Teruglezen: live-blog code rood door sneeuwjacht, sneeuwduinen en gladheid

08 februari 2021, 18:08

349e9846-sneeuwduin-1-1280x600
349e9846-sneeuwduin-1-1280x600

Een onvergetelijke kou-inval, bakken met sneeuw en ook nog eens heel veel wind. Sneeuwstorm Darcy trok over ons land en dat veroorzaakte veel overlast, maar ook veel plezier. Vanwege sneeuwjacht gold zondag in het hele land, 24 uur lang code rood! Van zaterdagavond 6 februari tot maandagavond 8 februari hebben we een live-blog voor je bijgehouden met alle ontwikkelingen. Hieronder lees je dat allemaal terug.

De belangrijkste gebeurtenissen op een rijtje:

Lees hieronder alle updates terug die we in dit live-blog hebben gedaan.

17:45 Sneeuw neemt af – einde live-blog

De sneeuwval en wind nemen geleidelijk af. Daarmee eindigt code oranje en dat betekent ook het einde van dit live-blog. Desondanks kan het op veel binnenwegen en in woonwijken nog glad zijn door sneeuwresten. Komende dagen is het met uitzondering van de Wadden droog vriesweer met ’s nachts temperaturen beneden -10 graden. Door de kou werkt het strooizout minder goed.

Na de vele sneeuw van zondag bleef het deze maandag nog een groot deel van de dag sneeuwen. Op sommige plekken sneeuwde het flink door, onder andere in de omgeving van Nijmegen. Er viel nog eens 1-5 centimeter sneeuw, bovenop de 10-20 centimeter van zondag. Gelukkig nam de wind aan het einde van de dag wel langzaam af, waardoor de sneeuw niet meer alle kanten op stoof. Vooral het noorden heeft nu nog last van de stevige wind, maar ook daar neemt de wind geleidelijk verder af. Het waait nu matig in het binnenland en vrij krachtig tot krachtig in het Waddengebied. Geleidelijk neemt de wind af naar zwak tot matig. Bovendien stopt het in de loop van de avond met sneeuwen.

Vannacht komen de minima uit op -5 tot -8 graden in de kustgebieden. In het binnenland kan het regionaal streng vriezen met -10 of -11 graden. Ondanks het feit dat het droog wordt, houdt de gladheid aan. Op het onderliggend wegennet liggen op veel plaatsen nog sneeuwresten en ook ijsplakkaten. Door de lage temperaturen werkt het strooizout minder goed en dat wordt nog eens versterkt door de afname van het verkeer na het ingaan van de avondklok. Wie de weg op gaat, moet dus nog rekening houden met gladheid op uitgebreide schaal. Hiervoor geldt code geel.

IJzig koud met sneeuwbuien op de Wadden

Komende dagen is het ouderwets winterweer in Nederland. De zon is steeds vaker van de partij en het blijft dag in dag uit vriezen. Wanneer de wind wegvalt kan het ’s nachts zelfs kouder zijn dan -15 graden. Op de Wadden komt het nog tot sneeuwbuien, maar in de rest van het land wordt het droog.

De sneeuw die nu overal ligt blijft vanwege de vorst nog wel een tijdje liggen. Wel zal je zien dat het sneeuwdek steeds dunner wordt. Dat komt niet door smelt, maar doordat de sneeuw verdampt. Door de vrieskou kunnen sneeuwresten keihard worden. Zeker in woonstraten blijft het daarom spekglad en die gladheid verdwijnt pas als het dooit. De kans op dooi neemt pas na komend weekend toe.

15:45 Sneeuwval en ijzig koud

In het midden en zuiden sneeuwt het nog steeds. Dat gebeurt bij temperaturen van -5 tot -7 graden! Dat soort waarden zie je in Nederland overdag bijna nooit, laat staan dat er bij zulke kou sneeuw valt!

20210208-1545-sneeuw-midden-en-zuiden-verkleind
20210208-1545-sneeuw-midden-en-zuiden-verkleind
20210208-temperatuur-overdag
20210208-temperatuur-overdag

Temperatuur om 15:30 uur.

15:30 A7 Middenmeer nog tot 17:00 uur dicht

Op veel plaatsen zijn de snelwegen weer berijdbaar, maar de A7 tussen Middenmeer en Medemblik in Noord-Holland blijft nog tot 17:00 uur dicht. Door de sneeuwstorm bleef maar sneeuw op de weg waaien, waardoor het onmogelijk was om de weg sneeuwvrij en veilig te krijgen.

In het midden en zuiden kan het nog een paar uur sneeuwen. Daardoor blijft kans op gladheid. Vooral op het onderliggend wegennet kan het nog glad zijn door sneeuwresten. De sneeuw veroorzaakt nu minder problemen dan gisteren, ondanks dat het op sommige plaatsen harder sneeuwt. Dat komt omdat de wind is afgenomen.

14:30 Sneeuwpopwedstrijd: alleen vandaag nog!

Vandaag is de laatste dag om mee te doen aan de  sneeuwpop wedstrijd!  Bouw een sneeuwpop en maak kans op 1 van de 5 paar snowboots van Nokian Footwear t.w.v. € 129!  Lees hier hoe je mee kan doen.

13:40 Elfstedentocht

De tocht der tochten zit er dit jaar in principe niet in vanwege de coronamaatregelen. Maar hoeveel vorst is er eigenlijk nodig voor een Elfstedentocht? Je leest het in dit artikel.

Op de Bonkevaart ligt overigens al ijs, maar zeker geen mooi ijs!

13:20 Veel sneeuw in de Achterhoek

In Winterswijk ligt voldoende sneeuw en ook vanmiddag sneeuwt het in de Achterhoek.

5eeaab82-uploaded-photo-54a594f4-45ae-4faf-9d80-4f7d3ddfef5f-
5eeaab82-uploaded-photo-54a594f4-45ae-4faf-9d80-4f7d3ddfef5f-

Foto: Willy Bonnink-Naves, Winterswijk

12:45 Op veel plaatsen sneeuwval

In grote delen van het land valt lichte sneeuw of motsneeuw. In het oosten sneeuwt het regionaal aardig door.

82c35924-radar8feb1245
82c35924-radar8feb1245

11:45 Update verwachting | Code oranje noorden tot zeker 18:00 uur

Vanmiddag valt op veel plaatsen nog enige tijd lichte sneeuw of motsneeuw. In Twente, Gelderland, Limburg en de oostelijke helft van Noord-Brabant kan het soms wat harder sneeuwen en nog 2-4 cm verse sneeuw vallen. Aan het einde van de middag neemt de neerslag af en vanavond wordt het vrijwel overal droog.

De wind is aanvankelijk in het noorden nog (vrij) krachtig en vlak aan de kust en op de Wadden nog hard (7 Bft). Hierbij kunnen nog steeds sneeuwduinen vormen of verder aangroeien. In de loop van de middag neemt de wind af naar matig tot vrij krachtig (4-5 Bft.) en vanaf circa 15:00 uur is van sneeuwjacht alleen op de Wadden nog sprake.

Code oranje vanwege gladheid en de (al aanwezige) sneeuwduinen geldt op de Wadden en in de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen tot zeker 18:00 uur. In de rest van het land wordt vanmiddag afgeschaald naar code geel, maar moet het verkeer absoluut nog rekening houden met gladheid.

Later in de avond en nacht neemt de kans op sneeuwbuien toe op de Wadden. Hierbij kan het soms flink doorsneeuwen. Ook morgen overdag en mogelijk ook een deel van woensdag blijven de Wadden gevoelig voor sneeuwbuien. Vooral op Ameland, Terschelling en Vlieland kan zomaar 15 cm sneeuw vallen in anderhalve dag. Mogelijk pakken het noorden van Friesland en de Kop van Noord-Holland ook een paar buien mee.

11:10 Tips om dieren de winter door te helpen

90a92f96-weerfotodieren
90a92f96-weerfotodieren

Foto: Elly van Niekerk

Sommige dieren hebben het zwaar de komende dagen. Wat kan je doen om te helpen en wat moet je juist niet doen? Lees hier een aantal tips.

10:55 Vorst, vorst en nog meer vorst

Het vriest komende tijd overdag en nog harder ’s nachts. Vorst is een temperatuur lager dan 0 graden. We zetten even de terminologie op een rijtje:

  • Lichte vorst: temperatuur -0,1 tot -5,1 graden

  • Matige vorst: temperatuur van -5,1 tot -10,1 graden

  • Strenge vorst: temperatuur van -10,1 tot -15,1 graden

  • Zeer strenge vorst: Kouder dan -15,1 graden

  • IJsdag: dag waarop de maximumtemperatuur lager is dan 0,0 graden

  • Koudegolf: vijf aaneengesloten ijsdagen met drie keer strenge vorst

10:00 Recordhoeveelheid zout gestrooid door Rijkswaterstaat

Sinds zaterdagmiddag is door Rijkswaterstaat 43 miljoen kilo zout gestrooid op de Nederlandse wegen. Dit is een recordhoeveelheid in twee dagen tijd.

9:40 Sneeuwduinen vooral in noordelijke helft van het land

In de noordelijke helft van het land waait het nog altijd op veel plaatsen (vrij) krachtig, 5-6 Bft. Langs de noordkust en op de Wadden is de (noord)oostenwind zelfs hard, 7 Bft. Ook valt op veel plekken lichte sneeuw of motsneeuw. Verspreid over het land, vooral in de noordelijke helft, komen sneeuwduinen voor en vooral in Noord-Holland, Friesland, Groningen en op de Wadden kunnen ze vanochtend nog significant aangroeien.

2e25ecf2-uploaded-photo-8f173200-d29c-437c-a22d-00ed8f387033-
2e25ecf2-uploaded-photo-8f173200-d29c-437c-a22d-00ed8f387033-

Foto: Henk Luntz, Beverwijk

9:20 Sommige basisscholen niet open en geen krant

Door het winterse weer vrijwel heel Nederland is geen krant bezorgd. De meeste uitgevers vinden het bezorgen niet verantwoord. Ook zijn op verschillende plaatsen in het land basisscholen nog dicht. Ze mochten weer open na zeven weken lockdown, maar doordat leerkrachten vanwege het weer de scholen soms nauwelijks of niet kunnen bereiken houdt een aantal basisscholen toch de deuren gesloten.

9:05 Hoe zit het met schaatsen op natuurijs?

Vandaag waait het nog flink en zullen veel grote wateren nog niet dichtvriezen, maar de weersverwachting laat wel uitstekende vooruitzichten zien voor de aangroei van natuurijs. Lees alle details in onze schaatsupdate.

8:40 Opnieuw op veel plaatsen sneeuw

Vanuit het oosten is het op steeds meer plaatsen opnieuw licht gaan sneeuwen. Vandaag kan vooral in het oosten en zuidoosten 3-5 cm verse sneeuw vallen. Meer details in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

a4f704cc-radar8feb
a4f704cc-radar8feb

7:44 Openbaar vervoer ook vandaag zeer beperkt

NS en ProRail doen hun uiterste best om treinen te laten rijden. Op dit moment is er nog geen zekerheid over het aantal treinen, de trajecten en de frequentie. Er wordt geadviseerd om je reis uit te stellen.

Het is op dit moment ook nog niet zeker hoe de dienstregeling er uit zal zien van de overige OV-bedrijven. In een aantal gevallen start de dienstregeling nog niet op of wordt er deze ochtend pas bekeken wat de gevolgen zullen zijn. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden en de begaanbaarheid van het spoor en de wegen. Bron: 9292.nl

7:30 Grote kans op officiële koudegolf en zeer strenge vorst

We beleven deze week zeer waarschijnlijk de eerste officiële koudegolf sinds februari 2012. Er is sprake van een officiële koudegolf als in De Bilt de temperatuur vijf dagen op rij onder nul blijft en er op drie dagen een temperatuur beneden -10 graden wordt gemeten. Vanaf donderdag kan het zelfs zeer streng vriezen met temperaturen beneden -15 graden. De laatste keer dat het in De Bilt streng vroor was 7 februari 2012.

Lees er alles over in: grote kans op officiële koudegolf en zeer strenge vorst

7:00 Deze week een serie ijsdagen

Deze week komt de temperatuur vrijwel nergens in het land boven nul. Een dag met een maximumtemperatuur lager dan 0 graden noemen we een ijsdag. Lees alles over hoe bijzonder ijsdagen zijn.

6:22 Veel strooiauto’s op de wegen

Verspreid over het land zijn de strooiwagens van Rijkswaterstaat op pad om de snelwegen goed begaanbaar te houden.

b4f64435-strooi-rws-8feb
b4f64435-strooi-rws-8feb

6:00 Temperatuur en gevoelstemperatuur

In het kaartje hieronder links de temperatuur van 6:00 uur zoals de thermometers aangeven. Met -2 tot -6 graden is het de ‘warmste’ vroege ochtend van deze week. Rechts de gevoelstemperatuur (windchill): een combinatie van de temperatuur en wind die aangeeft hoe koud het ‘aanvoelt’.

f1924271-temp600
f1924271-temp600

5:30 Hele week kans op gladheid door zeer koude nachten

Tijdens de komende zeer koude nachten en ochtenden blijft sprake kans op gladheid. Regionaal vriest het streng en plaatselijk kan het later in de week zelfs zeer streng vriezen met meer dan 15 graden vorst. Hierdoor is de werking van strooizout beperkt. Bovendien kan tot en met morgen regionaal sneeuw vanuit de berm op de weg waaien en maakt de noordkust ook komende nacht, dinsdag en woensdag kans op sneeuwbuien.

22:20 Code oranje vanaf maandag 0:00 uur, pauze live-blog

Code rood eindigt om 0:00 uur, maar dat betekent niet dat alle gladheid en sneeuwval voorbij is. Vooral in het noorden blijft het een beetje sneeuwen en maandagochtend bereikt een nieuw sneeuwgebied ons land. Bovendien waait het nog steeds, wat leidt tot verkeershinderlijke sneeuwduinen. Ook tijdens de ochtendspits moet je dan ook rekening houden met gladheid en overlast door het winterweer. Hierom geldt tot maandag 12:00 uur nog code oranje.

Het live-blog gaat nu op pauze, maar maandagochtend vroeg pakken we het weer met je op en kijken we waar het op dat moment glad is.

22:15 Sneeuwstorm Darcy: terugblik op ijzige zondag + verwachting

Sneeuwstorm Darcy trok vandaag over ons land en dat ging gepaard met bijzonder veel sneeuw en veel wind. Sinds 11 december 2017 lag er niet zoveel sneeuw. Lokaal werden gemiddelde sneeuwhoogtes van bijna 25 centimeter gemeten, maar sneeuwduinen kwamen soms meer dan een meter hoog. Voor het eerst sinds 2010 was sprake van een officiële sneeuwstorm en we hebben de eerste officiële ijsdag sinds 24 januari 2019 te pakken.

Op 11 december 2017 lag er lokaal nog meer sneeuw dan vandaag. In Hoog-Soeren op de Veluwe was het sneeuwdek toen ongeveer 40 centimeter dik. De sneeuwval van vandaag hield meer dan 24 uur aan. Met lokaal bijna 25 centimeter in een etmaal is het een van de sneeuwrijkste dagen sinds 2004. Op 2 maart 2005 viel in het noorden lokaal maar liefst 50 centimeter in een dag tijd.

In het grootste deel van het land viel vandaag 10-20 centimeter sneeuw, waarbij de sommen in het midden en oosten lokaal hoger opliepen. Ook het noorden deed goed mee in de sneeuwtotalen. Zo is in Steenwijk en Meppel 17 centimeter sneeuw gemeten. Alleen in Zuid-Limburg viel nauwelijks sneeuw. Daar heeft het vooral vannacht geregend. In Midden-Limburg en het zuiden van Brabant kwam het afgelopen nacht tot ijzel, waardoor het spekglad werd.

Vanwege de sneeuw in combinatie met wind is 24 uur lang sprake van code rood. Dit weeralarm geldt voor het hele land. De laatste keer dat code rood gold was op 31 december 2019 en 1 januari 2020. Extreem dichte vuurwerk mist tijdens de Jaarwisseling maakte het toen bijzonder gevaarlijk op de weg. Code rood gold toen alleen voor de noordelijke provincies.

Wind maakt sneeuw extra bijzonder

Wat de sneeuw van deze zondag bijzonder maakte was de wind. Het was 11 jaar geleden dat we voor het laatst een sneeuwstorm hadden, maar toen was het niet zo koud als vandaag. Vanmiddag was het -4 tot -6 graden, maar door de stevige wind voelde het aan als -15 graden! Sneeuw en wind gaan vaak niet samen. Bovendien is de sneeuw vaak veel plakkeriger. De sneeuw van vandaag was heel poederig en dat kwam door de vrieskou. Dat maakte het bouwen van sneeuwpoppen moeilijk, maar er kon perfect worden gesleed en zelfs gelanglauft!

Sneeuw en gladheid nog niet voorbij

Inmiddels heeft alleen het noorden nog te maken met sneeuwval. In het midden en zuiden komt het af en toe tot lichte sneeuw of motsneeuw, maar veel stelt dat niet meer voor. Maandagochtend bereikt een nieuw sneeuwgebied ons land vanuit het oosten. Daardoor kan nog een paar centimeter verse sneeuw vallen.

Tijdens de ochtendspits is nog steeds sprake van gladheid op grote schaal. Overal ligt nog sneeuw en het blijft waaien. Door de wind stuift de sneeuw ook tijdens de spits over de wegen. We raden af om tijdens de ochtendspits op pad te gaan. Wat niet meehelpt is dat strooizout vanwege de avondklok en bijbehorende rust op de wegen nauwelijks wordt ingereden. Uiteindelijk zal de situatie op de grote wegen verbeteren, maar zeker in woonstraten kan de gladheid nog dagenlang aanhouden.

Komende dagen blijft het dag in dag uit vriezen. Daarbij blijft het kwik overdag veelal een paar graden onder nul. ’s Nachts kan het tijdens opklaringen en bij weinig wind zelfs kouder worden dan -15 graden!

20:50 Meeste sneeuwval in noorden

Vooral in het noorden sneeuwt het op dit moment nog goed door. Daarbij waait het nog steeds stevig en is sprake van sneeuwjacht. In het midden en zuiden valt her en der nog wat lichte sneeuw of motsneeuw, maar dat stelt weinig meer voor. Ook waait er nog steeds veel sneeuw door de lucht. Er lijkt dan sneeuw te vallen, maar dat is eigenlijk sneeuw van eerder vandaag die door de wind wordt opgepikt. Driftsneeuw noemen we dat.

Vannacht wordt het op de meeste plaatsen droog. Morgenochtend krijgen we enkele centimeters verse sneeuw vanuit het oosten.

20210207-2050-radarbeeld-sneeuw-Nederland
20210207-2050-radarbeeld-sneeuw-Nederland

20:40 Sneeuw maakt het extra stil op straat

Wanneer de avondklok straks ingaat zal het muisstil zijn op straat. Niet alleen omdat er bijna niemand meer buiten is, maar ook omdat er sneeuw ligt. Hoe dat kan lees je in Waarom is het stiller als er sneeuw ligt?

Lees ook: Waarom is het lichter als er sneeuw ligt?

19:30 Westland is het nieuwe Siberië

Dat vandaag wel een hele bijzondere dag was, bewijst deze foto van Bianca uit Monster in het Westland. Hopen sneeuw aan de oever van het slootje, takken die bijna bezwijken onder de sneeuw en sneeuw die als flinke klodders blijft plakken op het glas. Het is bijna alsof de diepvries te lang open heeft gestaan.

190a7cfd-kassen-in-siberisch-monster-bianca
190a7cfd-kassen-in-siberisch-monster-bianca

Kassen in Monster. Foto: Bianca

19:10 Nog steeds ijzig koud

Nog even een avondwandelingetje maken en van de sneeuw genieten voor de avondklok ingaat? Kleed je wel lekker warm aan, want de gevoelstemperatuur ligt op veruit de meeste plaatsen nog steeds beneden -10 graden. Dat is nog eens vrieslucht opsnuiven!

20210207-gevoelstemperatuur
20210207-gevoelstemperatuur

Gevoelstemperatuur om 19:00 uur.

19:00 On-Nederlands

Hoogwater, heuvels en sneeuw. Het levert een surrealistisch en on-Nederlands plaatje op. Zo zag het er vanmiddag vanaf de Wageningse Berg uit, met uitzicht op de Nederrijn.

9d148c3a-sneeuw-en-hoge-rivierstanden-in-wageningen
9d148c3a-sneeuw-en-hoge-rivierstanden-in-wageningen

Foto: Jeroen Sonnemans

17:50 Sneeuwsculpturen

De sneeuw zorgde voor veel problemen op de weg en het spoor vandaag, maar wat kan de natuur ook veel moois maken! Door de wind ontstonden deze bizarre sneeuwsculpturen, geniet even mee!

09d3edd2-monique-van-spijk-sneeuw-ufo-op-een-auto
09d3edd2-monique-van-spijk-sneeuw-ufo-op-een-auto

Op deze auto landde vandaag een ufo. Of is het een sneeuwhoed? Foto: Monique van Spijk

33f8bad7-m-van-boxel-rare-sneeuwduinen
33f8bad7-m-van-boxel-rare-sneeuwduinen

In Hank leken deze sneeuwbergen wel op golven. Foto: M van Boxel

17:40 Opnieuw sneeuw in zuiden

In Brabant leek het even wat droger te worden, maar er is een nieuw sneeuwgebiedje ontstaan. Vanavond hebben vooral het midden en noorden met sneeuw te maken, maar ook in het zuiden kan dus nog wat vallen. Geleidelijk wordt de sneeuwval wel minder.

17:20 Sneeuwpret meer dan sneeuwpoppen en sneeuwballen!

In ons land denk je bij sneeuwpret al gauw aan sneeuwpoppen bouwen, sneeuwballen gooien en natuurlijk sleetje rijden. Maar vandaag is er zoveel sneeuw gevallen dat je zelfs een iglo of sneeuwgrot kan bouwen! In een hoog sneeuwduin is dat helemaal een makkie.

ba47a1b9-ruben-noom-kindje-in-iglo
ba47a1b9-ruben-noom-kindje-in-iglo

Foto: Ruben Noom

492816ea-tobias-damming-hondje-in-iglo
492816ea-tobias-damming-hondje-in-iglo

Foto: Tobias Damming

06fa515e-willemijn-versloot-twee-kinderen-in-iglo
06fa515e-willemijn-versloot-twee-kinderen-in-iglo

Foto: Willemijn Versloot

16:50 Sneeuwijs

Op verschillende plaatsen in Nederland is zoveel sneeuw gevallen, dat sloten en vijvers in een soort slush zijn veranderd. Dit wordt sneeuwijs genoemd. De komende dagen blijft het vriezen en dan worden dit verraderlijke plekken in het ijs waar je zo doorheen kan zakken!

bb1a37af-sneeuwijs
bb1a37af-sneeuwijs

Foto: Jaco van Wezel

16:15 Doe mee en win!

Doe jij al mee aan de sneeuwpop wedstrijd? Bouw een sneeuwpop en maak kans op 1 van de 5 paar snowboots van Nokian Footwear t.w.v. € 129! Hoe je mee kan doen lees je hier.

15:45 sneeuw blijft stuiven, ook als het droog wordt!

Op zoveel plaatsen stuivende sneeuw, dat hebben we al jaren niet meer gezien. Ook als het straks droog wordt, blijft de sneeuw stuiven. Dat komt omdat de wind nauwelijks in kracht afneemt. De sneeuw is zo poederig dat het met een zuchtje wind al wordt opgepikt.

15:40 Sneeuwval nog lang niet voorbij

Sneeuwstorm Darcy houdt Nederland vandaag in haar greep en het ijzige sneeuwweer is nog lang niet voorbij. In het midden en noorden blijft het nog de hele middag en avond sneeuwen bij een stevige wind. Ook maandag sneeuwt het nog enige tijd. Plaatselijk ligt in het midden en oosten al meer dan 20 centimeter. Er zijn zelfs sneeuwduinen waargenomen van tweeënhalve meter hoog!

Het overgrote deel van Nederland is vandaag veranderd in een poollandschap. Zaterdagavond rond een uur of acht begon het met sneeuwen en nog altijd is die sneeuwval niet gestopt. Met uitzondering van het uiterste noorden van Friesland en Groningen en Zuid-Limburg ligt op de meeste plaatsen 10-15 centimeter. De meeste sneeuw ligt in de omgeving van Nijmegen, Arnhem en Doetinchem. Zo werd in Zevenaar een sneeuwlaag gemeten van maar liefst 24 centimeter.

De sneeuwdikte wisselt sterk van plek tot plek en dat komt door de harde wind. Op veel plaatsen zijn door de wind sneeuwduinen ontstaan van een halve meter tot een meter hoog. Op een enkele plek zijn de sneeuwduinen zelfs meters hoog. De hoge sneeuwduinen hebben ervoor gezorgd dat op verschillende plaatsen al auto’s vast zijn komen te zitten. Er wordt volop geschoven en gestrooid, maar soms is er geen beginnen aan. Het sneeuwt namelijk nog steeds en de wind blaast constant sneeuw over de wegen.

Sneeuw in midden en noorden houdt aan

Het extreme winterweer is voorlopig niet voorbij. In het midden en noorden blijft het namelijk vanmiddag nog sneeuwen. In de avond neemt de sneeuwval geleidelijk vanuit het zuiden af. Vannacht valt her en der nog wat lichte sneeuw of motsneeuw. Maandagochtend gaat het vanuit het oosten weer harder sneeuwen. In totaal kan er nog 1 tot 5 centimeter vallen. De wind neemt wel iets in kracht af, maar blijft nog wel zodanig hard doorblazen dat de sneeuw blijft stuiven.

Eerder vandaag al officiële sneeuwstorm en ijsdag

Afgelopen nacht en vanochtend waaide op de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad vrijwel onafgebroken een stormachtige wind (windkracht 8). Tegelijkertijd viel sneeuw en daarmee was de eerste officiële sneeuwstorm sinds 2010 een feit. Ook beleven we vandaag de eerste officiële ijsdag sinds 24 januari 2019. Het blijft namelijk de hele dag vriezen. Sterker nog, de temperatuur daalt gedurende de nacht alleen maar verder. Rond 15:00 uur was het in Twente bijvoorbeeld slechts -5,7 graden.

Door de wind voelde het vanmiddag op veel plaatsen aan als -15 graden! Tijdens windvlagen kan de gevoelstemperatuur zelfs -20 graden zijn geweest! Bij dit soort temperaturen kun je razendsnel onderkoelingsverschijnselen krijgen. Meerdere warme laagjes kleding, een muts, sjaal en handschoenen zijn dan ook een ‘must’.

15:10 Rijkswaterstaat strooit en schuift met man en macht

14:50 Afzien, maar ook genieten

Voor wie de weg op moet voor zijn werk is het afzien, maar veel kinderen en volwassenen genieten volop van het winterweer.

14:30 Het wordt steeds kouder!

De temperatuur is sinds afgelopen nacht alleen maar verder gedaald. Inmiddels vriest het op grote schaal matig. En dat overdag! Komende uren en vanavond zal de temperatuur langzaam verder zakken naar -7 graden. Daarbij blijft het op grote schaal sneeuw.

ef1c38d9-schermafbeelding-2021-02-07-om-14
ef1c38d9-schermafbeelding-2021-02-07-om-14

Temperatuur om 14:30 uur.

13:50 OV komt op sommige plaatsen niet meer op gang

Verschillende OV-bedrijven hebben besloten vandaag niet meer te gaan rijden, waaronder de NS. De situatie op de wegen blijft erg slecht door de aanhoudende sneeuwval en jachtsneeuw. Daarbij neemt de sneeuwval vooral in het midden van het land weer in intensiteit toe.

12:44 IJsberen genieten volop

12:40 Sneeuwstorm 1979

Wie de sneeuwstorm van 1979 heeft meegemaakt zal het weer van vandaag niet heel speciaal vinden. De herinneringen aan 1979 komen vast weer boven en zo niet dan kun je ze hier ophalen.

Is de sneeuw en ijzel van dit weekend vergelijkbaar met 1979?

Dit moet je weten over de bizarre sneeuwstormen van 1979

12:32 Meeste sneeuw die ooit in Nederland gevallen is

Het sneeuwt behoorlijk vandaag en in combinatie met de wind ontstaan sneeuwduinen, maar in de buurt van het dikste sneeuwdek ooit in Nederland komen we bij lange na niet. In januari 1987 lag op Terschelling lokaal 80 cm sneeuw. De jaren 80 van de vorige eeuw werden dan ook gekenmerkt door echte sneeuwwinters.

Lees ook: Dit is de meeste sneeuw die ooit in Nederland is gevallen.

12:10 Sneeuwval houdt nog hele dag aan

Het zal nog de hele dag sneeuw boven een groot deel van het land. Vaak sneeuwt het licht, maar door de lange duur kan nog gemakkelijk 5-10 cm vallen. Ook morgen kan nog een tijd lichte sneeuw vallen. In het noorden wordt het al snel geheel droog. Hoewel de wind vanaf vanmiddag heel langzaam begint af te nemen in kracht, blijft het nog de hele dag onstuimig en ook morgen waait het nog stevig genoeg voor stuifsneeuw.

11:18 Groen in Roodeschool

Jannes Wiersema in Roodeschool meldt ons dat er nog geen sneeuwvlok bij hem is blijven liggen. Een heel andere beleving van deze ijskoude dag.

28c0de79-geen-sneeuw-in-groningen
28c0de79-geen-sneeuw-in-groningen

Foto: Jannes Wiersema

11:07 Sneeuwduinen op en langs de weg

10:45 Zelfs te glad voor de strooiwagen

10:31 Gevoelstemperatuur -15 behaald in Oost-Groningen

d135296b-gevoelstemperatuur
d135296b-gevoelstemperatuur

Huidige gevoelstemperaturen.

10:15 Tijd voor sneeuwpret

De weg op gaan met de auto kun je beter laten als dat niet noodzakelijk is. Kortom: tijd voor sneeuwpret in de eigen buurt. Kleed je goed aan als je naar buiten gaat. De gevoelstemperatuur ligt tussen -10 en -15 graden. Bij deze temperaturen koel je snel af en kun je na enkele uren onderkoelingsverschijnselen en bij gevoelstemperaturen van -15 zelfs koude-letsel oplopen.

Sneeuwpret. Foto: Jaco van Wezel
Sneeuwpret. Foto: Jaco van Wezel

Sneeuwpret in Woudenberg. Foto: Rianne van Wezel

10:10 OV ligt hele ochtend plat

Wie nog hoop had om vanochtend de trein of een ander openbaar vervoermiddel in te kunnen stappen kan die hoop nu laten varen. Op de meeste plaatsen rijdt helemaal niets vanochtend. Het is ook maar de vraag of het vervoer vanmiddag wel hervat kan worden.

9:45 Slecht begaanbare wegen

9:08 Sneeuwduinen

Vooral in buitengebieden kunnen de sneeuwduinen flink hoog worden.

2f2497e3-sneeuwduin-overbetuwe
2f2497e3-sneeuwduin-overbetuwe

Sneeuwduin in de Overbetuwe. Foto: Wilfred Jansen

8:45 Zuid-Limburg ijzel

Als laatste daalt de temperatuur momenteel ook in Zuid-Limburg onder het vriespunt. Nog altijd valt daar vloeibare neerslag. De regen veroorzaakt ijzel in onder andere Maastricht. Later zal neerslag ook daar in de vorm van sneeuw vallen.

8:38 Sneeuwduinen vormen zich op windluwe plekken

De sneeuw wordt door de harde wind op hopen geblazen. Hierdoor ontstaan op windluwe plekken sneeuwduinen. Deze kunnen oplopen tot een meter hoog. Daar waar de sneeuw weggeblazen wordt tref je op veel plaatsen een laagje ijzel aan. De eerste sneeuw smolt gisterenavond nog weg en later is de natte straat bevroren. Hierdoor kan het juist op de plaatsen waar geen sneeuw ligt extra glad zijn.

0eb68625-sneeuwduinen-rondom-autos
0eb68625-sneeuwduinen-rondom-autos

Foto: Carmen Drost, Veenendaal.

7:46 Bomen op de weg

Rijkswaterstaat meldt dat op verschillende plaatsen door de harde wind bomen op de weg terecht zijn gekomen.

7:28 Witte snelwegen

Wie nu de weg op moet rijdt over witte wegen. Ook de snelwegen zijn op veel plaatsen. Doordat er weinig verkeer is wordt het strooizout nauwelijks ingereden. Op sommige plaatsen sneeuwt het dermate hard dat de wegen na de passage van de strooidiensten snel weer wit kleuren. Ook kan sneeuw vanuit de bermen weer de weg op waaien.

Is het niet noodzakelijk voor jou om de weg op te gaan, blijf dan lekker thuis en geniet van de sneeuw in je eigen woonomgeving!

7:15 Tot 10:00 uur geen treinen

Tot zeker 10:00 uur rijden er geen treinen meldt ProRail. Er zijn teveel (wissel)storingen om de treindienst volgens de winterdienstregeling op te starten.

7:11 Sneeuwduinen in de tuin

Hoeveel sneeuw er nu daadwerkelijk gevallen is laat zich door de wind moeilijk meten. In sneeuwduinen kunnen hoeveelheden van meer dan 15 cm gemakkelijk gemeten worden, terwijl op andere plaatsen door de wind vrijwel niets ligt.

5c6e176d-theo-van-dalen-sneeuwduinen
5c6e176d-theo-van-dalen-sneeuwduinen

In de achtertuin van Theo van Dalen in Putten (Gelderland) zijn kleine sneeuwduinen te zien.

6:52 Eerste officiële sneeuwstorm sinds 2010 een feit!

Op de Houtribdijk (dijk Enkhuizen-Lelystad) en in het Waddengebied waait het sinds afgelopen nacht stormachtig met windkracht 8 en sneeuwde het. Daarmee is voor het eerst sinds 9 januari 2010 officieel sprake van een sneeuwstorm. De sneeuwstorm van vandaag is pas de tweede van deze eeuw en heeft van het KNMI de naam Darcy gegeven. Vorige eeuw kwam het 22 keer tot een officiële sneeuwstorm, waarbij die van 14 februari 1979 de meest bekende en meest hevige was.

Mogelijk komt het vanochtend ook elders in Friesland en in Noord-Holland tot windkracht 8 en valt tegelijkertijd sneeuw. In de rest van het noorden, midden, oosten en westen van het land waait het met windkracht 6, een krachtige wind. Daarmee is daar geen sprake van een sneeuwstorm, maar wel van sneeuwjacht. In Noord-Brabant en Limburg is de wind meestal vrij krachtig. Er is dan wel sprake van stuivende sneeuw, maar niet van sneeuwjacht. De wind neemt vanmiddag langzaam iets af, maar pas na middernacht wordt de wind echt rustiger.

Lees meer over de eerste officiële sneeuwstorm sinds 2010.

6299ed35-schermafbeelding-2021-02-07-om-06
6299ed35-schermafbeelding-2021-02-07-om-06

Windkracht 8 uit het oosten op de Wadden en op de dijk Enkhuizen-Lelystad. Omdat in deze gebieden ook sneeuw valt is sprake van een sneeuwstorm.

6:44 Verwachting: Sneeuwval houdt de hele zondag aan

Het sneeuwt in het overgrote deel van het land volop en vandaag houdt de sneeuwval aan. In de zuidelijke helft van Limburg valt nog ijzel. Er ligt momenteel lokaal al 15 centimeter en vandaag kan nog 2-10 centimeter sneeuw vallen. In het uiterste noorden en in Zuid-Limburg valt de minste sneeuw, maar in het noorden staat wel de meeste wind en kunnen sneeuwduinen vormen. Vooral door de lokale sneeuwduinen en het weinige verkeer op de weg is gladheid lastig te bestrijden.

Er kan vandaag in het oosten, midden en (noord)westen nog zeker 5 tot 10 centimeter sneeuw vallen en lokaal valt nog meer. Op dit moment ligt er al een dek van 15 centimeter in Nijmegen en omstreken. Door sneeuwverstuivingen is de sneeuwdikte heel grillig en dan zeker in open gebied. Er staat een vrij krachtige tot krachtige noordoostenwind. In de kustgebieden, bij de Wadden en rondom het IJsselmeer is de wind hard tot stormachtig. (7-8 Bft.)

6d7f1b25-13-cm-sneeuw
6d7f1b25-13-cm-sneeuw

Wouter van Bernebeek heeft 13 cm sneeuw gemeten.

De wind kan in combinatie met de sneeuwval voor zeer slecht zicht zorgen met soms minder dan 50 meter zicht. Ook kan de sneeuw opgehoopt worden door de wind waardoor er sneeuwduinen ontstaan. Op de weg kunnen die gevaarlijke situaties veroorzaken en ook kan er natuurlijk gladheid ontstaan. Strooiwagens en sneeuwschuivers hebben dan ook grote moeite om de wegen schoon te krijgen. Als een strooiwagen gepasseerd is, blaast de wind de sneeuw weer de weg op.

De temperatuur blijft in vrijwel het hele land ruim onder nul met maxima van -2 tot -5 graden. Alleen in het zuiden van Limburg is de temperatuur nu nog 1 graad boven nul, maar ook daar gaat het vanmiddag vriezen. De combinatie van lichte vorst en wind maakt het voor gevoel dan ook ijskoud met vanmiddag een gevoelstemperatuur van -10 tot -15 graden.

6:30 Doe mee en win!

Ga jij de uitdaging aan? Doe mee aan de sneeuwpop wedstrijd en maak kans op 1 van de 5 paar snowboots van Nokian Footwear t.w.v. € 129!

Lees hier hoe je mee kan doen

6:10 IJzig koud in Nederland

Het vriest in vrijwel het hele land en het sneeuwt op veel plaatsen nog altijd. De meest sneeuw valt momenteel in de noordelijke helft van het land. Door een krachtige tot stormachtige oostenwind is sprake van sneeuwjacht en de gevoelstemperatuur ligt tussen -10 en -13 graden. In het zuiden voelt het nog net wat minder koud aan. Door de wind waait de sneeuw op hopen en ontstaan zogenaamde sneeuwduinen.

76290ccf-schermafbeelding-2021-02-07-om-06
76290ccf-schermafbeelding-2021-02-07-om-06

Gevoelstemperatuur 7 februari 2021 6:00 uur.

6:00 Eerste officiële ijsdag van de winter

Het is de eerste officiële ijsdag van deze winter in De Bilt. De hoogste waarde van de dag werd aan het begin van de nacht gemeten en bedroeg -1,5 graden. Inmiddels is het op het landelijk hoofdstation al verder afgekoeld naar -3,5 graden en de temperatuur daalt vandaag alleen maar verder naar -5 à -6 graden. Een ijsdag is een dag waarop de maximumtemperatuur onder het vriespunt ligt.

b094686b-maximumtemperatuur-7-februari-2021
b094686b-maximumtemperatuur-7-februari-2021

De maximumtemperatuur van vandaag werd al aan het begin van de nacht gemeten.

De ijsdag is zeer waarschijnlijk de eerste in een reeks van zeven ijsdagen op rij. Als de minimumtemperatuur op drie van deze dagen beneden -7 graden duikt is sprake van een koudegolf. Dat zou de eerste officiële koudegolf sinds februari 2012 zijn!

De reeks van ijsdagen komt na de op één na langste periode zonder een officiële ijsdag. Maar liefst 746 dagen op rij kwam het kwik elke dag boven het vriespunt uit.

23:35 Sneeuwval breidt uit in de nacht

De sneeuw gaat de hele nacht door en ook code rood gaat in. Later vannacht gaat het ook in de noordelijke provincies sneeuwen. Mocht je toch de weg op moeten, doe dan voorzichtig.

Het laatste radarbeeld van vandaag:

eb4dc2a5-radarbeeld2330
eb4dc2a5-radarbeeld2330

23:20 In het zuidoosten valt nog altijd regen, vannacht is er kans op ijzel

In het zuidoosten van het land valt nog altijd regen. In het Limburgse Ell ligt het kwik nog iets boven nul, in Maastricht is het ruim één graad boven nul. De wegdektemperatuur komt in het midden van Limburg, ondanks de luchttemperatuur boven nul, wel in de buurt van het vriespunt uit. Dit komt door de doorvallende koude neerslag.

De komende uren moet in het zuidoosten rekening worden gehouden met  ijzel. Aan de grond wint de koude lucht steeds verder terrein, maar op enige hoogte loopt de temperatuur juist een beetje op. De sneeuwvlokken smelten op grotere hoogte en onderkoelde regendruppels in de koude luchtlaag nabij het oppervlak kunnen op de wegen bevriezen.

22:50 Vooral in het zuiden van het land kleurt het nu goed wit

7fa421b6-weerfotobj
7fa421b6-weerfotobj

Foto: Björn Jacobs

59f3b197-weerfotojp
59f3b197-weerfotojp

Foto: Jean Paul

22:00 Nederland kleurt langzaam witter

Nederland kleurt op steeds meer plaatsen wit. Vooral vanuit Noord-Brabant en het rivierengebied komen berichten dat het wit is geworden. Ook in het midden van het land begint het langzaam wit te worden. De sneeuw breidt verder naar het noorden uit en vannacht gaat het ook in de noordelijke helft sneeuwen. Er staat een stevige oosten- tot noordoostenwind en door de combinatie van wind en sneeuwval is sprake van sneeuwjacht.

In het zuidelijke helft van Limburg is de temperatuur nog boven nul en valt de neerslag als regen. Ook in Zeeland is de temperatuur nog boven nul, maar daar valt natte sneeuw. Over het midden van het land sneeuwt het nu en vanuit het zuiden gaat de sneeuw intensiveren. De temperatuur ligt op veel plaatsen al onder het vriespunt. In het overgangsgebied tussen regen en sneeuw is vannacht kans op ijzel. De grootste kans daarop maken Limburg, het zuiden van Brabant en het zuiden van Zeeland.

Op veel plaatsen waait een vrij krachtige tot krachtige oosten- tot noordoostenwind. De sneeuw jaagt door de straten en er is dan ook spake van sneeuwjacht. In het noorden en op de Wadden is het nog droog, maar daar staat wel de meeste wind. Langs de west- en noordkust is de wind hard, soms stormachtig, windkracht 7 tot 8.

Zondag valt op grote schaal een flink pak sneeuw. Door de combinatie van vorst en wind ligt de gevoelstemperatuur in het noorden tussen -12 en -15 graden. Op verschillende plaatsen kunnen sneeuwduintjes ontstaan. In het zuiden is het voor het gevoel met -6 tot -10 graden.

Na de sneeuw van zondag duiken we diep de winter in en krijgen we bijzonder lage temperaturen van -5 tot -10 graden. In de tweede helft van de week kan de temperatuur ’s nachts naar -10 tot -15 graden dalen.

16074f9b-weerfotoae
16074f9b-weerfotoae

Arjan Ehlert maakte deze foto in Stiphout

21:20 Sneeuw breidt naar het noorden uit

De sneeuw breidt zich steeds verder over het land uit. Op veel plaatsen in het midden van het land valt nu lichte sneeuw. De voorste begrenzing met (lichte) sneeuwval ligt al boven Amsterdam en Lelystad! In het uiterste zuiden van het land valt nog altijd regen.

455ca19f-radarbeeld
455ca19f-radarbeeld

20:50 Strooiwagens rijden af en aan

Er is vandaag al in totaal 1.635.339 kilo zout op de Nederlandse wegen gestrooid. Sinds oktober is al 54.232.048 kilo zout gestrooid.

da0f81a8-rijkswaterstaatstrooit
da0f81a8-rijkswaterstaatstrooit

20:35 De eerste witte beelden

47ccc935-weerfotobs-1280x600
47ccc935-weerfotobs-1280x600

20:25 De temperatuur is aan het dalen

c1d495fb-temperatuur2020
c1d495fb-temperatuur2020

20:20 Neerslag activeert

De neerslag boven het Rivierengebied activeert en de regen gaat over in natte sneeuw. In Limburg is het nog vooral regen dat er valt. De komende uren zullen de sneeuwmeldingen meer gaan worden. In het overgangsgebied is ook nog kans op ijzel of ijsregen. De wegdektemperaturen zijn daar rond het vriespunt. Het kan al verraderlijk glad worden!

f38a46ce-weerfotoferrykrauweel-1236x600
f38a46ce-weerfotoferrykrauweel-1236x600

In Zuid-Beijerland viel ijsregen. Foto: Ferry Krauweel

20:10 Op sommige plaatsen valt ook ijsregen

In de regio Rotterdam en het Westland valt ijsregen. Meldingen daarvan kwamen uit Ridderkerk, Zuid Beijerland, Barendrecht en Capelle aan den IJssel. Het is ijsregen en geen ijzel, want de bodemtemperatuur is nog boven nul. De onderste luchtlaag is wel al onder nul en de regen valt als kleine doorzichtige ijsbolletjes.

20:00 Sneeuwval begonnen

In delen van Overijssel viel vanmiddag al wat lichte sneeuw, maar vanuit het zuiden gaat het nu op steeds meer plaatsen sneeuwen. Daarmee is een bijzonder sneeuwrijke periode begonnen. In het (uiterste) zuiden valt wat regen en ook gladheid door ijzel is daar mogelijk. Komende uren breidt het gebied waarin sneeuw valt langzaam uit naar het noorden. In het zuiden zal de regen door een dalende temperatuur ook langzaam overgaan in sneeuwval en tot die tijd houdt de kans op ijzel aan. Alleen in het zuiden van Limburg blijft de temperatuur steken rond een graad of 2 en valt wat langer regen.

In het noorden van het land duurt het tot het begin van de nacht of mogelijk zelfs nog wat later voordat het daar sneeuwt. Doordat het in deze delen van het land dan al vriest is van regen of ijzel geen sprake.

Zondag valt op grote schaal een flink pak sneeuw. Door een gure oostenwind waait de sneeuw in je gezicht en door de combinatie van vorst en wind ligt de gevoelstemperatuur in het noorden tussen -12 en -15 graden. Op verschillende plaatsen kunnen sneeuwduintjes ontstaan. In het zuiden is het voor het gevoel met -6 tot -10 graden hooguit minder koud. Door de combinatie van wind en sneeuwval is sprake van sneeuwjacht.

86a5f87e-weeronline-sneeuw-6feb-01
86a5f87e-weeronline-sneeuw-6feb-01

Na de sneeuw van zondag duiken we diep de winter in en krijgen we bijzonder lage temperaturen van -5 tot -10 graden. In de tweede helft van de week kan het ’s nachts 10-15 graden vriezen.

Updates over het weer van komende week lees je in het uitgebreide weerbericht.

Hoofdfoto: Bas Weetink

Author Image

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black