Waarom kleuren en vallen de bladeren in de herfst?

27 oktober 2022, 07:08

Mooie herfstkleuren in het bos. Foto: Adobe Stock / dennisvdwater.

De dagen worden korter, de temperatuur is aan het dalen en dat betekent ook dat de bladeren van bijvoorbeeld de esdoorn, eik en paardenkastanje verkleuren en op de grond vallen. Maar waardoor kleuren de bladeren eigenlijk in de herfst en vallen ze op de grond? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Bladeren kleuren groen door de aanwezigheid van chlorofyl en in de herfst verdwijnt dat. Dan blijven er andere kleuren over zoals geel en oranje. Die kleuren waren er altijd al, maar ze worden pas zichtbaar als het stofje chlorofyl verdwijnt. Rood vormt daarop een uitzondering. Die kleur wordt door sommige soorten apart aangemaakt, waarschijnlijk ter bescherming van de boom als het koud en toch nog erg zonnig is. Ook zou het de bomen beschermen tegen bladluizen in het volgende voorjaar.

Lees ook: Dit is wanneer (de verschillende) bomen hun blad verliezen

Rode kleuren van de sierkers in de herfst. Foto: Margreet van Vianen.
Rode kleuren van de sierkers in de herfst. Foto: Margreet van Vianen.

Twee redenen voor het kleuren en vallen van bladeren in de herfst

Dat chlorofyl verdwijnt komt door twee redenen, zegt bioloog Jeffrey Brand van de Universiteit Utrecht. Ten eerste wordt het gemaakt onder invloed van zonlicht. Als de dagen korter worden, is er minder zonlicht en wordt er dus ook minder chlorofyl aangemaakt. Maar de belangrijkste reden is dat de boom chlorofyl afbreekt voordat hij zijn bladeren loslaat, als de temperatuur begint te dalen en de dagen korter worden. De voedzame grondstoffen van het chlorofyl worden opgeslagen in de stam als voorraad voor de winter.

Herfst met zon en nevel in bos. Foto: Adobe Stock / Smileus.
Herfst met zon en nevel in bos. Foto: Adobe Stock / Smileus.

De bomen laten de bladeren los als het te koud wordt voor ze. Onder de vijf graden nemen de wortels minder makkelijk water op en om uitdroging te voorkomen stoten ze de bladeren af. Die verbruiken en verdampen namelijk veel water en daardoor zouden de bomen in de winter kunnen sterven.

Lees hier waarom vallend blad jaarlijks vertraging veroorzaakt op het spoor.

Wordt het volop herfst deze week? Je leest het in ons weerbericht.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black