Waarom is het stiller als er sneeuw ligt?

16 januari 2024, 09:05

Het is stiller als er sneeuw ligt. Foto: Elly van Niekerk

Door het sneeuwdek lijkt het buiten veel stiller dan wanneer er geen sneeuw ligt. Maar waarom is het nou stiller nadat het heeft gesneeuwd?

Het komt niet zo vaak voor, maar wanneer het landschap wit kleurt met een laagje sneeuw lijkt het een stuk stiller in vergelijking met de dagen zonder sneeuw. Naast mooie landschappen en veel plezier van sneeuw brengt het natuurlijk ook overlast met zich mee. Wanneer het even kan, blijven mensen binnen en gaan niet de weg op wanneer het heeft gesneeuwd. Ook veel dieren houden zich schuil en zoeken beschutting tegen de kou. Maar er is nog een reden voor de rust die sneeuw met zich meebrengt.

Sneeuw als geluidsdemper

Een sneeuwvlok bestaat uit een heleboel ijskristallen die aan elkaar gekit zijn. Naast deze ijskristallen bestaat een sneeuwvlok ook voor een groot gedeelte uit lucht. Het zijn deze met lucht gevulde ruimtes in een sneeuwvlok die verantwoordelijk zijn voor het dempende geluidseffect dat wij waarnemen als er sneeuw ligt. Geluiden worden door de lucht in de sneeuwvlok geabsorbeerd in plaats van weerkaatst waardoor het stiller wordt als er sneeuw ligt. Het geluid van bijvoorbeeld auto’s en mensen lijkt te verdwijnen of klinkt zwak in de verte. Wanneer je over het sneeuwdek loopt, hoor je alleen het geluid van krakende voetstappen.

Stil sneeuwlandschap. Foto: Luuk Gransjean
Stil sneeuwlandschap. Foto: Luuk Gransjean

Hoe kouder, hoe stiller?

Het dempende effect van sneeuw heeft met de temperatuur te maken. Als eerste zijn er temperaturen van onder het vriespunt nodig om sneeuw te vormen. Wanneer het een tijdje heeft gesneeuwd en een sneeuwdek is ontstaan, speelt de temperatuur opnieuw een rol. Wanneer het meer dan 12 graden vriest is de toonhoogte van het geluid namelijk gelinkt aan de temperatuur. Hoe kouder het is, hoe hoger de toonhoogte van het geluid wat van dichtbij komt. Wanneer je over hetzelfde stukje sneeuw loopt bij lagere temperaturen zal het geluid van krakende voetstappen sterker klinken in de stille omgeving.

Benieuwd of er (nog meer) sneeuw op komst is? Lees hier ons uitgebreide weerbericht.

Vind je dit soort artikelen interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black