Aanhoudende kans op gladheid door zeer lage temperaturen

08 februari 2021, 18:49

Actueel
1691e0ec-ma_16_jan_2017_jannes_wiersema_017_2600_x_1461-1280x600
1691e0ec-ma_16_jan_2017_jannes_wiersema_017_2600_x_1461-1280x600
1691e0ec-ma_16_jan_2017_jannes_wiersema_017_2600_x_1461-1280x600

De ergste sneeuwval is voorbij, maar de gladheid duurt voort. Niet alleen deze maandagochtend waarop het op verschillende plaatsen nog sneeuwt, maar ook tijdens de komende zeer koude nachten en ochtenden. Regionaal vriest het streng en plaatselijk kan het later in de week zelfs zeer streng vriezen met meer dan 15 graden vorst. Hierdoor is de werking van strooizout beperkt. Bovendien kan tot en met morgen regionaal sneeuw vanuit de berm op de weg waaien en maakt de noordkust ook komende nacht, dinsdag en woensdag kans op sneeuwbuien.

Er is gisteren in het grootste deel van het land veel sneeuw gevallen en daar valt vandaag nog wat bij. Vooral in de zuidoostelijke helft van het land kan op verschillende plaatsen 2-5 cm verse sneeuw vallen. Doorgaande wegen worden zo goed mogelijk sneeuwvrij gehouden, maar in woonwijken en op binnenwegen kan het zeer glad zijn door platgereden (eerder gevallen) sneeuw.

Het laatste nieuws over de sneeuwval lees je in ons live-blog.

Gladheid door sneeuw vanuit de berm op de weg

In grote delen van het land waait het vandaag matig tot vrij krachtig (4-5 Bft.). Langs de noordkust en rond het IJsselmeer is de noordoostenwind krachtig tot hard (6-7 Bft.). Door deze wind kan gemakkelijk sneeuw vanuit de berm over de weg waaien, waardoor het ook opnieuw glad kan worden.

Sneeuwbuien langs de noordkust

Langs de noordkust en op de Wadden kan in de loop van komende nacht, dinsdag en woensdag gladheid ontstaan door sneeuwbuien. Een enkele bui kan ook de Kop van Noord-Holland meepakken of een stukje van Friesland intrekken. In het midden en zuiden van het land blijft het droog.

Werking strooizout beperkt als het zeer koud is

Strooizout werkt het beste bij temperaturen rond of net onder het vriespunt. Als de weg kouder wordt dan -7 graden neemt de werking sterk af. Komende nacht liggen de minima tussen -6 en -11 graden. Later in de week worden de nachten nog kouder en kan de temperatuur lokaal dalen onder -15 graden. Ook de temperatuur van het asfalt zal dan ver onder de -7 graden duiken. Wegen kunnen dan toch regionaal glad zijn, ondanks dat er veel strooizout op ligt.

Het weer voor de komende dagen in detail? Je leest het in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Jannes Wiersema

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven