Teruglezen: live-blog code rood voor ijzel in het hele land

15 februari 2021, 14:26

182d7f22-ijzel-heerenveen-albert-t-1280x600

Een fraaie winterse week met sneeuw- en schaatspret eindigde met een dooiaanval en grootschalige gladheid door ijzel. In de nacht van zondag naar maandag en maandagochtend was sprake van code rood (weeralarm). Vanuit het zuidwesten won de dooi terrein en in Zeeland en Zuid-Holland werd al voor de ochtend teruggeschaald naar code geel. Op de Wadden, in Groningen en in Drenthe was tot in het begin van de middag sprake van code rood. Regionaal ijzelde het flink, zoals bijvoorbeeld in Friesland (foto hierboven). Ook kon plaatselijk enkele uren worden geschaatst op de weg!

14:05 Alleen uiterste noorden nog lokale ijzel – einde live-blog

De gladheid door ijzel is nu nagenoeg overal voorbij. Alleen Op de Wadden, in Groningen en het noorden van Drenthe kan het komende uren lokaal nog verraderlijk glad zijn als gevolg van de ijzel. Daarnaast kan het in vrijwel het hele land nog wel lokaal glad zijn door sneeuwresten.

13:45 Komende nacht kans op gladheid door opvriezing

Vanavond is het overwegend droog en grotendeels bewolkt. Het wordt nevelig met vooral in het noorden grote kans op mist. Ook kan het in het noorden, midden en oosten van het land plaatselijk glad worden. Ondanks dat de luchttemperatuur boven nul blijft kan het wegdek lokaal afkoelen tot het vriespunt. Dit komt doordat er nog vorst in de grond zit. De wegen zijn nat en kunnen dan opvriezen met verraderlijke gladheid tot gevolg.

In de loop van de nacht trekt vanuit het zuidwesten een gebied met af en toe lichte regen over het land. Hierbij loopt de temperatuur iets op en neemt de kans op opvriezingsgladheid af.

Hoge temperaturen op komst? Komend weekend kan het 12-16 graden worden op zaterdag en maar liefst 14-18 graden op zondag. In plaats van schaatsen in het zonnetje, zoals afgelopen weekend, kunnen dan de tuinstoelen naar buiten!

Lees ook het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

13:10 Code rood ook op Wadden, in Drenthe en Groningen voorbij

Wel kan het in Noord-Nederland nog regionaal verraderlijk glad zijn, vooral op binnenwegen. In het hele land, met uitzondering van Zeeland, geldt bovendien code geel vanwege gladheid door sneeuwresten.

12:50 Sneeuwpoppen krijgen het moeilijk

Het dooit inmiddels nagenoeg overal en in de Randstad, Noord-Brabant en Zeeland is het al 3-5 graden. Door de regen smelt sneeuw snel weg.

7b4dd44b-sneeuwpop-dooi-piet-grim

Foto: Piet Grim, ‘s-Heerenhoek (Zeeland)

12:15 Actuele wegdektemperaturen

In het noorden van Friesland, Groningen, Drenthe en Twente is de temperatuur van het wegdek lokaal nog onder het vriespunt.

ffde8d27-wegdek1215-15-2

11:40 Alleen nog code rood in Drenthe, Groningen en op de Wadden

Voor Gelderland, Overijssel, Flevoland en Friesland is teruggeschaald naar code geel. Regionaal kan het vooral in Friesland nog wel spekglad zijn, zeker op binnenwegen.

11:25 Fraaie ijzelfoto

Het zal niet meevallen om deze deur nu te openen.

aab548d8-ijzel-oosterend-friesland-harold-rinsma

Foto: Harold Rinsma, Oosterend (Friesland)

11:00 Update situatie en verwachting

Het is op dit moment waterkoud met van tijd tot tijd regen. Daarbij is de temperatuur in het westen en zuiden gestegen naar 2-5 graden met de hoogste temperaturen in Zuid-Limburg. In het noorden ligt het kwik rond of net boven het vriespunt. De wegdektemperaturen zijn in de noordoostelijke helft van het land regionaal nog onder nul en daardoor blijft sprake van verraderlijke gladheid door ijzel.

Lees alles over hoe ijzel ontstaat en wanneer je het kan verwachten.

Geleidelijk rukt de dooi noordoostwaarts op en komt de wegdektemperatuur langzaam boven nul uit. In Groningen en de noordoostelijk helft van Drenthe gebeurt dat waarschijnlijk pas tegen 14:00 uur. Tot die tijd is het in de regio’s met code rood (zie hieronder) sterk afgeraden om de weg op te gaan. Ook als de autothermometer positieve temperaturen aanwijst kan het nog erg glad zijn. Dat komt doordat de vorst van afgelopen week nog in de bodem zit. Hierdoor is de wegdektemperatuur duidelijk lager dan de luchttemperatuur.

10:25 Ook Limburg van rood naar geel

Regio’s waar nog wel code rood (weeralarm) geldt: Gelderland, Overijssel, Flevoland, Friesland, Drenthe, Groningen en de Wadden.

10:15 Dikke laag ijzel op auto’s in Friesland

Dat code rood vanochtend meer dan terecht is in Friesland bewijst onderstaande foto:

182d7f22-ijzel-heerenveen-albert-t

Foto: Albert Thibaudier, Heerenveen

10:10 Strooiwagens in noorden en oosten nog op pad

Rijkswaterstaat strooit nog volop in het oosten en noorden van het land. Er is vandaag al ruim 5,2 miljoen kilo zout op de Nederlandse snelwegen gestrooid.

a05c10f7-rws-strooit1010

9:50 Schaatsen op het fietspad in Groningen

Een bijzondere vorm van natuurijs

9:30 Flinke regen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht

Het regent op sommige plekke goed door. Hierdoor verdwijnt de gladheid wat sneller. Bij wegen rond 0 graden en licht gespetter wordt het glad, maar als het echt doorregent met regendruppels van een graad of 3 kan het water niet snel genoeg bevriezen en zal de wegdektemperatuur bovendien langzaam stijgen.

df903013-radar930-15-2

9:10 Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant van rood naar geel

Door dooi en regen is de grootschalige gladheid in bovengenoemde provincies aan het verdwijnen. Op binnenwegen en stoepen is het regionaal in deze provincies nog wel glad. Uiteraard ook op sneeuwresten. Hiervoor geldt nog code geel.

b3360ba9-schermafbeelding-2021-02-15-om-09

8:45 Stoep ook spekglad in Friesland

IJzel zit ook vastgevroren op deze stoep in Heerenveen:

03339e46-uploaded-photo-heerenveen-albert-thibaudier

Foto: Albert Thibaudier

8:40 Een straat of een ijsbaan?

8:15 Gladde stoep in Houten

In het midden van het land kan het op de stoepen spekglad zijn, ook daar waar de stoep sneeuwvrij is gemaakt.

c635bcab-20210215_081534jw

8:00 IJzel wordt vanuit zuidwesten steeds meer regen

In grote delen van het land valt lichte (mot)regen / lichte ijzel. Vanuit het (zuid)westen gaat het harder regenen. Daarbij loopt de temperatuur langzaam op, waardoor de gladheidsproblemen vanuit het zuidwesten geleidelijk zullen afnemen.

3df3b4af-radar800-15-12

7:40 Geen bussen in Friesland

Op de Wadden rijden ze (nog) wel.

7:15 Veel strooiauto’s op de snelwegen

Met uitzondering van het zuidwesten wordt nog volop gestrooid op de Nederlandse snelwegen. Er is vandaag al ruim 3,6 miljoen kilo zout gestrooid door Rijkswaterstaat!

c2c7f6f2-strooien-15-2-rws

7:00 Glijen in Utrecht

6:30 Actuele wegdektemperaturen

In het zuidwesten en in Zuid-Limburg zijn de wegen vrijwel overal boven het vriespunt. Er komt daar nog wel lokale gladheid voor, vooral op binnenwegen en regionaal door sneeuwresten. In de rest van het land zijn de wegen kouder en geeft neerslag (zeker ook in vloeibare vorm) direct gladheid.

a3c5cb63-wegdek15-12630

6:10 Update situatie en verwachting:

Op dit moment is op veel plaatsen sprake van ernstige gladheid door ijzel.  Vanwege de verraderlijke gladheid geldt op grote schaal code rood (weeralarm). In Zeeland en Zuid-Holland is afgeschaald naar code geel. Hier is nog sprake van lokale gladheid. Weeronline raadt sterk af de weg op te gaan, zeker in alle provincies waar nog code rood geldt.

Met uitzondering van zuidwesten en uiterste zuiden van Limburg ligt de wegdektemperatuur in het hele land rond of onder het vriespunt. Daarbij valt regen, waardoor het regenwater direct op de weg bevriest en een ijslaag vormt. De ijzel is nog niet over zijn hoogtepunt heen. Vooral in het midden, noorden en oosten kan het nog een aantal uur glad blijven. In het noordoosten houdt de gladheid door ijzel zelfs tot in de middag aan.

In het westen en zuiden dringt steeds zachtere lucht door. In combinatie met de ‘warme’ regen die er valt komt de wegdektemperatuur daar geleidelijk boven het vriespunt uit en verdwijnt de gladheid. In het noordoosten is de gladheid waarschijnlijk in de tweede helft van de middag voorbij. Wel kan het in het hele land nog glad zijn door sneeuwresten. De regen maakt de sneeuw papperig, waardoor het extra glad is.

Gladheid door opvriezing Na de ijzel van vanochtend is in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw kans op gladheid. Dit keer niet door ijzel, maar door opvriezing. Omdat de vorst van afgelopen week nog in de bodem zit, kan de wegdektemperatuur tijdens opklaringen snel onder nul komen. Hierdoor bevriest het water dat op de wegen ligt en wordt het spekglad.

Dit kan gebeuren terwijl de luchttemperatuur enkele graden boven het vriespunt ligt. Lees in dit artikel hoe het glad kan zijn terwijl het niet vriest.

5:50 Zeeland en Zuid-Holland terug naar code geel

In deze twee provincies heeft grootschalige kans op gladheid plaatsgemaakt voor lokale gladheid, vooral nog door sneeuwresten. In de rest van het land geld nog code rood (weeralarm).

11bf626a-schermafbeelding-2021-02-15-om-06

Kaart KNMI van 5:40 uur

5:20 Grote verschillen

In het westen regent het op dit moment flink door. De temperatuur van de lucht ligt ruim boven nul, maar dat geldt niet voor de wegdektemperatuur! Zeker in Noord-Holland zijn de wegen op dit moment op veel plekken onder het vriespunt. Denk dus niet wanneer de autothermometer positieve waarden aangeeft, het zal wel niet glad zijn.

20210215-ijzel-code-rood-regen-om-0515

Radarbeeld om 5:15 uur. In het westen regent het al en die regen breidt zich geleidelijk naar het oosten uit.

20210215-temperatuur-0510

De luchttemperatuur lag om 5:10 uur ruim boven nul, maar dat geldt niet voor de wegdektemperatuur!

20210215-wegdektemperatuur-0515

Wegdektemperatuur. Alle rode figuurtjes geven een wegdektemperatuur onder nul aan. Pas in de rode gebieden dus extra goed op!

5:15 Hoe ontstaat ijzel?

IJzel komt niet heel vaak voor in Nederland. Gelukkig maar, want ijzel is de meest gevaarlijke vorm van gladheid. Maar hoe ontstaat ijzel eigenlijk en waarom is het zo zeldzaam? Je leest er alles over in Hoe ontstaat ijzel en wanneer kunnen we dit verwachten.

4:35 Code rood

Zo heb je een jaar geen code rood en dan ineens twee keer in ruim een week tijd. Op zondag 7 februari gold in het hele land code rood vanwege sneeuwjacht en de vorming van sneeuwduinen. Daarvoor was de laatste keer met een weeralarm de Jaarwisseling van 2019-2021. Hier lees je wanneer code rood wordt uitgegeven.

4:30 Verwachting

Een gebied met regen trekt vanuit het westen over het land. Daarbij ligt de temperatuur in het noorden, midden en oosten rond of iets boven het vriespunt. Omdat de vorst nog in de bodem zit na de kou van afgelopen week, is de wegdektemperatuur in een groot deel van het land onder nul. Hierdoor bevriest de regen op het wegdek en is sprake van ijzel. De gladheid is extra verraderlijk wanneer de thermometer van de auto waarden boven het vriespunt aanwijst, maar de weg nog bevroren is.

Niet alleen op de wegen, maar juist ook op stoepen waar geen sneeuw meer ligt kan het erg glad zijn. Ook voor voetgangers en fietsers is het dus oppassen geblazen.

Noordoosten vanmiddag nog glad door ijzel

Vanuit het zuidwesten loopt de temperatuur gedurende de ochtend op en komt ook de wegdektemperatuur boven nul uit. Daarmee verdwijnt de gladheid door ijzel. Wel kan het in woonstraten en op stoepen nog steeds glad zijn door sneeuwresten. Door de regen begint de sneeuw te smelten en ontstaat een soort slush. Dit maakt het extra glad.

In het noordoosten en oosten blijft het de hele ochtend koud en houdt de ijzel aan. De gladheid door ijzel verdwijnt in het uiterste noordoosten pas in de tweede helft van de middag. De temperatuur stijgt naar 1 graad in Groningen tot 5 graden in Zeeland. De matige zuidwestenwind maakt het waterkoud.

Kans op gladheid door opvriezing

Met de dooi van vandaag en het steeds zachtere weer dat er aankomt, lijkt de gladheid voorbij, maar niets is minder waar. Omdat de vorst nog in de bodem zit, kan het water op de wegen opvriezen, ook al is de luchttemperatuur ruim boven het vriespunt. De kans op opvriezing is het grootst in de nacht en vroege ochtend. Komende dagen loopt de bodemtemperatuur geleidelijk op en in de tweede helft van de week is geen sprake meer van gladheid door opvriezing.

Hoofdfoto: Albert Thibaudier

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black