Dit was de laatste sneeuwstorm die ons land teisterde

07 februari 2021, 07:21

a57483c9-weerfotosneeuwduinen-1280x600
a57483c9-weerfotosneeuwduinen-1280x600

Van een sneeuwstorm is sprake bij een combinatie van sneeuwval en windkracht 8 of meer. Bij windkracht 6 spreken we van sneeuwjacht. De laatste keer dat het in ons land tot een sneeuwstorm kwam was op 9 januari 2010. Eén van de hevigste sneeuwstormen van de vorige eeuw was de sneeuwstorm van 14 februari 1979.

Een sneeuwstorm, in het buitenland veelal een blizzard genoemd, kan het openbare leven compleet ontwrichten. Het verkeer wordt lamgelegd, treinrails en start- en landingsbanen voor vliegtuigen raken geblokkeerd en bij aanhoudende sneeuwval kunnen metershoge sneeuwduinen ontstaan. Gestrande auto’s kunnen compleet insneeuwen en niet in de laatste plaats maakt de harde wind in combinatie met vriestemperaturen en sneeuw het buiten onaangenaam.

In de vorige eeuw was zeker op 22 dagen sprake van een sneeuwstorm. De laatste keer in de vorige eeuw was op 8 februari 1985. Toen was vooral het verkeer in het zuiden en westen van het land ontwricht. Eén van de hevigste sneeuwstormen van de vorige eeuw was de sneeuwstorm van 14 februari 1979. In dit artikel lees je er alles over!

Slechts één sneeuwstorm deze eeuw

Deze eeuw was alleen op 9 en 10 januari 2010 sprake van een officiële sneeuwstorm. De KNMI-meetpunten Hoek van Holland, Lauwersoog en de Houtribdijk kwamen tot een uurgemiddelde windkracht 8 tijdens sneeuwval. Op 25 november 2005 stormde het weliswaar aan de kust, maar van een officiële sneeuwstorm was geen sprake. In de gebieden met sneeuwval, het midden, oosten en zuidoosten van het land, stormde het niet en was sprake van sneeuwjacht met maximaal windkracht 6.

Volg het meest uitgebreide weerbericht van Nederland of het ook deze dagen tot een sneeuwstorm komt.

Foto: Pia Legerstee – de Vries

Author Image

Rico Schröder

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black