Waarom ruikt het zo lekker na regen?

19 juni 2023, 10:25

Waarom ruikt het zo lekker als er na een droge periode regen valt? Foto: Adobe Stock / morfey.

Iedereen kent het wel: de lekkere geur die je buiten ruikt na een (zomers) regenbuitje. Hoe ontstaat deze geur, waarom ruik je het juist na de regen en waarom vinden veel mensen het lekker?

De lekkere geur heeft een naam: Petrichor. Dit woord komt uit het Oudgrieks en is een samenstelling van de woorden ‘petra’ en ‘ichor’. Petra betekent steen en ichor is het bloed van de goden. De wetenschappers die deze naam hebben bedacht zijn de Australiërs Isabel Joy Bear en Richard Grenfell Thomas. Zij noemden in 1964 deze geur petrichor.

Petrichor ontstaat wanneer regen op droge grond valt. De moleculen verantwoordelijk voor deze geur zijn ontstaan, door chemische reacties van plantenresten en bacteriën, tijdens droog en warm weer. Deze moleculen bevinden zich op de grond en wanneer het regent kunnen deze moleculen zich mengen met lucht en komt de geur vrij.

Petrichor verspreidt het beste in de lucht als het niet al te hard regent op zand- of kleigronden. Deze grondsoorten komen in Nederland op grote schaal voor.

Waarom ruikt regen lekker?

Waarom we vinden dat het na regen lekker ruikt, daar zijn de meningen over verdeeld. Sommige wetenschappers denken dat dit komt doordat onze voorouders zeer afhankelijk waren van het weer en vooral van regen. Na een periode van droogte ervaarden zij een euforisch gevoel als het regende.

Blij met regen. Foto: Adobe Stock / Konstantinyuganov.
Blij met regen. Foto: Adobe Stock / Konstantinyuganov.

Maar mogelijk komt het meer doordat de geur kenmerkend is voor de zomer. Het doet ons denken aan lange zomerse dagen met veel zon, waarop je veel buiten bent. Een lichte zomerbui die voor verfrissing zorgt, zonder dat het weer gelijk helemaal omslaat. Kortom: ideaal Nederlands zomerweer.

Wanneer het komende dagen gaat regenen lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Vind je dit soort verklarende berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black