Wat is sneeuwjacht en wanneer spreken we van een sneeuwstorm?

10 maart 2023, 16:16

Sneeuw
Sneeuwstorm Foto: Adobe Stock / justoomm

Sneeuwen doet het niet heel vaak en van sneeuwjacht of een sneeuwstorm is in Nederland al helemaal zelden sprake. Het zou dus goed kunnen dat je niet precies weet wat deze termen betekenen en wat het verschil is. In dit artikel leggen we je het uit.

Sneeuw levert, als het goed blijft liggen, voor veel mensen een hoop plezier op. Maar fikse sneeuwval geeft ook overlast, bijvoorbeeld gladheid op de weg en vertragingen in het openbaar vervoer.

Harde wind in combinatie met sneeuw is nog hinderlijker. Naast gladheid wordt ook het zicht flink beperkt. Het zicht kan zelfs teruglopen tot minder dan 50 meter. Dit is vergelijkbaar met zeer dichte mist. Ook kunnen ophopingen van sneeuw (sneeuwduinen) het verkeer fors belemmeren.

Sneeuwjacht

Bij sneeuw in combinatie van windkracht 6 of 7 is sprake van sneeuwjacht. De sneeuw wordt dan voortgejaagd door de wind. Dit kan zowel bij echte sneeuwval of eerder gevallen sneeuw dat van de grond opwaait. Dit laatste noemen we driftsneeuw.

Sneeuwjacht is in combinatie met de vorming van sneeuwduinen ook een aanleiding tot code oranje. Aan de hand van verwachtte impact kan het ook een weeralarm (code rood) opleveren.

Sneeuwstorm

Bij sneeuwval of driftsneeuw in combinatie met windkracht 8 of meer is sprake van een sneeuwstorm. Let op! Windkracht 8 is een stormachtige wind. In situaties zonder sneeuw spreken we pas vanaf windkracht 9 van storm.

Sneeuwjacht. Foto: Jannes Wiersema
Sneeuwjacht. Foto: Jannes Wiersema

Sneeuwstormen zijn in Nederland zeer uitzonderlijk. De zwaarste en meest ontwrichtende sneeuwstorm, die veel oudere mensen zich waarschijnlijk nog kunnen herinneren, was die van half februari 1979. Deze sneeuwstorm begon op 14 februari en duurde ruim drie dagen. Er ontstonden sneeuwduinen tot zes meter hoog! Dit zou nu zonder twijfel een weeralarm (code rood) opleveren.

De laatste keer dat het in ons land wel tot een sneeuwstorm kwam was op 7 februari 2021. Sneeuwstorm Darcy trok toen over ons land heen en veroorzaakte sneeuwduinen. Of er de komende dagen sneeuwjacht of zelfs sneeuwstorm op het programma staat lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Vind je dit soort verklarende berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven