vast in je eigen woonplaats wel de mooiste plekjes te vinden. Zorg voor rust in je foto’s door die mooie vijver of dat ene bankje te fotograferen met daarachter de kleurende bomen.

Hier enkele unieke plekjes in Nederland

Bekijk de herfst van boven in de Kaapse bossen in Doorn. Vanaf de uitkijktoren kijk je in de herfst uit over het gekleurde landschap. Sta je op de grond, dan vind je er prachtige beukenlanen.

In het zuiden van Nederland ga je naar ongekende hoogten in het Vijlenerbos in het Limburgse Vijlen. Geniet hier van het prachtige uitzicht en van de kleurrijke beukenbomen. Doordat het op hoogte ligt, is er wel een grotere kans op mist. Ook dan krijg je natuurlijk hele mooie, zelfs sprookjesachtige, foto’s.

Landgoed Rozendael, kasteel met herfstkleuren. Foto: AdobeStock / jstuij.
Landgoed Rozendael, kasteel met herfstkleuren. Foto: AdobeStock / jstuij.

Ook kan je naar de diverse landgoederen die ons land rijk zijn. Er zijn ontzettend veel landgoederen, bijvoorbeeld op de Utrechtse heuvelrug, langs de rand van de Veluwe of in de Achterhoek en in Brabant en Limburg. Het voordeel is dat ze allemaal oud zijn met daarmee dus ook hele oude, zeer fraai kleurende, bomen. Ook de landgoederen zelf nodigen uit om op de gevoelige plaat gelegd te worden.

Lees ook: Wanneer is het Golden Hour?

Deel je foto’s met ons

Er is altijd wel ergens een mooi plekje te vinden in jouw buurt. Ga lekker op pad, check onze radar of de paraplu mee moet en lees het laatste en meest actuele weerbericht van Nederland.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black