Wanneer wordt code rood (weeralarm) afgegeven?

14 juli 2021, 19:06

Van de weerwaarschuwingen is code rood de meest hevige. Wanneer wordt code rood (weeralarm) afgegeven? Deze weerwaarschuwing geldt als verwacht wordt dat extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. Anders dan bij code geel en oranje wordt bij code rood ook gewaarschuwd als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.

Bij code rood moeten mensen er rekening mee houden dat het weer hun dag flink in de war zal sturen. De kans op vertraging op de weg is groot en treinen en vluchten zullen uitvallen. Daarnaast is de kans op ongelukken tijdens deze weersituaties veel groter.

Code rood is een echt weeralarm. In 2018 kwam het echter maar een keer voor dat het KNMI code rood moest afgeven. Dat gebeurde op 18 januari. Vanwege zeer zware windstoten werd er code rood afgegeven voor Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en het IJsselmeergebied. Voor de overige provincies gold toen code oranje.

Impactanalyse voor code rood – weeralarm

Het verschil tussen code oranje en rood zit in een impactanalyse. Hierin kijkt het KNMI niet alleen naar meteorologische condities, maar naar veiligheidsrisico’s. Dus wanneer veel mensen buiten zijn in een zomers weekend zal eerder code rood worden gegeven voor storm dan in de winter.

Mensen moeten bij code rood serieus rekening houden met de impact van het weer en we adviseren daarom alleen op pad te gaan als dit strikt noodzakelijk is. Wie toch de deur uit moet, moet goed voorbereid op pad gaan, de gevaarlijkste plekken mijden en rekening houden met ernstige vertragingen op de weg.

Lees hier het actuele weerbericht.

Foto: Elly Theunissen

Door: Redactie

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black