Dit is de meeste sneeuw die ooit in Nederland is gevallen

17 januari 2024, 16:20

Sneeuw
Op en top winterweer kan heel leuk zijn, maar niet gunstig voor de energierekening. Foto: Adobe Stock / Marco Hollander.

Door klimaatverandering verlopen de winters in Nederland tegenwoordig vaak erg zacht en is sneeuw bijna een zeldzaamheid geworden. Je kunt het je misschien zelfs niet eens meer voorstellen, maar toch hebben we in heel Nederland in voorgaande winterseizoenen ook weleens veel sneeuw gehad. In dit artikel kom je meer te weten over de meeste sneeuw die ooit gevallen is in Nederland.

Sinds 1959 worden sneeuwhoogten in Nederland nauwkeurig bijgehouden. Tegenwoordig valt ergens in Nederland ongeveer 20 dagen per jaar natte sneeuw of sneeuw. Vroeger telde Nederland duidelijk meer sneeuwdagen. Vochtige lucht vanaf de Noordzee in combinatie met koude lucht zijn vaak de juiste ingrediënten voor sneeuwval.

Sneeuw in de Bilt

Sneeuw smelt in Nederland vaak snel weer weg, dus lang plezier hebben we er niet van. In de winter van 1962-1963 was dit echter anders. Op 26 december 1962 viel een mooi sneeuwdek dat in stand bleef tot en met 5 maart 1963. Dit zijn maar liefst 79 dagen. Tot op heden heeft in Nederland een sneeuwdek nog nooit zo lang standgehouden als toen. Tegenwoordig zijn we in Nederland al blij als er een paar dagen sneeuw ligt.

Foto: Adobe Stock / Ruud Morijn
Foto: Adobe Stock / Ruud Morijn

Lees ook hoe sneeuw ontstaat en wat voor verschillende types sneeuw er voorkomen.

Records

De maand oktober staat meestal in het teken van herfstachtig weer, maar dat was in oktober 1975 helemaal anders. Op 13 oktober van dat jaar lag er in een groot deel van Nederland sneeuw. Dit is de vroegste sneeuwval die we ooit hebben meegemaakt. Dit sneeuwdek van circa 2-3 centimeter hield echter niet lang stand. Door stijgende temperaturen smolt de sneeuw in een rap tempo. De laatste sneeuw na de winter viel in 1935 op 17 mei. Het is dus wel degelijk mogelijk dat zelfs in mei in Nederland nog sneeuw valt.

Grootste hoeveelheid sneeuw

Om te ontwaken in een omgeving met een dik pak sneeuw moeten we vaak naar de Alpen of naar het buitenland. Toch heeft in Nederland weleens een pak sneeuw van ongeveer 80 centimeter sneeuw gelegen. Dit is ook het hoogste sneeuwdek dat in Nederland ooit is gevallen. Na langdurige sneeuwval was in januari 1987 op Terschelling een sneeuwdek van lokaal 80 centimeter te vinden.

Ook in het jaar 2005 lag er ook een flinke hoeveelheid sneeuw. In het noorden van het land lag toen op 2 maart lokaal 50 centimeter sneeuw. De laatste keer dat er een aanzienlijk pak in Nederland lag was in december 2017. Op de Veluwe lag plaatselijk een sneeuwdek van meer dan 30 centimeter en in Hoog-Soeren zelfs ongeveer 40 cm. Ook in januari 2024 viel in Zuid-Limburg een behoorlijke laag sneeuw, niet zoveel als in 2017 maar toch 15-20 cm op grote schaal en 20-25 cm in de heuvels.

Sneeuw op de Veluwe. Foto: AdobeStock / Albert Beukhof
Sneeuw op de Veluwe. Foto: AdobeStock / Albert Beukhof

Sneeuwduinen

Als je denkt aan sneeuwval in Nederland denk je niet direct aan grote hoeveelheden. Meestal valt er weinig sneeuw en smelt die sneeuw snel weg. Hevige sneeuwval in combinatie met een harde wind kan ervoor zorgen dat de sneeuw zicht ophoopt met als gevolg dat sneeuwduinen ontstaan. Tijdens de sneeuwstorm in de winter van 1979 waren lokaal sneeuwduinen van 3 tot 6 meter te vinden.

Tijdens sneeuwstorm Darcy op 7 en 8 februari 2021 hadden we ook te maken met flinke sneeuwduinen. Er viel op grote schaal 10-20 cm sneeuw en lokaal zelfs 25 cm. De wind stuwde dit op tot sneeuwduinen van 1-2,5 meter hoog.

Meest sneeuwrijke winter

Mede door klimaatverandering valt er in Nederland weinig sneeuw meer van betekenis. Als het tegenwoordig sneeuwt in Nederland valt er meestal natte sneeuw. Natte sneeuw blijft niet liggen, maar als het maar hard genoeg sneeuwt kan het zelfs van natte sneeuw wit worden. Een mooi sneeuwdek levert dat meestal niet op.

De winter met de meeste dagen waarin sneeuw viel in Nederland was in het jaar 1963. Nederland kende in deze winter maar liefst 37 dagen waarin het sneeuwde. Vandaar dat het ook niet vreemd is dat de winter van 1963 staat geregistreerd als de koudste winter tot nu toe. Op 18 januari 1963 vroor het overdag maar liefst 18 graden.

Lees in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland of je binnenkort sneeuw kan verwachten.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven