Vijf tips voor hardlopen in de winter

11 januari 2022, 06:58

Sport
hardlopen in de winter

Nu de sportscholen weer dicht zijn, hebben we nog altijd de optie om in de buitenlucht te sporten. Zo kun je bijvoorbeeld je conditie opbouwen en een rondje gaan hardlopen. Misschien dat je ook weer wat nieuwe dingen in de buurt ontdekt. Daarom hebben wij vijf tips voor hardlopen in de winter voor je op een rijtje gezet.

campaign_tip

Kleding in lagen

In de winter is het van belang dat je je goed aankleedt. Het kan lastig zijn om te bepalen wat je aantrekt, want tijdens het hardlopen krijg je het natuurlijk vanzelf warmer. Het is daarom goed om verschillende laagjes aan te trekken, van kleding die goed ademend en vochtregulerend zijn. Je kunt hierbij het beste beginnen met een kledingstuk dat goed tegen je huid aanzit en hier overheen kun je dikkere kleding dragen, denk hierbij aan een trui of een winddichte jas. Op deze manier blijf je lekker warm tijdens het hardlopen en kun je makkelijk een laag uittrekken als het te warm wordt.

campaign_tip

Ademhaling 

Met de koude lucht in de winter is het belangrijk om tijdens het hardlopen goed op je ademhaling te letten, er is dan namelijk een drogere lucht, wat een brandend gevoel bij je longen kan veroorzaken. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om zoveel mogelijk door je neus in te ademen. Dit komt doordat je neusholtes en luchtpijp samenwerken om de lucht te verwarmen, voordat deze naar je longen toe gaat.

campaign_tip

Goede stevige schoenen

In de winter is de kans dat het glad is een stuk groter, het is dan ook belangrijk om te investeren in een paar goede hardloopschoenen met extra grip. Als je op zoek gaat naar goede hardloopschoenen voor in de winter is het goed om te kijken naar een model op basis van tractie. Neem bijvoorbeeld een paar met stevige profielen. Zo zal je een stuk meer grip hebben tijdens het hardlopen, en dat is natuurlijk wel fijn als het nat en glad is buiten.

campaign_tip

Warming-up

In vergelijking met hardlopen in warm weer, is het in de winter nog belangrijker om een goede warm-up te doen. Je longen, spieren en gewrichten hebben met koud weer meer tijd nodig om zich aan de temperatuur aan te passen. Een gemakkelijke manier om te zorgen dat de klap minder heftig wordt is door binnen een warming-up te doen. Begin bijvoorbeeld met wat buikspieroefeningen en verhoog vervolgens je hartslag en lichaamstemperatuur met een intensievere beweging, zoals jumping jacks of mountain climbers. Deze oefeningen zorgen er niet alleen voor dat het bloed goed wordt rondgepompt, ze zorgen er ook nog eens voor dat de spieren die worden gebruikt tijdens het hardlopen helemaal klaar voor jouw rondje zijn.

campaign_tip

Accessoires

Om lekker warm te blijven tijdens het hardlopen, kun je het beste een aantal accessoires aantrekken. Denk bijvoorbeeld aan een sjaal, die zal er ook nog eens voor zorgen dat lucht die je inademt al verwarmd is, dat helpt weer bij een goede ademhaling. Maar ook kun je lekkere warme handschoenen aandoen, of een muts of hoofdband. Kortom, genoeg keuze om jezelf lekker warm te houden, want dat heb je wel nodig in de wintermaanden.

Bron: Trendalert

Foto: Pixabay

Author Image

Redactie

Reageer via Facebook

Sport-nieuws

Meer Sport-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black