Wanneer wordt code rood (weeralarm) afgegeven?

05 juli 2023, 09:00

Waarschuwingen
Zware storm aan de kust. Foto: Henk Luntz

Van de weerwaarschuwingen is code rood de meest hevige. Wanneer wordt code rood (weeralarm) afgegeven? Deze weerwaarschuwing geldt als verwacht wordt dat extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. Anders dan bij code geel en oranje wordt bij code rood ook gewaarschuwd als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.

Bij code rood moeten mensen er rekening mee houden dat het weer hun dag flink in de war zal sturen. De kans op vertraging op de weg is groot en treinen en vluchten zullen uitvallen. Daarnaast is de kans op ongelukken tijdens deze weersituaties veel groter.

Op 5 juli 2023 trekt zomerstorm Poly over het land. In Noord-Holland, Flevoland en Groningen en het IJsselmeergebied geldt code rood voor zeer zware windstoten van 100-120 km/uur.

Code rood in de afgelopen jaren

Code rood is een echt weeralarm en wordt niet vaak afgegeven. In 2022 volgden twee stormen, Dudley en Eunice, elkaar in rap tempo op. Storm Eunice pakte zwaarder uit en leverde op 18 februari code rood op in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland en de Waddeneilanden.

In 2021 kwam het drie keer tot een weeralarm. Op 7 februari vanwege sneeuwstorm Darcy. Vrij snel daarna, toen de dooi inviel, werd op 15 februari code rood uitgeven vanwege gladheid door ijzel. In de zomer, op 14 juli, werd vanwege de wateroverlast in Limburg code rood uitgegeven.

De harde wind zorgt voor hoge golven aan zee. Foto: Adobe Stock / GAPS photography
De harde wind zorgt voor hoge golven aan zee. Foto: Adobe Stock / GAPS photography

In 2019 kwam het op 31 december in Friesland, Groningen en Drenthe tot code rood vanwege zeer dichte vuurwerkmist. En ook op 1 januari 2020 gold dit weeralarm tot in de nieuwjaarsnacht.

In 2018 was het op 18 januari weer een storm die om een weeralarm vroeg. Vanwege zeer zware windstoten werd er code rood afgegeven voor Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en het IJsselmeergebied. Voor de overige provincies gold toen code oranje.

Impactanalyse voor code rood – weeralarm

Het verschil tussen code oranje en rood zit in een impactanalyse. Hierin kijkt het KNMI niet alleen naar meteorologische condities, maar naar veiligheidsrisico’s. Dus wanneer veel mensen buiten zijn in een zomers weekend zal eerder code rood worden gegeven voor storm dan in de winter.

Mensen moeten bij code rood serieus rekening houden met de impact van het weer en we adviseren daarom alleen op pad te gaan als dit strikt noodzakelijk is. Wie toch de deur uit moet, moet goed voorbereid op pad gaan, de gevaarlijkste plekken mijden en rekening houden met ernstige vertragingen op de weg.

Lees hier het actuele weerbericht.

Vind je dit soort verklarende berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven