Dit is waarom je een week na het schaatsen buiten kan zitten

17 februari 2021, 07:39

Actueel
6f0dbe88-vroege-lente-e1613383414870
6f0dbe88-vroege-lente-e1613383414870
6f0dbe88-vroege-lente-e1613383414870

Een zone met ijzel en regen verdrijft de winterkou vandaag en komend weekend kunnen de tuinstoelen naar buiten! In dit artikel leggen we je uit hoe het kan dat we in één week van winter naar lente gaan.

Komend weekend krijgen we een vroeg vleugje lente in ons land. Zaterdag wordt het 12-16 graden en zondag 14-18 graden. Vooral zondag belooft het daarbij zonnig te worden. Deze vroege lentedagen volgen een week nadat Nederland massaal op de schaats stond.

Deze snelle weersverandering heeft te maken met een draaiing van de wind. Afgelopen week waaide er een oosten- tot noordoostenwind en daarmee werd ijskoude lucht vanuit de Baltische Staten en Rusland aangevoerd.

Zuidenwind voert steeds zachtere lucht aan

Inmiddels is de oostenwind ingewisseld voor een stevige zuidenwind. Hierdoor wordt zachte lucht aangevoerd en gaan we in één week van winter naar lente. Vandaag doet de dooi zijn intrede. Doordat er nog vorst in de grond zit levert dit eerst ijzel op en ook vannacht kan het lokaal nog één keer glad worden door opvriezing.

03339e46-uploaded-photo-heerenveen-albert-thibaudier
03339e46-uploaded-photo-heerenveen-albert-thibaudier

IJzel op de stoep. Foto: Albert Thibaudier.

Daarna breekt een zachte en wisselvallige periode aan met maxima van 7 tot 12 graden. In het weekend wordt het droog en voert de zuidenwind nog zachtere lucht aan. De temperatuur stijgt zondag naar 14-18 graden en na het weekend blijft het waarschijnlijk nog een aantal dagen zo warm. Misschien wordt begin volgende week zelfs wel een keer 20 graden gemeten in het zuiden, maar dat is nog onzeker.

De details lees je dagelijks in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Geen kouderecords, wel warmterecords op komst

Hoewel het afgelopen week ijskoud was, kwam het niet tot een officiële koudegolf en zijn er geen kouderecords in De Bilt of over alle weerstations van het KNMI genoteerd. Met het extreem zachte weer waar we vanaf zondag mee te maken krijgen, is de kans dat deze februarimaand warmterecords kan noteren levensgroot. Vanaf zondag is dagelijks kans op datumrecords en wellicht komen we zelfs in de buurt van absolute winterrecords.

Dat het zo gemakkelijk tot warmterecords komt is tekenend voor de opwarming van het klimaat. De zuidenwind voert lucht aan die twee graden warmer is dan halverwege vorige eeuw en daardoor worden sneller warmterecords behaald. De koude oostenwind is zelfs 2-4 graden opgewarmd en daardoor komen kouderecords veel minder vaak voor.

Foto: Anne-Marie van Iersel

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven