In de vroege ochtend of in de avond sporten; wanneer eet je dan?

07 augustus 2022, 12:34

Hardlopen, foto Adobe Stock dusanpetkovic1

Elke dag tenminste een half uur bewegen is goed voor de gezondheid. Of je dat nu aan het begin of einde van de dag doet, ligt aan je eigen ritme. Maar wat is beter, voor of na het sporten eten?

Voor het werk nog even hardlopen, of juist nadat je hebt gewerkt. Het is in elk geval heerlijk om even buiten te zijn en te sporten. In de vroege ochtend is het lekker om de frisheid op te snuiven. In de avond kan het wat de temperatuur betreft voor sommige mensen beter zijn om te lopen, vooral als je last hebt van stijve spieren en de buitenluchttemperatuur je helpt om sneller op te warmen.

Elk seizoen heeft zijn eigen specifieke kenmerken. In het algemeen is het zo dat twee uur voordat de zon ondergaat de wind meestal afneemt. Ook relatief rustige weercondities vind je een paar uur na zonsopkomst. Rond zonsopkomst en -ondergang is het buiten tevens genieten van het mooie licht. Lees hier wat het beste weer is om te hardlopen.

Sporten met een knorrende maag

Met een knorrende maag sporten is niet verstandig want je hebt natuurlijk energie en vocht nodig om de sportprestatie te leveren. Er wordt weleens gedacht dat intensief sporten op een lege maag leidt tot vetverbranding en of gewichtsverlies. Echter zonder iets te eten als je bijvoorbeeld gaat hardlopen, vergroot de kans dat je eerder moet stoppen. Sommige mensen kunnen zelfs flauw vallen omdat het suikergehalte in hun bloed te laag wordt.

Voor het sporten eten

Echter direct na een hele maaltijd verorberen gaan sporten, is alleen weggelegd voor mensen die er tegen kunnen. Het is aan te raden om na het eten van een grote maaltijd twee of drie uur te wachten met sporten. Als je gevoelige darmen hebt, kun je voor het hardlopen beter iets kleins eten zoals een boterham.

Na het sporten eten

Het beste kun je na het leveren van een sportprestatie een goede maaltijd eten. Het kan een ontbijt, lunch of avondmaal zijn, al naar gelang het moment van de dag dat je hebt gesport. Eiwitten zorgen voor het herstel en aanvullen van de spieren, koolhydraten voor de energie.

Genoeg water drinken

Het allerbelangrijkste is om voor bij intensieve inspanningen voldoende water te drinken. Bij warm weer verlies je veel vocht door te zweten. Als je langer dan een uur sport, kun je beter tijdens het sporten drinken. Het is goed om voor een intensieve inspanning al met water drinken te beginnen.

Diana Woei

Diana Woei

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black