Tips om dieren de winter door te helpen

09 januari 2024, 08:06

Natuur
eekhoorn in de sneeuw. Foto: Elly van Niekerk

In de wintermaanden kan het soms flink vriezen. Wij mensen hebben dan de kachel aan of trekken een dikke winterjas aan. Dieren hebben buiten die luxe niet en kunnen dus wel wat hulp gebruiken. In dit artikel vind je een aantal tips om de dieren in jouw omgeving door de wintermaanden heen te helpen.

Dieren extra voer geven is natuurlijk heel aardig van je, maar wist je dat het eigenlijk alleen nodig is als het dagenlang vriest? De meeste vogels bouwen in de herfst een vetlaagje op, zodat ze de winter goed doorkomen. In zachte winters is het dan ook niet nodig om de vogels bij te voeren. Vogels zijn bij vorst en sneeuw wel erg geholpen met extra voedsel. Vetbollen, pindasnoeren en strooivoer zijn hiervoor uitermate geschikt.

Water geven is met vorst en sneeuw niet nodig, bovendien is de kans groot dat het water bevriest. Vogels nemen een hap sneeuw. Tijdens zachte winters is een waterbakje wel nuttig. Zorg wel dat er geen bladeren in komen en dat het regelmatig ‘vers’ is.

Komt er vorst en sneeuw aan? Je leest het in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Je tuin is een goede schuilplek voor dieren in de winter

Als je een tuin hebt dan kan je dieren extra goed helpen. Struiken en planten die in de winter nog bessen en vruchten dragen zijn bij uitstek geschikt voor de dieren. Je kan ook schuilplaatsen en verstop-plekken voor egels en eekhoorntjes maken. Laat dan ook takken en bladeren liggen in de herfst- en wintermaanden. Ook kun je nestkastjes ophangen.

Konijnen kunnen in principe tegen een beetje kou, maar als het stevig gaat vriezen kan je ze beter in de schuur zetten en extra stro geven waarin ze kunnen nestelen. Konijnen in huis halen als ze altijd buiten zijn is niet verstandig. Ze kunnen namelijk niet tegen grote temperatuurverschillen.

Kat in de sneeuw. Foto: Elly van Niekerk
Kat in de sneeuw. Foto: Elly van Niekerk

Extra aandacht voor de dieren in de wei

Ook dieren in de wei hebben in de winter extra aandacht nodig. Paarden en schapen kunnen goed tegen de kou en hebben een wintervacht, maar de schapen moeten natuurlijk nog niet geschoren zijn. Geiten en ezels hebben wel een dunne huid en moeten in de winter binnen staan. Niet alleen voor de kou, maar hun huid is niet bestand tegen regen en zeg nu zelf: regen wil nog wel eens vallen in onze winters.

Honden en katten blijven in de wintermaanden natuurlijk ook graag binnen, maar naar buitengaan vinden ze ook fijn. Let wel op tijdens je dagelijkse rondje dat de hond goed in beweging is en het niet koud heeft. Katten zijn met kou niet vaak buiten. Als ze buiten zijn dan zoeken ze vanzelf een warm plekje op. Als je met de auto wegrijdt moet je wel even kijken of er niet toevallig een kat onder de motorkap ligt.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven