Is de sneeuw en ijzel van dit weekend vergelijkbaar met 1979?

07 februari 2021, 19:26

Sneeuw
Veel sneeuw. Foto: Jannes Wiersema
Veel sneeuw. Foto: Jannes Wiersema
Veel sneeuw. Foto: Jannes Wiersema

Dit weekend is het zover: het noorden van Nederland krijgt te maken met één van de zwaarste sneeuwstormen van deze eeuw. De vergelijking met 1979 wordt al gauw gemaakt, maar is dat terecht? In dit artikel vertellen we je of de sneeuw en ijzel dit weekend vergelijkbaar zijn met 1979 en of het net zo erg wordt.

Misschien heb je zelf wel de winter van 1979 meegemaakt. Het is een winter die op veel mensen indruk heeft gemaakt. Sneeuwstormen, ijzel en ijzige kou teisterden ons land toen de hele winter lang. Op 14 februari ging het helemaal los en trok de zwaarste sneeuwstorm van die eeuw over ons land. Sneeuwduinen tot zes meter hoog bedolven dorpen in Groningen en Friesland, vele gemeenschappen waren afgesloten van de buitenwereld.

Lees ook: Dit moet je weten over de bizarre sneeuwstormen van 1979

Zo vergelijkbaar is de sneeuw en ijzel met 1979

Tot wel 30 centimeter sneeuw, ijzel en een harde wind! Zoals het er dit weekend aan toe gaat is erg bijzonder. Deze eeuw hadden we op 9 en 10 januari 2010 een vergelijkbare weersituatie met veel sneeuw en wind. In het noorden viel 15-20 centimeter sneeuw en was sprake van sneeuwjacht. Ook toen kwam het tot een lokale sneeuwstorm. Toch was het weer die dagen niet zo extreem als wat ons nu te wachten staat. Dit weekend is het veel kouder en de winter houdt na zondag ook nog even aan.

Wat dat betreft lijkt het weer van nu een beetje op dat van 1979. Ook toen ijzelde het, ook toen viel een dik pak sneeuw, ook toen gierde de wind langs de huizen, ook toen was de tegenstelling tussen noord en zuid enorm. Maar daar stopt de vergelijking! In 1979 was het weer veel extremer. Niet alleen op 14 februari, maar de hele winter lang. Huizen die bedolven raken onder metershoge sneeuwduinen, elektriciteitskabels die massaal afknappen door de ijzel, sneeuw en wind.

Het ziet er niet naar uit dat het nu zó erg zal worden. Het weer van nu is een beetje een lichte versie van 1979. Dat maakt het niet minder bijzonder. Een weersituatie als deze maak je misschien een paar keer in je leven mee, zeker nu sneeuw en ijzige kou door klimaatverandering steeds zeldzamer worden. Geniet dus van het bijzondere weer, maar hou het veilig. Op de weg is het linke soep.

Voor de meest actuele verwachting over de sneeuwstorm lees je het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Jannes Wiersema

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven