Teruglezen: zware overstromingen na overvloedige neerslag

15 juli 2021, 11:22

Actueel
Wateroverlast Limburg

Regionaal viel tot en met vandaag zeer veel regen. Vooral Limburg had het zwaar te verduren. Daar was sprake van een Weeralarm (code rood) vanwege gevaar en schade door wateroverlast, overstromingen en modderstromen. Inmiddels is afgeschaald naar code geel. Vooral in de Limburgse heuvels, maar ook elders in de provincie is wateroverlast mogelijk. Zo stijgt ook de waterstand in rivieren zoals de Roer en uiteraard de Maas. In dit live-blog hielden we je op de hoogte.

11:15 Laatste radarbeeld

Met dit radarbeeld van 11:15 uur sluiten we het live-blog wat betreft de vele neerslag. Er trekken nog (flinke) buien over het land, maar tot wateroverlast leiden deze buien op veruit de meeste plaatsen niet. In het zwaar getroffen Limburg is het voorlopig even droog.

We gaan verder in een live-blog over het hoge water en de kans op overstromingen.

Radarbeeld
Radarbeeld

11:00 compilatie

10:15 Grootste overlast in Valkenburg

Beelden uit de bekende Grotestaat in Valkenburg

9:45 135.000 mensen zonder stroom in Noordrijn-Westfalen

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zitten momenteel 135.000 mensen zonder stroom vanwege de hevige wateroverlast. De stroomcentrales staan onder water, technici kunnen daar nu niet bij.

9:15 154 mm in Keulen

Zoals verwacht viel in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts de meeste regen. In Keulen is van gisterochtend 8 uur tot vanochtend 8 uur in totaal 154 millimeter regen gevallen. In Kall-Sistig viel 145 mm, in Dahlem 129, in Schneifelforsthaus 124 en in Lissendorg 119 millimeter. Verder in Aken, net over de grens, zat 99 millimeter in de regenmeter.

9:00 Ook in België veel regen

De natste plaats in ons land sinds middernacht is Den Bosch met tot 9 uur 56 millimeter. In België is het ook kletsnat. In Archennes viel sinds middernacht 57 millimeter. Verder viel in Wilsele-Putkapel en in Vezin-Andenne 56 millimeter. Verder in Ransberg en Arendonk 53 millimeter. In Assesse zat 48 millimeter in de regenmeter en in Geel 45.

8:30 Stroomstoringen Valkenburg kunnen dagen duren

Volgens de Veiligheidsregio Zuid-Limburg kunnen de stroomstoringen in Valkenburg nog dagenlang duren

8:25 Maas dreigt buiten oevers te treden in België

Door de hevige regenval en het hoge waterpeil ter hoogte van de stuwdam van Monsin, kan de Maas vanmiddag in België overstromen. Daarvoor waarschuwen de provincie en de burgemeester van de stad Luik.

Inwoners die in de wijken langs de Maas wonen worden opgeroepen voorzorgsmaatregelen te nemen zoals het leegmaken van kelders en het waterdicht maken van kelderramen. In Eijsden, aan de grens met België staat het water ook al erg hoog.

8:00 Vier doden en zestig vermisten in Duitsland

In de Duitse regio Ahrweiler in de Eifel zijn zeker vier doden gevallen door de wateroverlast, meldt de Duitse politie. Ook worden zo'n vijftig tot zestig mensen vermist in het gebied. Volgens de politie zitten veel mensen vast op daken.

In het dorp Schuld zijn zes huizen ingestort, daar worden ongeveer dertig mensen vermist, al zegt de politie er ook bij dat de situatie nog onoverzichtelijk is. Ongeveer 25 andere gebouwen dreigen ook te bezwijken door het hoge water.

7:50 Dode in België, meisje vermist

In de Belgische plaats Eupen heeft de zware regenval het leven gekost aan een 22-jarige man. Hij was met een zwemband om in het snelstromende water gesprongen en was een tijd lang vermist. Zijn lichaam werd later gevonden in een beek in de buurt van Rotenberg.

In de provincie Luxemburg wordt nog een 15-jarig meisje vermist dat gisteren in de rivier de Ourthe is gevallen. Bij de zoekactie zijn duikers, brandweerlieden en drones ingezet. Er is de hele nacht naar de tiener gezocht, maar ze is nog niet gevonden.

7:40 zeer nat in een strook over het midden van het land

Ook in het midden van het land is het momenteel zeer nat. Hier een beeld uit Buurmalsen.

7:30 nog meer beelden

6:55 radarbeeld

radarbeeld15070655

6:40 Noord-Brabant en Gelderland vannacht de natste provincies

Niet in Limburg, maar in Noord-Brabant en Gelderland viel afgelopen nacht de meeste regen. In Den Bosch viel tot nu toe 48 millimeter en in Kesteren 44 mm. Verder in Oss 37, Stroe 34 en Boven Leeuwen 28 millimeter. Het natst in Limburg sinds middernacht was Boekend en Mook met 13 millimeter.

6:30 Beelden uit Limburg

Gisteravond trok onze collega Wouter van Bernebeek naar Limburg. Hier enkele foto's.

Wateroverlast Limburg
Wateroverlast Limburg
Polish 20210715 031510556 2
DSC 3427 2
Wateroverlast Limburg
Wateroverlast Limburg

6:10 Verwachting vandaag

Code rood is inmiddels afgeschaald. Er geldt nu voor het hele land, met uitzondering van het westen, code geel voor nog altijd veel regen. Er kan vandaag nog steeds 30 tot 40 mm regen vallen en omdat in met name Limburg al veel regen is gevallen, is vooral daar kans op wateroverlast

Vanochtend trekken fikse buien over de oostelijke helft van Nederland. Daarbij komt af en toe een klap onweer voor en valt veel regen in korte tijd. Plaatselijk kan 30-40 mm vallen. Ook Zuid-Limburg blijft last houden van buien. Hierdoor zijn de overstromingen voorlopig niet voorbij. Het is grijs bij een temperatuur van 17-20 graden. Mogelijk is in het uiterste westen en noordwesten een glimp van de zon op te vangen.

Vanmiddag nemen de buien vanuit het noorden geleidelijk af, maar geheel droog wordt het nog niet. Vooral in het zuidoosten en oosten komen aan het eind van de middag nog enkele buien voor. Het weerbeeld laat veel bewolking zien, maar in het uiterste westen en noordwesten kan de zon af en toe ook tevoorschijn komen.

De maxima komen uit op 20 graden in het westen tot 23 in het oosten. Er staat een matige tot vrij krachtige noordenwind. Aan zee kan het krachtig waaien. De wind maakt het voor het gevoel iets minder warm.

Voor de verdere vooruitzichten kan je uiteraard terecht in ons uitgebreide weerbericht.

22:10 Verwachting donderdag

Vannacht blijven buien ontstaan en deze buien trekken van noordoost naar zuidwest. In Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland blijft het zo goed als droog. Overdag blijft het buiig in het midden en oosten van het land. Op sommige plekken valt (opnieuw) 30-50 mm en mogelijk lokaal 70 mm regen. Volgens de laatste verwachting valt de meeste neerslag donderdag in een strook van Groningen naar het midden van Noord-Brabant en valt in Limburg wat minder, maar dit kan nog iets anders uitpakken.

In het algemeen geldt dat in heel Nederland behalve het westen en de Wadden kans is op lokale wateroverlast en in Zuid-Limburg de wateroverlast waarschijnlijk aanhoudt tot in de avond.

Voor de verdere vooruitzichten kan je uiteraard terecht in ons uitgebreide weerbericht.

Met dit bericht pauzeren we dit live-blog tot donderdagochtend 7:00 uur.

21:50 Een strook met buien

Buien trekken over het land. Ze trekken zuidwestwaarts. Onweer wordt momenteel niet waargenomen bij de buien. Volg de buien op onze neerslagradar.

radar 14 juli 2150
radar 14 juli 2150

21:40 Beelden uit Eys

Het overvloedige regenwater spoelt over de wegen in Zuid-Limburg.

21:20 Recordhoge waterstand verwacht in Roer

Veiligheidsregio Limburg-Noord verwacht later vannacht of morgen de hoogste waterstand ooit in de rivier de Roer:

21:05 Bruggen in centrum Valkenburg afgesloten

20:40 Hoogwater Rijn in Duitsland

De Rijn bij Keulen staat al zeer hoog en het stijgt nog. Dit water stroomt vervolgens ook naar ons land.

20:15 Inmiddels weer toenemende regen in Limburg

De buien trekken van noordoost naar zuidwest. Ook in Limburg is de regenval het afgelopen uur weer wat toegenomen. Volg het op onze neerslagradar.

regen 14 juli 2021 2015
regen 14 juli 2021 2015

19:40 Bizarre beelden uit de Ardennen

En dit water stroomt naar de Maas en dus ook Nederland in:

19:25 Brandweerman verdronken in Duitsland

In Altena, vlakbij het eveneens zwaar getroffen Hagen, in Duitsland is een brandweerman verdronken. Voor de regio rond Hagen is de noodtoestand uitgeroepen meldt het Duitse WDR.

19:00 veel regen net over de grens bij Limburg

Momenteel val in Limburg niet heel veel regen. Over de grens in Duitsland komt het wel met bakken tegelijk naar beneden. Ook in Overijssel en vooral Drenthe en Groningen zitten nu enkele pittige buien. Daar komt ook onweer bij voor.

radar 14 juli 2021
radar 14 juli 2021

18:25 Snelstromende rivier door Valkenburg

De Geul is een veranderd in een snelstromende rivier:

17:50 Weeralarm! Code rood voor Limburg

Vanavond en vannacht kan in Zuid-Limburg opnieuw regionaal zo'n 50 mm regen vallen. Omdat er al zeer veel regen gevallen is (lokaal meer dan 100 mm) zal de wateroverlast steeds groter worden. In deze situatie kunnen schade en gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van ernstige wateroverlast.

code rood Limburg
code rood Limburg

17:38 Verkeer loopt vast

De overstromingen in Limburg maken steeds meer wegen onbegaanbaar.

17:20 Vannacht en morgen ook elders veel regen

De nieuwste computerberekeningen laten de neerslag in de komende 24 uur een stuk westelijker komen. Daarbij tonen ze vanaf vannacht ook in een strook van West-Brabant, via Utrecht en Flevoland naar Groningen zeer veel regen. Er kan 30-70 mm vallen. Lokaal kan daardoor wateroverlast optreden. Ook Limburg kan in deze berekeningen nog altijd grote hoeveelheden regen krijgen, maar mogelijk zijn er wat meer droge momenten. In de Eifel en de Ardennen valt op sommige plaatsen nog ruim 100 mm en dat water stroomt allemaal naar Zuid-Limburg.

16:17 Water kan niet weg

Buien hebben sinds gisteren al 75-130 mm regen gebracht in Zuid-Limburg. Dit kan niet snel genoeg worden afgevoerd. Tegelijk stroomt water uit de Ardennen en de Eifel naar Zuid-Limburg toe en vanuit het Ruhrgebied naar Roermond. De problemen hierdoor worden in Zuid-Limburg groter en groter, zeker met de verwachtte neerslag (75-100 mm in komende 24 uur). Steeds meer beken, rivieren en waterbekkens dreigen buien hun oevers te treden.

16:00 Start live-blog

De ontwikkelingen in Limburg volgen elkaar nu snel op. Vanaf nu volgen hier zeer regelmatig updates over Limburg, maar ook over de Ardennen en Noordrijn-Westfalen in Duitsland.

De actuele situatie

Vandaag overdag regent het in het zuidoosten van tijd tot tijd flink door met de meeste regen in de Limburgse heuvels. Vanaf middernacht tot 13:30 uur vanmiddag is er al weer 25-50 mm gevallen in Zuid-Limburg en 15-30 mm in Midden-Limburg.

Dit heeft alweer tot wateroverlast en overstromingen geleid. Beekjes er rivieren zitten vol en kunnen weinig meer hebben. De veiligheidsdiensten staan op scherp en bieden hulp daar waar dit het meest urgent is. De Gulp en Geul dreigen te overstromen. Kampeerders op laaggelegen campings in Zuid-Limburg moeten extra alert zijn!

Lees hieronder nog de eerdere berichtgeving terug:

Intense wolkbreuken op komst

Later vanmiddag, vanavond en vannacht worden weer intense wolkbreuken verwacht. Ook in het oosten van Brabant en langs de hele Duitse grens kan dan veel regen in korte tijd vallen met kans op lokale wateroverlast. Bij de buien is ook kans op een klap onweer.

Lees voor meer detail: Weerbericht Nederland

In de Limburgse heuvels kan weer 75-100 mm vallen met overstromingen en modderstromen tot gevolg. Dit kan schade opleveren en op de lage plaatsen leiden tot gevaarlijk hoogwater. Ook beken en riviertjes kunnen buiten hun oevers treden.

Donderdag overdag houdt de regen in de oostelijke helft van het land aan. Hierdoor kan de wateroverlast lang aanhouden of zelfs nog toenemen.

Huidige neerslagsommen

Gisterenavond viel in Zuid-Limburg zeer veel regen in korte tijd met op grote schaal 25-50 mm en zeer lokaal zelfs 80 mm regen. Dat is bijna evenveel als normaal in een hele maand valt. Het gevolg was schade en gevaar door wateroverlast. Er zijn zelfs mensen gered uit huizen na hoog water door overstromingen.

Noodweer in beeld

De A79 bij Heerlen staat grotendeels onder water:

Landverschuivingen en modderstromen in Zuid-Limburg:

Het water stroomt door de straten van Ransdaal:

Lokaal moesten mensen gered worden van hoogwater. Onder andere in Schin op Geul staan meerdere huizen blank en dit zijn beelden van de Oliemolen in Heerlen:

Grote verschillen binnen ons land: hoe komt dat?

Deze dagen ontspringen het westen en noordwesten van ons land vaak de dans. Het blijft daar (nagenoeg) droog en af en toe kan de zon zelfs even doorbreken. Dieper landinwaarts ziet het weerbeeld er heel anders uit. Geregeld trekken buien over en bij deze buien kan het lang en stevig doorplenzen. Ook is daarbij kans op een klap onweer. Omdat tot en met donderdag aanhoudend buien vallen, lopen de neerslaghoeveelheden steeds verder op. Regionaal kan hierdoor wateroverlast optreden.

Lees ook: Deze gebieden in Nederland hebben vaak te maken met wateroverlast

Dat het natte weer zich beperkt tot de oostelijke helft van het land heeft alles te maken met een gebied met bewolking en regen- en onweersbuien boven Duitsland dat de aanstichter is van al deze wisselvalligheid. Vanuit Duitsland trekken deze buien vervolgens voornamelijk over het zuidoosten en oosten van het land.

Hoeveel neerslag kunnen wij deze dagen verwachten?

De meeste en zwaarste buien worden dus over het zuidoosten van het land verwacht. In het zuiden van Limburg kan tot en met donderdag op de natste plekken tussen 100 en 150 millimeter regenwater vallen. Lokaal is zelfs nog meer regen mogelijk. Ter vergelijking: normaal valt in Zuid-Limburg in een heel jaar 850 mm.

Elders in het zuiden en oosten valt in totaal tussen 30 en 100 millimeter regen. 1 millimeter regen komt overeen met 1 liter water op een vierkante meter. Een tuin in Maastricht van 10 vierkante meter kan dus meer dan 1000 liter water te verwerken krijgen!

Wateroverlast
Wateroverlast

Verwachte neerslaghoeveelheden tot en met donderdag

Door de zware regenval kan wateroverlast ontstaan. Straten komen blank te staan, maar ook beekjes kunnen buiten hun oevers treden wanneer de overvloedige regen niet snel genoeg afgevoerd kan worden. Dit kan vooral in de Limburgse heuvels schade veroorzaken en gevaar opleveren.

Hoe steiler de heuvels of bergen des te gevaarlijker is zware regenval. Het water stroomt naar de laagste punten en daardoor kan het water op deze punten plotseling levensgevaarlijk hoog komen te staan. Dit gebeurde woensdagavond al op enkele plaatsen in Zuid-Limburg.

Lees ook: Hierdoor is veel regen in de bergen zo gevaarlijk.

Uitzonderlijk hoogwater rivieren voor in de zomer

Later in de week kunnen we een piek in de waterstand van de grote rivieren verwachten, waardoor uiterwaarden onder water kunnen lopen. Kampeerders in de uiterwaarden of langs rivieren en beekjes kunnen hier last van krijgen!

De hoogwaterpiek in Zuid-Limburg wordt vrijdag verwacht, in de Rijn tijdens het weekend. In de zomer is het onderlopen van de uiterwaarden bijzonder en de waterstanden die nu verwacht worden zijn uitzonderlijk. In juli is het sneeuwsmeltwaterseizoen in de Alpen voorbij en dat maakt dat de waterstanden in de Rijn meestal niet heel hoog zijn in de zomer en in de herfst. Daardoor is het overstromen van de uiterwaarden in dit seizoen bijzonder. Overigens wordt op de Maas, die een echte regenrivier is, officieel hoogwater verwacht en op de Rijn (vooralsnog) niet. Wel kunnen ook de uiterwaarden van de Rijn deels onderlopen.

De Unie van Waterschappen meldt daarover het volgende: "De afvoer van de Maas kan mogelijk woensdag stijgen tot boven 1000 m3/s. Code geel wordt dan van kracht. Dit is sinds het hoogwater van juli 1980 niet voorgekomen. Wanneer de Maas binnen 12 uur een afvoer van 1500 m3/s bereikt, is dit zelfs voor het eerst sinds 1911. De waterstand van de Rijn bij Lobith stijgt rond donderdag of vrijdag waarschijnlijk tot boven het niveau van NAP+12m en mogelijk tot nog hogere waarden."

Lees hier wanneer in het jaar de waterstanden normaal het hoogst zijn.

Wat is normaal qua neerslaghoeveelheden in juli?

In delen van Limburg, Brabant, de Achterhoek en Twente werd tot en met 12 juli al tussen 30 en 81 millimeter genoteerd. In een gemiddelde julimaand valt er zo’n 80 millimeter regen in Nederland. Als felle buien van deze dagen elkaar in rap tempo opvolgen, lopen de neerslagsommen regionaal snel op. De verwachte hoeveelheid neerslag voor het zuidoosten komt in een paar dagen tijd dus op de natste plekken ruim boven het maandelijkse gemiddelde uit en de neerslagsom voor deze julimaand koerst daar zelfs af op een kwart van de normale jaarhoeveelheid regen.

Noodweer in het buitenland

Ook elders in Europa komen extremen voor. De meeste regen valt momenteel in Duitsland. In het Ruhrgebied en in Sauerland is op grote schaal al 50-100 mm gevallen en op sommige plaatsen nog veel meer.

Maar ook in het oosten van België kan het flink plenzen:

In de provincie Luik geldt code rood:

Naast veel regen kunnen stevige buien ook een waterhoos veroorzaken zoals hieronder bij het Gardameer:

Ook in de Alpen is sprake van overstromingen door extreme regenval

Vooruitzichten

Vrijdag heeft de oostelijke helft nog met wat regen te maken, maar geleidelijk wordt het steeds droger. Tijdens het weekend is het nagenoeg droog en wordt het warmer en zonniger. Het wordt vanaf dan dagenlang volop zomerweer met op grote schaal temperaturen rond 25 graden en veel zonneschijn.

Hoofdfoto: Wouter van Bernebeek

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven