Waarom is het lichter als er sneeuw ligt?

16 januari 2024, 07:03

Een wit landschap maakt het een stuk lichter. Foto: Elly van Niekerk

Een wit landschap maakt het een stuk lichter dan wanneer er geen sneeuw zou liggen. Zelfs als de dagen kort zijn en er weinig daglicht is in de winter, oogt de lucht toch een stuk lichter wanneer er een laagje sneeuw ligt. Maar hoe kan dat nou precies? In dit artikel leggen we uit waarom het lichter is als er sneeuw ligt.

Hoe komt het eigenlijk dat sneeuw zijn typische witte kleur heeft? Dat heeft alles te maken van de structuur van de sneeuwvlokken. Sneeuwvlokken bestaan uit aan elkaar gehechte ijskristallen, maar ook voor een groot gedeelte uit lucht. De lucht is ingesloten door de ijskristallen in de sneeuwvlok en weerkaatst het zonlicht even sterk voor alle kleuren. Dit is bijvoorbeeld niet het geval voor bladeren van planten die het groene licht weerkaatsen, maar het rode licht opnemen. Daarom zien we de groene kleur van planten. In het geval van lucht in de sneeuwvlok worden alle kleuren even sterk weerkaatst waardoor we de witte kleur zien.

Een besneeuwde tuin. Foto: Henk Voermans
Een besneeuwde tuin. Foto: Henk Voermans

Lichter door sneeuw

Het oogt dus lichter tijdens een sneeuwbui omdat de sneeuwvlokken alle kleuren even sterk weerkaatsen en uiteindelijk ons netvlies bereiken. Alleen tegen een donkere achtergrond, bijvoorbeeld in de nacht, krijgen de sneeuwvlokken een donkerdere soms zelfs grijze kleur. Wanneer er een aaneengesloten sneeuwdek ligt, zorgt de weerkaatsing van het zonlicht op alle sneeuwvlokken ervoor dat het winter wonderland een frisse, lichte uitstraling krijgt!

Benieuwd of er (nog meer) winters weer aankomt? Dat lees je in ons weerbericht.

Vind je dit soort artikelen interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black