Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.
Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.Sporten in de buitenlucht, met weinig materiaal en op een tijdstip dat het jou goed uitkomt. Voor veel mensen is hardlopen om die redenen een geliefde sport om actief en gezond te blijven. Het weer speelt een grote rol en kan je training extra uitdagend of juist aangenaam maken. In dit artikel lees je over het beste weer om te hardlopen.
Het weer heeft een grote invloed op onze sportprestaties en ook op onze motivatie om te gaan sporten. Het is verleidelijk om sportkleding in de kast te laten hangen als het met bakken uit de lucht komt, warm of juist heel koud is. Toch zijn er ook voordelen en tips om het hele jaar te blijven hardlopen, ondanks de weersomstandigheden. Hieronder hebben we de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.
Voordelen van regenachtig weer
Als het regent is het vaak rustig op straat, waardoor je veel ruimte hebt op stoepen en wandelpaden. Als na een lange droge perioden weer regen valt, ruikt het ook nog eens heerlijk buiten. Daarnaast zorgt de regen voor verkoeling. Misschien ga je net iets harder rennen om zo snel mogelijk bij je warme douche en droge kleding te komen. Op glibberige wegen moet je wel oppassen, vooral in scherpe bochten. Hardloopschoenen met wat meer profiel voorkomen een glijpartij. Een waterafstotend jack kan ook helpen om ondanks de regen in beweging te blijven. Je kan het hardlopen ook uitstellen tot na de regen of tussen buien door inplannen. Zo maak je gebruik van een aantal voordelen en houd je het droog!
Zweten geblazen in de zomer
Tijdens hete zomerdagen moet je lichaam tijdens het hardlopen veel moeite doen om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Om af te koelen ga je transpireren en zo raak je veel vocht kwijt. Drink veel water en maak je training niet te zwaar. Wanneer de temperatuur richting 30 graden gaat is het niet meer verstandig om te gaan hardlopen. Kies dan voor minder intensieve beweging zoals wandelen of fietsen. Daarnaast ligt verbranding of zelfs een zonnesteek op de loer. Een petje, luchtig shirt met lange mouwen of waterresistente zonnebrandcrème kunnen dit helpen voorkomen. Of zoek de schaduw op, bijvoorbeeld in een park of bos. In de ochtend en avond is het qua temperatuur een stuk aangenamer en de zon staat minder hoog aan de hemel. Omdat de zon pas laat ondergaat, kan je nog lang van het daglicht gebruik maken.
Wanneer de luchtvochtigheid hoog is, voelt het buiten benauwd aan. Hardlopen wordt hier een stuk zwaarder van omdat je lichaam de warmte moeilijk kwijt kan. Ook als het nauwelijks waait krijgen we het snel warm tijdens het hardlopen. Een zomers briesje is dan een prettige bijkomstigheid. Te veel wind is dan weer nadelig, vooral als je lange stukken tegenwind hebt op je route. Een matige wind, windkracht 3 of 4, is het meest geschikt om te gaan hardlopen.
Laagjes is het toverwoord in de winter
In de koude en kille wintermaanden moeten we de wind ook niet vergeten. Met een gure wind valt de gevoelstemperatuur namelijk een stuk lager uit en soms zelfs onder het vriespunt. Vooral aan het begin van je training moeten je spieren nog opwarmen. Een goede warming-up is een must om blessures te voorkomen! Laagjes kleding houden je warm tijdens de eerste kilometer(s). Zodra je de smaak te pakken krijgt, kan je een laagje uitdoen en om je middel knopen. Sommige delen van je lichaam warmen minder snel op zoals het voorhoofd en de handen. Handschoenen of een muts komen dan goed van pas.
Het beste weer om te hardlopen
- Vlak na een periode met regen of tussen de buien door
- Niet te veel, maar ook niet te weinig wind. Een matige wind is het beste
- Gevoelstemperatuur boven het vriespunt
- In de zomer niet warmer dan 25-30 graden, het liefst met een lage luchtvochtigheid
- Lage zonkracht of geregeld schaduw op de route
Benieuwd of het geschikt weer is om te gaan hardlopen? Het Weeronline hardloopweercijfer vertelt het je!