Dit moet je weten over de bizarre sneeuwstormen van 1979

22 januari 2023, 06:42

Sneeuwduin. Foto: Kees Jan Pluimert

Als je het over een échte winter hebt, dan hoor je 1979 vaak terug. Dat is ook volkomen terecht, want de winter van ’79 was de meest bizarre die veel mensen van boven de 50 bewust hebben meegemaakt. In dit artikel kijken we met je terug naar de sneeuwstormen, ijzel en ijzige kou waarmee Koning Winter ons in 1979 gijzelde.

December 1978. Het was een echte kwakkelmaand. Dan weer zacht, dan weer koud. Maar écht koud en winters, dat was het niet. Tot de allerlaatste dagen van het jaar. IJzige kou vanaf de Noordpool stroomde uit over Scandinavië. Het was alsof de Noordpool zelf verschoven was. Er stak een stevige noordoostenwind op, Koning Winter klopte aan de poorten van Nederland.

Op 30 december ging het los. In de ochtend was het in Groningen en Friesland al -8 graden, terwijl het in het zuiden nog +8 graden was! Enorme verschillen voor ons kleine landje. De wind bulderde, er viel sneeuw. Een dag later: nog meer sneeuw! De wind zwiepte de sneeuwvlokken op alsof het poedersuiker was. Het resultaat waren bizarre sneeuwduinen en dat bij temperaturen van -10 graden! Er was geen doorkomen aan voor het verkeer, buiten zijn was voor de echte bikkels.

Na de oliebollen had Koning Winter de buik nog niet vol van vrieskou en sneeuw. Op 2 januari gingen alle remmen los en viel in het noorden bijna 40 centimeter verse sneeuw! En dat terwijl er nog sneeuw lag van de voorgaande dagen.

14 februari: bizarre climax van sneeuwstormen in 1979

Na het vuurwerk aan het begin van 1979 was het nog een tijd berekoud, maar vanaf 8 januari kwam de kwakkel er weer in. Echt zacht werd het dan ook weer niet en geregeld viel nog winterse neerslag. Aan alles voelde je dat de winter nog niet voorbij was. En toen kwam februari: nog één keer een ferme uithaal van Koning Winter, en wat voor één!

Op 12 februari begon het met flinke ijzel in het noorden. Het was een voorproefje van wat nog komen zou. 14 februari werd een dag om nooit te vergeten. De zwaarste sneeuwstorm sinds mensenheugenis trok over het land. Uiteindelijk zou de storm drie dagen duren. De storm wierp enorme sneeuwduinen op, tot wel zes meter hoog! Huizen raakten bedolven, wegen en spoorwegen waren onbegaanbaar. Het noorden was afgesloten van de buitenwereld. Voedsel moest per helikopter komen, duizenden militairen probeerden ondertussen de wegen weer vrij te maken. Maar het was tevergeefs. Door het spekgladde beijzelde landschap van de dagen ervoor bleef de sneeuw niet plakken. Zo snel als de sneeuw was geruimd, zo snel stoof het weer in het rond.

Aan het eind van februari was het voorbij. Een stevige westenwind blies zachte lucht naar ons land. Er viel regen, de sneeuw smolt. Het was het einde van een van de meest extreme winters van de afgelopen eeuw.

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black